OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tatu ja Patu -musiikkiteatteriesitys tarjoaa vauhtia ja iloa koko suuren näyttämön täydeltä

Suomen suosituimmat lastenkirjahahmot Tatu ja Patu valloittavat Helsingin Kaupunginteatterin suuren näyttämön 26. marraskuuta alkaen. Tatu ja Patu Helsingissä-musiikkinäytelmän ensi-iltaa siirrettiin koronan vuoksi lähes kolmella kuukaudella, nyt uutuus tuo lapsille ja muille leikkimielisille vauhtia, outolalaista huumoria jaoivaltavaa iloa talven pimeneviin iltoihin.

”Tatu ja Patu -musiikkinäytelmä Helsingin Kaupunginteatterin isolla näyttämöllä on meille jokseenkin ihan mieletön juttu. Näin isosti Tatua ja Patua ei ole lavalla ennen nähty. Käsikirjoituksen tekemisessä olemme olleet mukana, joten se on meille tuttu, mutta on todella kutkuttavaa nähdä valmis toteutus. Tuntuu häkellyttävältä, että iso joukko lahjakkaita ihmisiä on ihan työkseen miettinyt sitä, miten meidän tohelot Outolan veljekset saadaan toimimaan lavalla mahdollisimman hyvin!”, sanovat suosikkihahmojen luojat, kirjailijat Aino Havukainen ja Sami Toivonen.

”Jouduimme keväällä keskeyttämään harjoitukset ja jatkamaan niitä syksyllä ennakoitua myöhemmin. Tämä pakollinen tauko on itse asiassa tehnyt hyvää esitykselle: pystymme viemään sitä entistä outolalaisempaan suuntaan. Työryhmä on paneutunut aiheeseen, ja tuntuu, että kaikki ovat löytäneet työhönsä entistä enemmän potkua. Koronasyksyn keskellä tuntuu hienolta, että voimme osaltamme piristää teatterin ystäviä Tatu-Patumaisella huumorilla ja twistillä. Riemukas koko perheen kantaesitys – voiko hienompaa tarjota lapsille ja muille leikkimielisille?”, kysyy ohjaaja Sami Rannila, joka vastaa myös käsikirjoituksesta yhdessä Havukaisen ja Toivosen kanssa.

Näytelmässä outolalaiset veljekset Tatu ja Patu saapuvat Helsinkiin vierailemaan serkkunsa Jorin luona. Jori on kaikkien aikojen menestynein outolalainen, mutta niin kiireinen, että veljeksillä on täysi työ pysyä Jorin perässä. Seikkaillessaan ympäri Helsinkiä Tatu ja Patu kohtaavat monia pääkaupungin ihmeitä. Miten suhtautua esim. feissariin, liikennevaloihin, ravintolapäivään tai kurahaalareihin sonnustautuneisiin, mahdollisesti vaarallisiin liivijengiläisiin?

Tatun ja Patun rooleissa nähdään Pieni merenneito -musikaalin Lierona ja Kierona tutuksi tullut kaksikko, Antti Timonen (Tatu) ja Paavo Kääriäinen (Patu). Muissa rooleissa näyttelevät Paavo Kerosuo, Sanna Saarijärvi, Sari Haapamäki, Sofia Hilli, Juha Jokela, Selma Kauppinen, Joonas Luomala, Kai Lähdesmäki, Unto Nuora, Tiina Peltonen, Justus Pienmunne, Emilia Nyman, Inka Tiitinen, Kaisa Torkkel, Leenamari Unho ja Mikko Vihma.

Musiikin koko perheen uutuuteen on säveltänyt Kari Mäkiranta ja vauhdikkaat koreografiat on suunnitellut akateemikko Marjo Kuusela. Lavastaja Markus Tsokkinen ja mediataiteilija Nuutti Koskinen ovat loihtineet ällistyttävän, painovoimaa uhmaavan Helsinki-lavastuksen jättimäisine ratikoineen, suojateineen ja liikennevaloineen. Stadilaista tyylikkyyttä uhkuvien hahmojen puvut on suunnitellut Elina Kolehmainen ja naamioinnin Jaana Nykänen. Tarpeiston suunnittelusta vastaa Jenny Villikka, valosuunnittelusta Petteri Heiskanen ja äänisuunnittelusta Janne Brelih.

Musiikkinäytelmä perustuu väljästi Aino Havukaisen ja Sami Toivosen yhdessä kirjoittamaan ja kuvittamaan kirjaan Tatu ja Patu Helsingissä (2003). Se on suositun Tatu ja Patu -kirjasarjan ensimmäinen osa, josta otetaan jatkuvasti uusintapainoksia. Kirjasarjan käännösoikeudet on myyty 23 maahan, ja kirjoja on julkaistu mm. Kiinassa, Koreassa, Venäjällä, Pohjoismaissa ja Unkarissa. Sarja on palkittu Finlandia Juniorilla 2007 ja Tietopöllö-palkinnolla vuonna 2008.