OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Pidennä vaatteiden käyttöikää näillä vinkeillä

Syksyn tullessa vaatekaappi kaipaa uudelleen järjestämistä. Kohta on aika kaivaa neuleet esiin, viedä kesävaatteet varastoon ja hankkiutua eroon kaapissa turhaan pyörivistä vaatteista. Samalla kannattaa tarkistaa vaatteiden kunto ja ottaa fiksausta kaipaavat vaatekappaleet ulos kaapista. Monen suosikkivaatteen käyttöikää saa nimittäin pidennettyä pienellä huollolla.

Stylistin muotitoimittaja listasi viisi tapaa, joilla vaatteet ja asusteet kestävät käytössä pidempään.

1. Kokeile silitysraudan sijaan vaatehöyrystintä

Vaatteiden silittäminen on rasittavaa ja aikaa vievää. Vaatehöyrystin on kätevä tapa poistaa rypyt vaatteen ollessa henkarissa. Höyrytys on silitystä hellävaraisempi menetelmä erityisesti herkille kankaille. Pesu kuluttaa vaatetta, mutta koska höyry tappaa bakteereja, voi myös vaatteiden pesuväliä pidentää höyrystimen avulla.

Kannettava höyrystin on helppo ottaa matkalle mukaan, joten matkalaukussa rypistyneiden ja tunkkaisiksi käyneiden vaatteiden siistiminen onnistuu hotellihuoneessa.

2. Hanki nukanpoistaja

Syksy ja talvi tuovat mukanaan muhkeat villapaidat ja tekoturkikset. Ikävä kyllä, laadukkaimpaankin neuleeseen tulee ajan myötä nukkaa, joka tekee vaatteesta nuhjuisen näköisen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että nukkaantunut vaate olisi tullut tiensä päähän. Nukanpoistaja on helppo ja edullinen tapa lisätä neuleen käyttöikää. Markkinoilla on sekä nukkakampoja että sähkökäyttöisiä nukanpoistajia, jotka siistivät vaatteet niitä vahingoittamatta.

Kuva: pexels.com

3. Huolla vanhat käsilaukut

Laadukas käsilaukku kestää käytössä pitkään, kunhan sitä kohtelee hyvin. Päivittäisessä käytössä laukkuihin tulee kuitenkin väistämättä käytön jälkiä. Laukusta ei silti pidä luopua muutaman naarmun tai tahran takia. Paikallinen suutari osaa korjata ratkenneet saumat tai hajonneen vetoketjun. Maailmalta löytyy myös yrityksiä, kuten Handbag Clinic, jotka ovat erikoistuneet pelkästään merkkilaukkujen huoltoon.

Ennen kuin siis heität laadukkaan käsilaukun pois, kokeile, mitä pieni syyshuolto saa aikaan. Todennäköisesti laukku tulee kulkemaan mukanasi vielä monta vuotta.

4. Hanki seetripuuta vaatekaappiin

Seetripuu on luonnollinen tuholaisten karkottaja. Seetripuusta valmistetut henkarit pitävät koit loitolla, joten vaatteesi säilyvät ehjinä kaapissa. Markkinoilta löytyy myös seetripuusta valmistettuja renkaita, jotka voi ripustaa roikkumaan henkariin.

5. Hankkiudu eroon metallisista henkareista

Moni suosii metallisia vaateripustimia koska ne ovat edullisia ja vievät vähän tilaa. Metalli ei kuitenkaan ole paras mahdollinen valinta henkarien materiaaliksi. Henkareissa on usein teräviä ulokkeita, jotka saattavat vahingoittaa herkkiä kankaita, kuten silkkiä. Vaatteet myös helposti menettävät muotonsa kapeassa ripustimessa. Etenkin olkapäihin saattaa jäädä ikäviä kupruja ja lommoja, joista on vaikea päästä eroon.

Vaihda siis metalliset ripustimet puisiin, samettisiin tai pehmustettuihin. Laadukkaissa henkareissa vaatteet säilyvät ehjinä ja siisteinä.

5. Hanki säilytykseen tyhjiöpusseja

Tyhjiöpussit pelastavat erityisesti silloin, kun säilytystilaa on vähän. Sen lisäksi, että ne säästävät tilaa, ne myös pitävät vaatteesi freeseinä kausisäilytyksen aikana. Ne suojaavat vaatteita koiden tuhoilta ja estävät homeen ja hajujen muodostumisen vaatteisiin.

Samalla, kun vaatteita laitetaan säilytykseen, kannattaa vaatekaapin sisällölle tehdä inventaario. Liian pienet tai muusta syystä käyttämättömät vaatteet vievät kaapeissa turhaan tilaa. Ne onkin fiksuinta lahjoittaa ystäville tai viedä kirpputorille. Kaappiin jääneet vaatteet kiittävät saamastaan lisätilasta.

6. Riippuva ilmankuivain pelastaa vaatteet

Jos huoneilma on liian kostea ja vaatteet tuntuvat jäävän pesun jälkeen aina hieman kosteiksi, ilmankuivain pelastaa tilanteen. Markkinoilta löytyy myös pienikokoisia pusseja, jotka sisältävät kosteutta poistavia rakeita ja ne voidaan laittaa vaatekaappiin roikkumaan. Kosteuden poistaminen ehkäisee homeen muodostumista ja pitää vaatteet hyvässä kunnossa pidempään.

Lähde: Stylist