OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Helteet hiipuvat: Päivitä ihonhoitorutiinisi kesästä syksyyn

Syksy tekee tuloaan ja sen mukana saapuvat väistämättä myös pimeys, kylmyys ja syysmyrskyt. Samalla tavalla, kuin vaatekaappi päivitetään kesämekoista neuleisiin, on myös ihonhoitorutiini syytä päivittää vastaamaan syksyn haasteisiin. Kesällä toitotetaan auringolta suojautumisen tärkeydestä, mutta syksyllä ihon suurin haaste on kuiva ilma. Syksyisin aikaa aletaan viettää kuivassa, tunkkaisessa sisäilmassa, joka kuivattaa ihoa.

– Kun tähän lisätään patterien lämpö, on meillä valmis resepti katastrofille, kuten ihottumalle ja kuivalle kutiavalle iholle, sanoo New Yorkissa työskentelevä ihotautilääkäri Shari Marchbein.

Allure listasi viisi ihotautilääkäreiden hyväksyvää vinkkiä syysihon hoitoon.

Kokeile paksumpaa voidetta

Kesän hiostavilla helteillä liian paksu voide jää pyörimään iholle ja tukkii ihohuokoset. Syksyllä geelimäiset, kevyet kosteusvoiteet eivät kuitenkaan välttämättä enää riitä janoiselle iholle. Syksyllä saattaakin olla syytä ottaa tuhdimmat tuotteet käyttöön. Tohtori Marchbein suosittelee paksua kosteusvoidetta, joka sisältää keramideja, jotka vahvistavat ihon omaa suojaa ja auttavat ihoa sitomaan kosteutta.

– Niitä löytyy ihosta luonnostaan, mutta kylmempinä kuukausina keramidivarastot kaipaavat täydennystä, tohtori Marchbein lisää.

Käytä vartalovoidetta

Kesän kosteuden haihtuessa iho kuivuu ja alkaa helposti kutista ja hilseillä. Kun ilmassa on vähemmän kosteutta, kannattaa sitä hakea pullosta. Syys- ja talviaikaan koko vartalon iho kaipaa reilusti kosteutusta. Ravitseva vartalovoide on ehdoton osa kylmien kuukausien päivittäisiä ihonhoitorutiinia.

Kuva: pexels.com

– Kosteusvoide jättää iholle suojaavan kerroksen, joka sitoo kosteutta ja kuljettaa sitä ihon ulommaisiin kerroksiin, selittää Mount Sinai-sairaalan kosmetologisen ja dermatologisen tutkimuksen johtaja Joshua Zeichner.

Harvenna kuorintakertoja

Kesällä runsaampi hikoileminen ja aurinkovoiteilla läträäminen tarkoittavat, että ihoa on kuorittava usein. Kun sää kylmenee, kannattaa kuorintakertoja kuitenkin harventaa. Voimakkaita ainesosia, kuten retinoideja ja glykolihappoa on syytä käyttää säästeliäästi, muistuttaa Capital Laser & Skin Care-yhtiön perustaja ja johtaja Elizabeth Tanzi.

Kokonaan kuorinnoista ei pidä syksylläkään luopua, sillä säännöllinen kuorinta auttaa muun muassa häivyttämään kesäauringon aiheuttamia pigmenttihäiriöitä. Se, kuinka hyvin iho sietää kuorintaa, on yksilöllistä, mutta Tanzi suosittelee hellävaraista happokuorintaa enintään kerran viikossa.

Kokeile lisäravinteita

– Syksyn alkamisen tulisi merkitä myös ihon uusiutumista, sekä kesäauringon ja lämmön aiheuttamien tuhojen korjaamista. Ihon antioksidanttivarannot saattavat olla kesän ympäristötekijöiden jäljiltä aivan lopussa, sanoo ihotautilääkäri ja Skin Five:n perustaja Ava Shamban.

Hänen vinkkinsä on aloittaa ihon korjaaminen sisältäpäin. Lisäravinteet, jotka sisältävät esimerkiksi kollageenia, ravitsevat ihoa syvemmältä kuin voiteet ja seerumit.

– Kokeile lisäravinteita, joka voivat auttaa parantamaan koko kehon ihon vointia, hän neuvoo.

Hanki ilmankostutin

Kuiva sisäilma on yksi ihon pahimmista vihollisista. Taistele ihon kuivumista vastaan ilmankostuttimella. Sen käyttö kannattaa aloittaa siinä vaiheessa, kun kodin lämmitys menee päälle.

Lähde: Allure