OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Kaikki mitä olet halunnut tietää harmaista hiuksista

Hiusten harmaantuminen on ikääntymisen luonnollinen sivutuote. Se, missä iässä harmaantuminen alkaa, on hyvin yksilöllistä. Dermatologi ja Fifth Avenue Aestheticsin perustaja, tohtori Marie Hayag kertoo Harper’s Bazaar-lehdessä, että ensimmäiset harmaat saattavat ilmestyä jopa jo parikymppisenä. Se ei toki tarkoita, että koko kuontalo vaihtaisi väriä yhdessä yössä.

– Harmaantuminen alkaa kaukasialaisilla keskimäärin 35. ikävuoden tienoilla. Aasialaiset juuret omaavilla ihmisillä harmaantuminen alkaa usein hieman myöhemmin ja Afrikkalaista syntyperää vieläkin myöhemmin, neljänkympin puolivälissä, lisää Procter & Gamblen johtava tutkija, tohtori Jeni Thomas.

Mikä sitten aiheuttaa harmaita hiuksia ja voiko harmaiden syntymistä hidastaa? Miten luonnolliseen hiusväriin voi siirtyä, tai miten ne voi halutessaan peittää?

Mikä aiheuttaa harmaita hiuksia?

Sekä geenit että ympäristötekijät vaikuttavat harmaantumiseen. Kuten sanottu, esimerkiksi etninen tausta, samoin kuin sukupuoli, voivat osaltaan ennustaa ensimmäisten harmaiden syntyä. Tietenkin myös ikä on selkeä tekijä.

– Ajan myötä karvatupet alkavat menettää kykynsä tuottaa väriä, mikä aiheuttaa harmaita hiuksia. Hiuksille värin antavan melaniinin tuotanto kehossa hiipuu, selittää tohtori Hayag.

Tohtori Hayag lisää, että hiussipulin solut tuottavat aineenvaihdunnan sivutuotteena pienen määrän veryperoksidia. Yleensä entsyymi nimeltä katalaasi hajoittaa vetyperoksidin hapeksi ja vedeksi, mutta ikääntyessämme myös katalaasin tuotanto hidastuu. Tällöin vetyperoksidi pääsee vahingoittamaan hiuksessa olevia melanosyyttejä, eli pigmenttisoluja.

Aiheuttaako stressi oikeasti harmaita hiuksia?

Stressi voi aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista ja jopa lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä. Ja kyllä, se saattaa kirjaimellisesti aiheuttaa harmaita hiuksia.

– Tutkimukset siitä, voiko stressi todella aiheuttaa harmaita hiuksia, ovat ristiriitaisia, mutta NYU:n julkaiseman tutkimuksen mukaan pigmenttiä tuottavat hiussolut voivat rappeutua silloin, kun henkilö on stressaantunut. Lisäksi stressi voi laukaista tilan nimeltä Telogen effluvium, jossa hiustenlähtö noin kolminkertaistuu normaaliin nähden. Keski-ikäisellä henkilöllä hiukset saattavat kasvaa takaisin harmaana, tohtori Hayag kertoo.

Myös oksidatiivinen stressi on liitetty harmaantumiseen. Oksidatiivinen stressi on tila, jossa elimistön vapaiden radikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa, jolloin ensin mainitut pääsevät vaurioittamaan soluja. Stressin ohella muun muassa tupakointi ja ympäristön saasteet voivat lisätä oksidatiivisen stressin määrää kehossa.

Tupakointi voi edesauttaa harmaiden syntyä. Kuva: unsplash.com

Voiko harmaantumista ennaltaehkäistä?

Tohtori Hayagin mukaan ”harmaiden hiuksien syntyä ei voi kumota ihmelääkkeillä”. Omaa geeniperimää ei voi muuttaa, mutta se ei tarkoita, etteikö harmaantumista voisi hidastaa omilla valinnoilla. Esimerkiksi stressin, tupakan ja valkoisen sokerin välttäminen, sekä B12-vitamiinin, folaatin, kuparin, raudan ja kalsiumin saannista huolehtiminen edistävät solujen hyvinvointia.

– IRF4-nimisen geenin tiedetään aiheuttavan harmaantumista, mutta genetiikka ei yksin sinetöi kohtaloasi. IRF4-geenin osuus harmaantumisesta on noin 30 prosenttia. Ympäristötekijät, mukaan lukien stressi, vastaavat lopusta, Hayag muistuttaa.

Kuinka hiusten väri ja rakenne vaikuttavat harmaaseen?

Harmaantumisen biologia on samanlainen hiustyypistä riippumatta. Se, miten harmaat alkavat näkyä, voi kuitenkin vaihdella hiusten värin ja rakenteen mukaan.

– Tummissa hiuksissa harmaat näkyvät selvemmin, kun taas blondit saattavat elää vuosia autuaan tietämättöminä harmaistaan, Thomas selittää.

Hän lisää, että moni kokee harmaantumisen etenevän hitaammin kiharassa hiuksessa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että “kihara hius näyttää siltä, kuin se kasvaisi hitaammin, koska pituus on niin monella kiemuralla”.

Kuinka siirtyä harmaaseen?

Jotkut peittävät ensimmäiset harmaansa hiusväreillä, toiset päättävät juhlia luonnollista väriään.

– Kestoväri on paras valinta silloin, kun haluat peittää harmaat sataprosenttisesti, sanoo eSalonin kampaaja Leianna Hillo.

Erityisesti viime vuosina harmaista hiuksista on kuitenkin kasvanut trendi, josta jopa nuoret ovat innostuneet. Instagramista löytyykin nyt valtava määrä kuvia aihetunnisteilla #grayhair, #grayhairdontcare ja #grayhairmovement. Värjäyskierteeseen kyllästyneet voivat siirtyä luonnolliseen väriinsä pikku hiljaa. Hillon mukaan parhaita vaihtoehtoja ovat erilaiset kevytvärit ja raidoitus.

– Kevytväri häivyttää, mutta ei peitä harmaita hiuksia. Se antaa hiuksille hieman raidoitetun ilmeen. Tämä on helppo ja saumaton tapa siirtyä harmaaseen. Kestoväristä syntyneiden rajojen häivyttämiseksi kannattaa turvautua ammattilaisen tekemiin raitoihin. Ne sekoittuvat harmaiden joukkoon ja tekevät kasvatusvaiheesta helpomman, hän sanoo.

Lähde: Harper’s Bazaar