OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

5 tapaa torjua ihollakin näkyvää matala-asteista tulehdusta

Jos olet stressaantunut, ruokavaliosi on rempallaan ja ihosi tuntuu ärtyvän helposti, saatat kärsiä inflammaatiosta. Matala-asteinen tulehdus on elimistön krooninen tulehduksellinen tila, joka yleistyy länsimaissa kovaa vauhtia. Inflammaatio on yksi tekijä monien vakavien sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien taustalla. Se myös nopeuttaa ihon ikääntymistä vähentämällä kollageenin tuotantoa ja heikentämällä ihosolujen kykyä uusiutua ja korjata itseään. Inflammaation torjunta on avainasemassa paitsi kehon hyvinvoinnissa, myös terveen ja nuorekkaan ihon ylläpitämisessä.

– Kehomme on älykäs ja se käyttää tulehdusta viestimään kehon sisäisestä stressistä ulospäin, selittää ihoasiantuntija Jasmina Vico Vogue UK:lle.

Vicon mukaan ihon tulehdustilaan voivat vaikuttaa niin ulkoiset kuin kehon sisäiset tekijät.

– Tulehdusta aiheuttavia ulkoisia tekijöitä ovat esimerkiksi kuuma tai kylmä ilma, aurinko, ilmansaasteet, tupakansavu ja kemialliset, ihoa ärsyttävät aineet, kuten pesuaineet, suihkugeelit ja hankaavat saippuat. Sisäisiin syihin lukeutuvat epätasapainoinen ruokavalio, stressi ja unen puute, hän luettelee.

Vico huomauttaa, että inflammaatio vaikuttaa useiden ihon sairauksien, kuten aknen, ekseeman, psoriaasin ja ruusufinnin taustalla. Hyvä uutinen on, että ihon tulehdus on yleensä helppo havaita. Iho voi punoittaa tai tuntua kuivalta ja kutisevalta.

Elämäntavat ovat avainasemassa matala-asteisen tulehduksen torjunnassa. Stressinhallinan ja riittävän unen ohella ruokavalio sekä oikeanlainen ihonhoito rauhoittavat oireista kärsivää ihoa.

Syö tasapainoisesti

Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta tasapainoinen ruokavalio on koko kehon, myös ihon, hyvinvoinnin A ja O.

– Kliiniset tutkimukset osoittavat, että epäterveellinen ruokavalio voi aiheuttaa tulehdustilan kehossa, kertoo ravitsemusterapeutti ja lisäravinnevalmistaja Inessan perustaja Aliza Margoy lehdessä.

Ruokavalio liittyy kehon tulehdustiloihin monella tavalla. Esimerkiksi kohonnut verensokeri, hormonaaliset häiriöt sekä heikentynyt suoliston terveys voivat kaikki aiheuttaa tulehdusta.

Kuva: pexels.com

– Tulehdusta ehkäistäksesi sinun tulisi huolehtia siitä, että ruokavaliosi sisältää runsaasti antioksidantteja ja hyviä rasvoja, mutta vain vähän yksinkertaisia ​​sokereita ja punaista lihaa, hän neuvoo.

Korkean glykeemisen kuorman ruoat, kuten prosessoitu ruoka ja leivonnaiset, kohottavat verensokeria.

– Tämä puolestaan ​​pahentaa tulehdustilaa, joka voi puolestaan pahentaa tulehduksellisia ihosairauksia, kuten aknea ja psoriaasia, sekä edistää ihon ennenaikaista ikääntymistä, Margoy lisää.

Syö anti-inflammatorisia ruokia

Tasapainoiseen ruokavalioon kuuluu anti-inflammatorisia ruokia, jotka tukevat kehon ja ihon hyvinvointia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että rasvaisen kalan tai Omega-3-lisäravinteiden nauttiminen voi auttaa ehkäisemään tulehdusta ja siitä johtuvaa aknea, sekä parantaa ihon yleistä hyvinvointia.

Myös kurkuma on erinomainen luontainen tulehduksien ehkäisijä. Sen sisältämä kurkumiini on tunnettu anti-inflammatorisista ja ennenaikaista ikääntymistä ehkäisevistä ominaisuuksistaan.

Hyödynnä antioksidantteja ihonhoidossa

Vico kehottaa hakeutumaan iho-ongelmien kanssa ammattilaisen puheille, joka osaa laatia yksilön tarpeisiin räätälöidyn hoitosuunnitelman. Yleisenä ohjeistuksena Vico kuitenkin suosittelee antioksidanttien lisäämistä ruokavalion ohella myös ihonhoitorutiiniin.

– Esimerkiksi C-vitamiinia ja resveratrolia voi käyttää ulkoisesti. Suosittelen myös CBD-ihonhoitotuotteita, sillä kannabidiolilla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, hän sanoo.

Älä liioittele tuotteiden kanssa

Ihonhoito on tärkeää, mutta sen kanssa ei pidä liioitella. Minimalistinen rutiini, jossa suositaan ihoa rauhoittavia ja suojaavia tuotteita, on Vicon mukaan paras valinta.

– Suosittelen myös välttämään fyysisiä kuorintoja, kuten hankaavia liinoja ja rakeisia kuorintatuotteita. Korvaa ne hellävaraisilla, kemiallisilla kuorivilla aineilla, kuten maitohapoilla, hän neuvoo.

Myös sauna ja kuumat suihkut voivat pahentaa iho-ongelmia.

Kokeile LED-valoja

Olet varmasti nähnyt Instagramissa kuvia julkkiksista, jotka poseeraavat Perjantai 13. -kauhuelokuvien Jasonin jääkiekkonaamaria muistuttava maski kasvoillaan. Kotona käytettävien LED-valomaskien suosio on kasvanut viime vuosina, eikä ihme.

– Punainen ja sininen LED-valo auttavat vähentämään ja parantamaan ihon tulehduksia, Vico paljastaa.

Sininen valo ehkäisee tulehduksia ja sitä käytetään esimerkiksi aknen hoidossa. Punainen taas tehostaa kollageenin tuotantoa. 

Lähde: Vogue UK