OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unspash.com

Mantelihappo tutuksi – ihonhoidon uusi suosikki kirkastaa väsähtäneen ihon

Olemme vasta oppineet, mitä hyaluronihappo ja salisyylihappo tekevät, kun kosmetiikka-ala intoilee jo uudesta haposta. Yhä useammat ihonhoitotuotteet sisältävät nykyään lempeää mantelihappoa.

Mantelihappo on manteleista uutettu alfahydroksihappo. Aivan kuten muutkin AHA-hapot, se tasoittaa ja kirkastaa ihoa kuorimalla. Koska mantelihapon molekyylikoko on suurempi kuin muissa alfahydroksihapoissa, se imeytyy iholle heikommin. Tämä tekee siitä muita AHA-happoja hellävaraisemman aineen, joka sopii yleensä herkällekin iholle.

Mantelihappo on jo pitkään nauttinut kulttimaineesta aknesta kärsivien keskuudessa. Viime vuosina se on kasvattanut suosiotaan myös muiden ihotyyppien hoidossa. Hellävaraisuutensa ansiosta mantelihappo sopiikin kaikille ihotyypeille, eikä se yleensä aiheuta lainkaan ihoärsytystä. Mantelihappo on erinomainen valinta myös heille, joille hapot ovat uusi tuttavuus.

Mihin käyttötarkoitukseen mantelihappo soveltuu?

Mantelihappoa voidaan käyttää lääkkeenä useampaankin iho-ongelmaan. Kuorivan vaikutuksensa ansiosta se soveltuu aknen, laajentuneiden ihohuokosten ja pigmenttihäiriöiden hoitoon, sekä taistelemaan ikääntymisen merkkejä ja ihon sameutta vastaan. Mantelihappo edistää solujen vaihtuvuutta, tehden ihon pinnasta tasaisemman ja heleämmän.

– Se heikentää varovaisesti ihosoluja yhteen liimaavia sidoksia, auttaen poistamaan kuolleet solut ihon pinnalta. Se auttaa myös vahvistamaan kollageenia, joka on yksi ihon tukiverkoston rakennuspalikoista, sanoo DCL:n tutkimus- ja kehityspäällikkö, tohtori Wei Chen Stylist-sivustolla.

Lisäksi mantelihapolla on antibakteerisia ominaisuuksia, joten se soveltuu erinomaisesti aknen hoitoon.

– Se auttaa säätelemään talin tuotantoa. Sen on jopa todistettu auttavan kystisen aknen hoidossa, tohtori Chen selittää.

Kuva: pexels.com

Sopiiko mantelihappo kenelle tahansa?

Moni kokee AHA-happojen ärsyttävän ihoaan. Tämä johtuu useimmiten siitä, että kyseessä on omalle iholle liian voimakas happo tai koostumus. Kaikki AHA-hapot eivät ole samanlaisia ja kuten sanottu, mantelihappo on sukulaisiaan hellävaraisempi vaihtoehto. Toisin kuin glykoli- ja maitohappo, mantelihappo soveltuu myös herkkäihoisimmille. Jos iholla on taipumusta punoitukseen ja hilseilyyn, kannattaa mantelihapon käyttö aloittaa tuotteella, jossa hapon pitoisuus on alhainen.

Mantelihappo soveltuu myös pigmenttihäiriöistä ja melasmasta kärsivälle iholle. Vaikka muut hapot voivat jopa pahentaa tilannetta, mantelihappo ei yleensä aiheuta hyperpigmentaatiota.

– Etenkin tummemmalla iholla AHA-yhdisteiden liiallinen käyttö voi aiheuttaa reaktion, joka johtaa tulehduksen jälkeiseen hyperpigmentaatioon, muistuttaa kosmetologi ja Black Skin Directory-perustaja Dija Ayodele.

Miten mantelihappoa kannattaa käyttää?

Useat kosmetologit tarjoavat vastaanotoillaan tehokkaita mantelihappokuorintoja. Ammattimaisten kuorintojen vahvuus vaihtelee, mutta tavallisesti happopitoisuudet ovat korkeampia kuin kotihoitotuotteissa. Kosmetiikkahyllyistä löytyvät mantelihappotuotteet eivät polta ihoa ja kirvelyäkin esiintyy harvoin. Kuten retinolin kanssa, iho yleensä tottuu happoihin ajan kanssa, joten käyttö kannattaa aloittaa hellävaraisemmilla tuotteilla.

Tuotteen vahvuudesta riippuen mantelihappoa voi käyttää jopa päivittäin.

– Mutta jos tuote sisältää 10 prosenttia mantelihappoa, sitä tulisi levittää kaksi tai kolme kertaa viikossa iltaisin, neuvoo farmaseutti ja victoriahealth.com-sivuston perustaja Shabir Daya.

Mantelihappoa levitetään kuivalle iholle puhdistuksen jälkeen. Sitä tulee käyttää ennen kosteusvoidetta ja muita seerumeita. Se sopii käytettäväksi kirkastavan C-vitamiinin ja muiden antioksidanttituotteiden kanssa. Daya neuvoo kuitenkin, ettei mantelihappoa kannata käyttää samaan aikaan muiden happojen kanssa, koska tämä lisää ihoärsytyksen riskiä. Happoa ei myöskään pidä levittää silmänympärysiholle.

Kuten hapot yleensäkin, myös mantelihappo voi tehdä ihosta herkän auringolle, joten sen kanssa on aina syytä muistaa käyttää aurinkosuojaa.

Lähde: Stylist