OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Shoppaa vintagea kuin ammattilainen

Kun ystäväsi on tehnyt upean vintage-löydön, tiedät heti, että et todennäköisesti tule löytämään samaa vaatetta mistään. Soimaat jälleen kerran itseäsi siitä, ettet ole jaksanut käydä kirpputorien sotkuisia pöytiä tarpeeksi huolellisesti läpi. Second-hand-aarteiden löytäminen vaatii hieman aikaa ja vaivaa, joita kaikki eivät ole valmiita shoppailuun sijoittamaan. Nykyään käytettyjen vaatteiden hankkiminen on kuitenkin helpompaa kuin koskaan, sillä netti on täynnä erilaisia kirppiksiä ja second hand-kauppiaita. Jopa yhdysvaltalainen verkkokauppajätti eBay on lanseerannut vintage-vaatteille oman osastonsa.

Pienellä hienosäädöllä ja ammattilaisten vinkeillä käytettyjen vaatteiden nettishoppailusta tulee nautinnollinen kokemus.

Lompakko ja planeetta kiittävät

Pikamuodin vaikutus ympäristöön on valtava. Tekstiilijätteen määrä kasvaa kasvamistaan, eikä halpavaatteiden tuotantoketjuja ole rakennettu kestävälle pohjalle. Oxfamin Second Hand Semptemberin kaltaiset kampanjat kannustavat kuluttajaa pidättäytymään uusien vaatteiden ostamisesta silloin, kun niille ei ole todellista tarvetta.

Second hand-tuotteita voi ostaa hyvällä omatunnolla, sillä kierrätetyn vaatteen valitseminen vähentää tuotannon tarvetta ja pidentää vaatteen elinkaarta. Paitsi että second hand-vaate on yleensä uutta edullisempi, hyvässä kunnossa oleva vintagetuote on todennäköisesti myös laadukas. Käyttäjältä toiselle periytyvä vaate kestää paremmin aikaa kuin alelaarista mukaan tarttunut lumppu.

Vinkkejä shoppailuun

Myös eBayn Preloved-osaston johtaja Emma Grant tietää, että aarteiden löytäminen vaateviidakosta voi olla haastavaa.

– Ole täsmällinen hakutermiesi suhteen. Jos etsit jotain tiettyä, käytä haussa tuotemerkkejä tai tiettyä aikakautta. Tämä auttaa rajaamaan hakutulokset vain osuvimpiin tuotteisiin, hän neuvoo Stylist-sivustolla.

Kuva: pexels.com

Paras second hand-löytö on laadukas ja ajaton vaatekappale, joka näyttää aina tyylikkäältä. Esimerkiksi käsilaukut trenssit, saapikkaat ja käsilaukut ovat takuuvarmoja valintoja.

– Minä etsin vaatekaapin kulmakiviä, vaatteita, jotka eivät mene koskaan muodista. Ne kestävät vuodesta ja vuodenajasta toiseen, eivätkä ne ole riippuvaisia vaihtuvista trendeistä, vaan kestävät kaapissa pitkään, sannoo sivuston muotitoimittaja Polly Knight.

On syytä muistaa, ettei menneiden vuosikymmenten kokoluokitus tai istuvuus eivät aina vastaa nykyisiä. Kokolapun sijaan ostajan kannattaakin tarkistaa vaatteen mitat. Myyjältä voi rohkeasti kysyä lisätietoja tuotteesta. Myöskään vaatteiden muokkaamista ei pidä pelätä. Käynti räätälin luona on kertaluonteinen sijoitus, jonka jälkeen vaate näyttää siltä, kuin se olisi sinulle luotu.

Löytöjen tekeminen vaatii hieman aikaa, mutta uniikki ja käytössä kestävä vintage-aarre on vaivannäön arvoinen.

– Kaupat pursuavat vintage-tyylin innoittamia puuvilla- ja pitsipaitoja, mutta hyvin harvat niistä vastaavat laadultaan aitoa vintagea, muistuttaa muotiosaston toimitusjohtaja Kitty McGee.

Myös muotitoimittaja Billie Bhatia tietää, että laatu on vintage-vaatteiden ja -asusteiden pääasiallinen vahvuus.

– Vintage-tuotteiden laatu on aivan omaa luokkaansa, sillä ne ovat kestäneet aikaa ja trendejä ja ovat yhä uudenveroisia. Käsityötaito on vertaansa vailla ja niissä on kiinnitetty huomiota yksityiskohtiin tavalla, jollaista uusissa vaatteissa harvoin enää näkee.

Lähde: Stylist