OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Kosteuttaako öljy oikeasti?

Kosteuttaminen on tärkeä osa ihonhoitoa. Markkinoilta löytyy pilvin pimein ihoa kosteuttavia tuotteita päivä- ja yövoiteista seerumeihin. Yksi viime aikojen suurimmista suosikeista on kasvoöljy. Öljyt ovat löytäneet tiensä valtavirtaan viimeistään luonnonkosmetiikan yleistymisen myötä. Usein niiden luvataan tarjoavan kuivalle iholle todellista tehokosteutusta, mutta asiantuntijoiden mukaan väitteitä ei pidä niellä varauksetta. Vaikka kasvoöljyt ovat erinomainen lisä kosteutta janoavan ihon hoitorutiiniin, eivät ne yksinään pysty ihmeisiin.

Onko öljy ihon tehokosteuttaja?

Lyhyt vastaus on kyllä. Öljyt ovat täynnä ravinteita ja ne auttavat sitomaan kosteutta kuivalle iholle. Pidempi vastaus on kuitenkin hieman monisyisempi. Ensinnäkin on tärkeää ymmärtää, miten kaksi ihoa kosteuttavaa ainetta, humektantit ja klusiilit, eroavat toisistaan. Humektantit, kuten hyaluronihappo ja glyseriini, ovat kosteuttavia aineita, jotka kykenevät imemään itseensä vettä. Kosteuttavista aineista ei kuitenkaan ole juurikaan hyötyä, jos ne haihtuvat iholta saman tien. Siksi tarvitaan klusiileja, jotka ehkäisevät kosteuden haihtumista. Esimerkiksi paksut voiteet ja öljyt sitovat muovikelmun tavoin kosteuden iholle.

– Oikeasti tehokkaasta kosteuttavasta tuotteesta on löydyttävä sekä klusiili, joka sitoo kosteuden, että humektantti, joka todella imee iholle kosteutta, selittää ihotautilääkäri ja Entière Dermatologyn perustaja Melissa Kanchanapoomi Levin Harper’s Bazaar-lehdessä.

Toisin sanoen, vaikka öljyt saattavat tehdä hyvää iholle, eivät ne varsinaisesti kosteuta ihoa. Ne yksinkertaisesti auttavat jo olemassa olevaa kosteutta säilymään iholla. Klusiilit ja humektantit ovatkin dynaaminen duo, jossa kumpikin tehostaa toistensa toimintaa.

Oikeat tuotteet käyttöön

Hyvien tulosten saavuttamiseksi on tärkeää valita tuotteet, joissa klusiilit ja humektantit yhdistyvät.

– Paksussa voiteessa on enemmän öljyä, kun taas kevyemmissä emulsiovoiteissa öljypitoisuus on alhaisempi ja vettä on enemmän, kertoo Yalen lääketieteellisen korkeakoulun dermatologian apulaisprofessori, tohtori Mona Gohara.

Kuva: unsplash.com

Moni vaihtaa seerumin tai kosteusvoiteen ylelliseen kasvoöljyyn. Tässä maallikot tekevät virheen. On myytti, että öljy olisi muita tuotteita tehokkaampi kuivan ihon hoidossa. Itse asiassa, ne voivat yksistään käytettynä jopa edistää ihon kuivumista.

– Näen paljon ihmisiä, joiden iho on kuivunut, tai heidän ihonsa luonnollinen suojakerros on vahingoittunut, koska he läträävät pelkästään öljyillä. En yritä sanoa, että öljyn käyttäminen on mitenkään huono asia, mutta se ei saa olla ainoa kosteuttamisesta vastaava komponentti ihonhoidossa, muistuttaa Levin.

Mikäli kasvoöljyä halutaan käyttää ihonhoidossa, tulee se levittää iholle vasta kosteuttavien seerumien ja kosteusvoiteiden jälkeen. Muuten kevyemmät tuotteet eivät pääse imeytymään ihoon. Levin suosittelee kokeilemaan skvaleenia, marulaöljyä tai jojobaöljyä, koska ne eivät tuki ihohuokosia samalla tavalla kuin tuhdimmat öljyt. Lisäksi ne ovat täynnä iholle hyödyllisiä vitamiineja ja hyviä rasvahappoja. Goharan mukaan myös mineraaliöljyä sisältävät tuotteet, kuten vaseliini, sopivat hyvin useimmille ihotyypeille. Arganöljyn ja kookosöljyn kanssa hän kehottaa puolestaan noudattamaan varovaisuutta, sillä ne tukkivat helposti ihohuokoset ja voivat näin ollen pahentaa esimerkiksi aknea. Hiustenhoitoon ne sen sijaan sopivat erinomaisesti.

Lähde: Harper’s Bazaar