OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Puhdistatko sinäkin ihosi väärin? Neljä virhettä, joihin moni meistä syyllistyy

Kasvojen puhdistus on ihonhoitorutiinin ensimmäinen vaihe. Vaikka kyseessä on yksi ihon hyvinvoinnin kannalta tärkeimmistä askelista, monet meistä tekevät puhdistuksen kanssa virheitä. Kasvojen pesu kuulostaa yksinkertaiselta, mutta päivittäin toistettuina virheet voivat aiheuttaa iholle peruuttamatonta vahinkoa.

Olipa kyse sitten kaksoispuhdistuksesta tai ihonpuhdistuslaitteista, on syytä muistaa, etteivät samat niksit sovi kaikille tasavertaisesti.

– Sillä, mikä saattaa tuntua merkityksettömältä perusvaiheelta ihonhoitorutiinissa, voi olla vakavia seurauksia, jos se tehdään väärin, varoittaa Nurissin perustaja, tohtori Anita J. Sturnham Who What Wear-sivustolla.

Ihonhoidon asiantuntija jakoi yleisimmät virheet, jotka kasvojen puhdistuksessa tehdään.

Virhe 1: Ylipuhdistat

– Jos käytät laadukasta puhdistusainetta, ei kaksoispuhdistukselle ole tarvetta, tohtori Sturnham vakuuttaa.

Jos tuntuu, etteivät meikki ja lika irtoa kertaheitolla, kehottaa hän miettimään meikkipussin sisältöä uudelleen.

– Jos ylikuormitat ihoasi pohjustustuotteilla, meikkivoiteilla ja puutereilla, joita puhdistusaine ei kykene poistamaan, suosittelen karsimaan tuotteita ihohuokoset tukkivasta meikkipakkelista, hän ohjeistaa.

Hellävarainen puhdistusbalsami sopii tohtori Sturnhamin mukaan kaikille ihotyypeille ja poistaa meikin tehokkaasti.

Virhe 2: Hankaat liikaa

– Suurimmat ongelmat syntyvät siitä, että ihoa puhdistetaan liian rajusti, kuin hankaussienellä, ja puhdistusharjojen kanssa liioittellen, tohtori Sturnham huomauttaa.

Kuva: pexels.com

Hänen mukaansa harva iho kaipaa päivittäistä puhdistusta sähkötyökaluilla tai karkeilla tuotteilla. Niiden sijaan hän suosittelee hellävaraista musliiniliinaa ja tuotteita, jotka soveltuvat päivittäiseen puhdistukseen.

– Aamulla tehtävän puhdistuksen tulee olla kevyt, kosteuttavaa ja ihoa tasapainottava… Iltapuhdistus voi olla intensiivisempi. Silloin poistetaan ihohuokosia tukkiva meikki, sekä päivän aikana kertyneet bakteerit ja lika, hän neuvoo.

Virhe 3: Kuorit liikaa

– Iholla on erittäin tärkeä kerros, jonka nimi on orvaskesi. Tämä uloin kerros toimii esteenä UV-säteille, ilmansaasteille ja bakteereille… Liiallinen puhdistaminen ja kuoriminen voivat tuhota tämän suojakerroksen, mikä aiheuttaa ihon punoitusta, kuivumista ja yliherkkyyttä, tohtori Sturnham selittää.

Suojakerroksen vaurioituminen tekee ihosta myös alttiimman ympäristön aiheuttamille vahingoille. Siksi kuorimista on syytä harjoittaa maltilla. Kerta tai kaksi viikossa riittää useimmille ihotyypeille.

Virhe 4: Peset väärän lämpöisellä vedellä

– Iho tykkää johdonmukaisuudesta ja äkilliset lämpötilan muutokset voivat olla vahingollisia solujen terveydelle, huomauttaa tohtori Sturnham.

Älä siis turhaan läträä kuumalla ja kylmällä vedellä; uskomus ihosolujen avaamisesta ja sulkemisesta veden lämpötilaa vaihtamalla on pelkkä myytti.

– Suosittelen käyttämään ihon puhdistuksessa haaleaa vettä aamuin illoin, hän lisää.

Vaikka laajentuneita ihohuokosia ei voi pysyvästi pienentää, voi niiden ulkonäköön vaikuttaa oikeilla ihonhoitotuotteilla. Usein ihohuokoset  laajentuvat talirauhasen liikatoiminnan seurauksena. Tässä tapauksessa ihon puhdistuksen kanssa on syytä olla tunnollinen. Huolellinen puhdistus ja säännöllinen kuorinta estävät ylimääräistä talia kertymästä ihohuokosiin.

Lähde: Who What Wear