OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kotimaisten sanoitusten mestari Veikko “Vexi” Salmi, 77, on kuollut

Koko kansan tuntema sanoittaja, tuottaja ja taidekeräilijä Veikko “Vexi” Salmi on kuollut varhain tiistaiaamuna Helsingin Terhokodissa nopeasti edenneeseen vaikeaan sairauteen. Hän oli kuollessaan 77-vuotias, uutisoi Helsingin-Sanomat. Salmi oli Suomen menestyneimpiä sanoittajia, ja teki pitkän uransa aikana noin 8 000 sanoitusta. Niistä levylle on päätynyt noin 3 200.

Salmi nousi alun perin laajaan tietoisuuteen Irwin Goodmanin eli Antti Hammarbergin iskelmien ja protestilaulujen sanoittajana, joista tunnetuimpia ovat esimerkiksi ”Ei tippa tapa” ja ”Rentun ruusu”. Hän oli myös tärkein vaikuttaja Irwin Goodman -hahmon synnyssä ja Vexi Salmi on itse todennut, että hänestä ei olisi tullut iskelmäsanoittajaa ilman Antti Hammarbergiä ja Antti olisi tuskin tullut Irwin Goodmania ilman häntä

Salmen sanoittamat laulut ovat voittaneet Syksyn sävel -kilpailun viisi kertaa. Ensin Irwin Goodman voitti kappaleilla ”St. Pauli ja Reeperbahn” vuonna 1970 ja toistamiseen kappaleella ”Poing poing poing” vuonna 1971. Myöhemmät voittokappaleet olivat Kirkan ”Surun pyyhit silmistäni”, Antti Huovilan ”Vaskikellot” ja Janne Tulkin ”Yksinäinen pitkä tie”. Kolme Vexi Salmen sanoittamaa laulua on myöskin edustanut Suomea Euroviisuissa: Fredi & Ystävät kappaleella ”Pump pump” (1976), Katri Helena kappaleella ”Katson sineen taivaan” (1979) ja Vesa-Matti Loiri kappaleella ”Huilumies” (1980).