OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Näin totutat koiran maskillisiin ihmisiin

Korona-aika on ollut paitsi ihmisille niin myös koirille erikoista aikaa: koko perhe on koko ajan kotona, omistajilla on aikaa pitempiin kävelylenkkeihin ja kodin ulkopuolella ihmiset pitävät isompaa etäisyyttä. Tuorein muutos on, että yhä useampi käyttää nyt suositusten mukaisesti kasvomaskia. Koiran voi sen seurauksena olla vaikeampi lukea ihmisen kehonkieltä ja ilmettä, ihmisen ääni voi kuulostaa erikoiselta ja itse maski voi olla koiran mielestä hieman pelottavan näköinen. Agria Eläinvakuutus listaa vinkkejä miten totutat koirasi kasvomaskeihin.

Monet ihmiset totuttelevat nyt kasvomaskin käyttöön suositusten mukaisesti. Jos liikut koirasi kanssa paikoissa, joissa on nyt suositeltavaa käyttää maskia, esimerkiksi kuljette julkisilla liikennevälineillä, myös koira kannattaa totuttaa kasvomaskeja käyttäviin ihmisiin.

Koska kasvomaski peittää suuren osan ihmisen kasvoista, koiran on vaikeampi tulkita ihmisen ilmeitä ja kehonkieltä. Maski voi myös muuttaa ääntä hieman, mikä saattaa hämmentää koiraa.

Pentuaikana yksi tärkeimmistä asioista on koiranpennun sosiaalistaminen eli totuttaminen monenlaisiin eri asioihin, paikkoihin ja tilanteisiin, joihin koira tulee todennäköisesti törmäämään elämänsä aikana, esimerkiksi toisiin koiriin, autoiluun, lapsiin ja polkupyöräilijöihin. Totuttamalla koiran monenlaisiin eri asioihin, koira oppii suhtautumaan niihin rennosti eikä esimerkiksi ala pelätä niitä. Siksi koira on hyvä totutella myös kasvomaskeja käyttäviin ihmisiin.

Muutamalla harjoituksella totutat koirasi helposti kasvomaskia käyttäviin ihmisiin.

Vaihe 1

Istu lattialle tai sohvalle koirasi kanssa ja anna sen tutkia kasvomaskia. Palkitse ja kehu koiraa. Älä kuitenkaan anna koiran repiä tai pureskella kasvomaskia.

Vaihe 2

Kun koira on tutkinut maskia käsissäsi, nosta se kasvoillesi. Palkitse ja kehu koiraa. Toista muutamia kertoja.

Vaihe 3

Aseta nyt maski kasvoillesi. Palkitse ja kehu koiraa. Ota sitten maski pois ja toista. Koira kannattaa palkita silloin, kun sinulla on maski päällä eikä vasta, kun olet ottanut sen pois.

Vaihe 4

Jatka harjoittelua eri paikoissa ja asennoissa, esimerkiksi anna koiralle ruoka maski päällä ja pidä maski päällä lyhyen ulkoilun ajan. Jos mahdollista, harjoittele erilaisten maskien kanssa (mm. kertakäyttöinen, kankainen, kuviollinen).

Puhuessasi koirallesi maski päällä, kannattaa puhua mahdollisimman selkeällä ja iloisella äänellä, sillä maski voi muuttaa ääntä hieman.