OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Vinyylilevyjen myynnit ohittivat cd-myynnin USA:ssa ensi kertaa sitten 1980-luvun

Vallanvaihdoksesta on tehty ennusteita jo pidemmän aikaa, mutta nyt se on virallista: vinyylimyynti on ylittänyt CD-levyjen myynnin Yhdysvalloissa, eikä Suomikaan ole kaukana perässä.

The Recording Industry Association of America (RIAA) -sivuston uuden raportin mukaan vinyylilevyjen osuus musiikin myynnistä oli 232,1 miljoonaa dollaria vuoden 2020 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana, kun taas CD-levyjen myynnit jäivät ”vain” 129,9 miljoonaan dollariin. Vinyylileyjen myyntiluvut ohittivat siis hopeakiekkojen myynnit ensimmäistä kerta sitten vuoden 1986!

Vinyylilevyjen osuus oli 62 prosenttia fyysisten musiikkiäänitteiden kokonaisliikevaihdosta. Fyysisten äänitteiden kokonaisliikevaihto romahti kuitenkin edellisvuotisesta liki neljänneksen, mikä johtuu alan asiantuntijoiden mukaan osin koronaviruksen talousvaikutuksista. Monet musiikkiliikkeet ja keikkapaikat joutuivat sulkemaan pandemian vuoksi ovensa. CD-levyjen myynti laski kuitenkin kaikkia muita formaatteja rajummin, laskun ollessa huimat 48%.

Vinyylilevyjen myynti on kasvanut tasaisesti vuodesta 2005, jolloin se otti pohjakosketuksensa ollen vain 14,2 miljoonaa dollaria. Formaatin nousua selittää pitkälti kuuntelijoiden arvostus vinyylilevyjen ja levysoittimien tuottamaa korkealaatuisempaa ääntä kohtaan, joka eroaa useimpien digitaalisten palvelujen tarjoamista pakatuista tiedostoista. Viime vuonna myydyin levy Yhdysvalloissa oli Beatlesin Abbey Road.

Kaiken kaikkiaan musiikkiteollisuuden voitot kasvoivat 5,6%, yhteensä 5,7 miljardia dollaria vuoden 2020 alkupuoliskolla, sillä suoratoisto muodosti 85 prosenttia ääniteteollisuuden liikevaihdosta Yhdysvalloissa.