OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Näillä konsteilla hyökkäät syysflunssaa vastaan!

Syksyn ja talven flunssakausi on jälleen edessämme. Vaikka olemme uuden koronaviruksen myötä oppineet pesemään käsiämme ja yskimään oikein, riski sairastua tavalliseen flunssaan on iso. Aikuiset sairastavat sitä keskimäärin pari kertaa vuodessa, lapset kolme kertaa useammin. Monella meistä on omat ”poppakonstimme” flunssaa vastaan, mutta on myös keinoja, jotka tutkitusti lyhentävät flunssan kestoa.

Lue myös, miten influenssaa vastaan kannattaa suojautua hyvissä ajoin.

Flunssia aiheuttavat erilaiset virukset, joista yleisimmät kuuluvat rinovirusten ryhmään. Toinen yleinen ryhmä on koronavirukset, joihin kuuluu myös nyt maailmaa kiertävä SARS-CoV-2 -virus, joka ryhmänsä vanhoja viruksia ärhäkämpänä aiheuttaa COVID-19 -taudin, tuttavallisemmin koronan. Vanhat koronavirukset ovat siis jo kauan kiertäneet keskuudessamme aiheuttaen tavallista flunssaa tyypillisine oireineen, joita ovat nuha, yskä, tukkoinen olo ja kuume. 

Koska tavallisen flunssan ja uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin ensioireet ovat usein samanlaiset, ei potilas voi tietää, kumpaa sairastaa. Koronan leviämisen estämiseksi flunssaoireisen on tärkeää jäädä kotiin potemaan ja ottaa yhteys terveydenhuoltoon jatkotoimenpiteitä, mm. koronatestin tekemistä varten

Flunssaa tutkitaan

Dosentti, LT Harri Hemilä työskentelee Helsingin Yliopiston Kansanterveystieteen laitoksella ja on tutkinut mm. sinkin ja C-vitamiinin vaikutuksia flunssaan. Tutkimustyönsä lisäksi hän tekee myös potilastyötä.

Sinkki osallistuu ihmisen kehossa mm. immuunipuolustukseen, mutta sitä ei tiedetä, millä tavalla se tehoaa flunssaan. – Sinkin vaikutuksesta flunssaan on vahva tutkimusnäyttö. Jotta sairausaika lyhenisi, pitää sinkkiasetaattitablettien käyttö aloittaa heti oireiden alettua. Tabletteja ei niellä, vaan imeskellään, jotta vaikutus keskittyy nielun alueelle. Mielekäs annos on 100 mg päivässä sinkkiä alle viikon kuurina. Tableteissa ei saa olla sinkkisitraattia, sillä sinkki ei vapaudu siitä. Sellaisiakin on markkinoilla, varoittaa Hemilä.
– On vahva näyttö sille, että säännöllisesti syöty iso annos C-vitamiinia lyhentää flunssia. Sen sijaan tulokset ovat ristiriitaisia sen osalta, hyödyttääkö C-vitamiini, jos sen syömisen aloittaa vasta flunssan oireiden alettua, kertoo Hemilä.

Karrageeni estää viruksia lisääntymästä

Karrageeni on isokokoinen sokeripolymeeri ja sen vaikutuksista viruksiin on julkaistu ensimmäiset laboratoriotutkimukset jo 1980-luvulla. Nämä tutkimukset osoittivat Hemilän mukaan vahvasti, että karrageenilla on virusten lisääntymistä estävä vaikutus.

– Emme tiedä varmasti, mutta näyttäisi siltä, että karrageeni tarrautuu virukseen ja estää siten sen pääsyn solun sisään. 

Karrageeni lyhentää flunssan kestoa

Hemilää ovat erityisesti kiinnostaneet karrageenilla tehdyt ihmistutkimukset. Niistä kolme on tehty aikuisilla ja yksi nuorilla lapsilla, joiden keski-ikä oli viisi vuotta.
Lapsitutkimus on voitu tehdä, koska karrageeni on todettu turvalliseksi ja sitä on käytetty elintarvikepuolella vuosikymmeniä.  

Ensimmäinen ihmistutkimus karrageenien vaikutuksesta flunssaan julkaistiin vuonna 2010, viimeisin viisi vuotta sitten.

– Tutkimusnäyttö karrageenin vaikutuksista flunssan hoidossa on vahva. Kun metatutkimuksessa yhdistettiin kaksi tutkimusta, joista toinen oli tehty lapsilla, toinen aikuisilla, oli tuloksena, että karrageeni lyhentää rinoviruksen aiheuttamia flunssia 20 prosenttia ja koronaviruksen aiheuttamia 30 prosenttia. Lisäksi influenssa-A viruksen aiheuttamat taudit lyhenivät 30 prosenttia, selvittää Hemilä.

Hemilä on varovainen arvioidessaan karrageenin vaikutuksista meitä nyt vaivaavaan ”pirulaiseen” eli uuteen koronavirukseen.

– Meillä on vahva näyttö, että karrageeni vaikuttaa vanhoihin koronaviruksiin. Koska sen vaikutus kohdistuu moniin erilaisiin viruksiin, voidaan hyvinkin kysyä, vaikuttaako se myös uuteen koronavirukseen. Tutkimusnäyttöä tästä ei kuitenkaan ole. 

Viruseptin nenä- ja suusuihkeet

 • Tehokas valmiste flunssan ja influenssan oireita vastaan
 •  Tehoaineena patentoitu iota-karrageeni
 •  Estää virusten lisääntymistä ja kiinnittymistä limakalvoille.
 •  Muodostaa limakalvoille suojakalvon, mikä auttaa elimistöä
  puolustautumaan viruksia vastaan.
 •  Kosteuttaa suun ja nielun limakalvoja
 •  Lääkkeettömänä soveltuu myös raskaana oleville, imettäville
  sekä yli 1-vuotiaille.
 •  Käyttö aloitetaan heti flunssan oireiden alettua
 •  Saatavilla apteekeista

Teksti: Maija-Liisa Saksa