OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Hautausmaa Suru Risti

Legendaarinen heavy metal-tuottaja Martin Birch on kuollut 71-vuotiaana

Martin Birch, joka tuotti mittavan uransa aikana peräti yhdeksän peräkkäistä Iron Maiden -albumia, sekä useita Deep Purple-, Rainbow- ja Black Sabbath -albumeita, on kuollut 71-vuotiaana. Musiikkimaailman tähdet liittyivät Whitesnaken David Coverdalen kanssa muistelemaan menehtynyttä tuottajaa, joka oli suuri osa jokaisen heidän uraansa.

Sunnuntaina menehtynyt Birch syntyi Wokingissa, Surreyssa vuonna 1948 ja työskenteli ensin ääniteknikkona bändeille, kuten Fleetwood Mac, Rainbow ja Deep Purple. Uran suurimmaksi saavutukseksi voidaan laskea Birchin mukana olo luomassa ja tuottamassa kaikki Iron Maiden -albumit vuoden 1981 ”Killers”-albumista aina vuoden 1992 ”The Fear of the Dark”-albumiin, joka myös jäi hänen viimeiseksi tuottajan roolikseen ennen eläköitymistä.

Iron Maiden muisti menehtynyttä ystäväänsä muistokirjoituksella johon ottivat osaa Bruce Dickinson, basisti Steve Harris sekä bändin pitkäaikainen manageri Rod Smallwood. ”Minulle Martin oli mentori, joka muutti tapaani laulaa: hän oli psykoterapeutti ja – kuten hän itse tapasi sanoa – jonglööri, joka pystyi peilaamaan täydellisesti sitä, mitä bändi oikeasti oli. Se oli hänen erityislahjansa tuottajana. Hän ei ollut mikään nukkemestari, hän ei manipuloinut bändin soundia – hän vain heijasti sitä parhaalla mahdollisella tavalla”, Dickinson kirjoittaa

RIP Martin Birch (1948 – 2020)A man of many nicknames… and simply one of the greatest people we have ever worked…

Posted by Iron Maiden on Monday, August 10, 2020

Omia taitojaan Birch kuvaili aikaisemmin antamassaan haastattelussa varsin vaatimattomasti: ”En pidä itseäni superteknikkona, se mitä teen, on minulle melko yksinkertaista, mutta se, että olen tottunut bändeihin, joiden kanssa olen työskennellyt, auttaa minua tietämään heti, mitä he haluavat tai jopa mitä he voivat saavuttaa, vaikka he eivät aina ymmärrä sitä itse. Tai ehkä bändit luottavat minuun pitkiäkin ajanjaksoja vain siksi, että he pitävät minua erityisen miellyttävänä hahmona!”