OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Valokuvaaja: Valokuvaaja: Anna-Liisa Kaitila

4 vinkkiä mukavaa ja turvallista koirapuistokäyntiä varten

Koirapuisto on monelle koiralle mieluisa paikka päästä juoksemaan vapaana ja tapaamaan muita koiria. Jotta koirapuistoilu sujuisi mahdollisimman mukavasti ja turvallisesti, on tärkeää huomioida muut koirat ja omistajat. Agria Eläinvakuutus listaa 4 vinkkiä koirapuistokäyntiä varten.

  1. Kerää koiran kakat

Jotta koirapuisto pysyy siistinä ja mukavana paikkana kaikille käyttäjille, muista aina kerätä oman koiran jätökset. Koirapuistoissa on usein lapio roskiksen luona, jotta voit kerätä koiran kakat, vaikka kakkapussit olisivat lopussa tai unohtuneet.

Keräämättömät kakat ovat epähygieenisiä ja voivat levittää tauteja. Lisäksi muut koirat tai omistajat saattavat astua keräämättömien kakkojen päälle ja joillain koirilla on tapana jopa syödä muiden koirien kakkoja. Koiran jätökset kannattaa siis kerätä paitsi viihtyvyyden niin myös hygienian takia.

  1. Seuraa koiran tekemisiä

Tarkkaile mitä koirasi puuhaa koirapuistossa, jotta vältyt yllättäviltä tilanteilta kuten koiratappeluilta, karkaamiselta tai muilta ikäviltä yllätyksiltä. Vaikka koiraa saa pitää koirapuistossa vapaana, koiran tulee kuitenkin olla sen verran hallittavissa, että se ei esimerkiksi hypi muiden koiranomistajien tai koirien päälle, kaiva isoja kuoppia, syö jotain sopimatonta tai keksi jotain muuta epäsopivaa tekemistä. Omistaja on aina vastuussa koirastaan, jos jotain sattuu. Koiran vastuuvakuutus ei yleensä korvaa, jos koira aiheuttaa vahinkoa toiselle koiralle ollessaan irti koirapuistossa.

Koiraa kannattaa seurailla myös, jotta tiedät, onko se tehnyt tarpeensa ja jotta tiedät mistä kerätä ne.

Älä siis tuijota puhelintasi tai uppoudu liiaksi keskusteluihin muiden koiranomistajien kanssa koirapuistossa, vaan muista keskittyä koiraan.

  1. Huomioi muut koirat ja omistajat

Jos menet koirapuistoon, jossa on jo muita koiria, kannattaa mahdollisuuksien mukaan kysyä ensin voiko tulla. Vaikka koirapuistot ovat kaikille koiranomistajille avoimia paikkoja, toisinaan niissä saatetaan järjestää esimerkiksi pentutreffejä tai muita tapaamisia. Lisäksi toisinaan koirapuistossa oleva koira ei esimerkiksi tule toimeen samaa sukupuolta olevien koirien kanssa ja omistaja saattaa pyytää voisitko tulla puistoon hieman myöhemmin. Muutenkin on hyvä ilmoittaa tulostaan, eikä vain varoittamatta päästää omaa koiraa säntäämään puistoon ja muiden koirien luokse.

Jos koirapuisto on jaettu pienten ja isojen koirien puoliin, valitse aina koiran koolle sopiva puoli.

Jos sinulla on koiranameja mukana ja haluat antaa niitä muillekin koirille, kysy aina omistajalta ensin saako niitä antaa. Tuntematon koira voi esimerkiksi olla allerginen tai erikoisruokavaliolla, eikä siksi saa syödä kyseisiä herkkuja.

Koirapuistossa lelut voivat herkästi aiheuttaa riitaa koirien kesken, eli jos sinulla on pallo tai muu koiran lelu mukana, se kannattaa ottaa käyttöön vain, mikäli olet koirasi kanssa yksin koirapuistossa.

  1. Milloin koiraa ei saa viedä koirapuistoon?

Vie koira koirapuistoon vain terveenä. Jos koirallasi on jokin sairaus tai vaiva kuten oksentelua, ripulia, kennelyskä, täitä, kirppuja, nenäpunkki tai muita loisia, koiraa ei saa viedä koirapuistoon tartuntariskin takia.

Jos koiralla on kipuja tai joku muu vaiva, koiraa ei kannata viedä koirapuistoon, sillä koira voi kipujen takia käyttäytyä arvaamattomasti ja jopa aggressiivisesti.

Narttukoiraa, jolla on juoksut, ei myöskään saa viedä koirapuistoon.

Koiranpentua ei saa viedä koirapuistoon ennen kuin se on saanut kaikki tarvittavat rokotteet.

Mene koirapuistoon vain koiran ehdoilla, ei omistajan tahdosta. Kaikille koirille koirapuisto ei ole sopiva paikka. Jos esimerkiksi koirasi stressaantuu koirapuistossa, ajautuu tappeluun muiden koirien kanssa, haukkuu koko ajan muille koirille tai viettää kaiken aikansa jaloissasi istuen, koirapuisto ei välttämättä ole koirallesi mieluisa paikka.

Muista myös tutustua kaupunkisi tai kuntasi koirapuistosääntöihin, jotka löydät kaupungin tai kunnan verkkosivuilta ja usein myös koirapuiston ilmoitustaululta tai portista.