OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

5 kysymystä ja vastausta aknesta

Akne mielletään usein teinien vaivaksi, mutta iho voi oireilla myös aikuisiällä. Akneen taipuvainen iho kukkii helposti ja pahimmillaan finnit jättävät jälkeen ikäviä arpia. Aknen hoidon perusta on tunnollinen ja oikeaoppinen ihonhoito. Vakavissa tapauksissa ihotautilääkärin apu voi olla paikallaan.

Cosmopolitan pyysi asiantuntijoita vastaamaan akneihon kanssa kamppailevia askarruttaviin kysymyksiin.

Miksi iho kukkiii?

– Kenelle tahansa voi iskeä akne, mutta käymme elämässämme läpi aikoja, jolloin riski on suurempi. Useimmiten akne puhkeaa murrosiässä, jolloin talinerityksestä vastaavat hormonit alkavat jyllätä, selittää ihotautilääkäri Justine Hextall sivustolla.

Aikuisiällä esimerkiksi stressi, sekä raskauteen tai vaihdevuosiin liittyvät hormonimuutokset voivat laukaista aknen. Olipa kyseessä sitten uusi tai vanha vaiva, tukkeutuneet ihohuokoset ja finnit ovat ikävä ja kiusallinenkin vaiva.

Miten voin hoitaa aknea?

On selvää, että terveet elämäntavat, kuten tasapainoinen ruokavalio, riittävä veden juonti ja lepo edistävät ihon hyvinvointia. Myös oikeanlainen ihonhoito on tärkeää.

Päivittäinen puhdistus on tärkeä osa ihonhoitoa, mutta erityisesti aknesta kärsivien on syytä panostaa siihen. Huolellinen pesu aamuin illoin puhdistaa epäpuhtaudet ja estää ihohuokosia tukkeutumasta. Akneiholle suunnatut puhdistustuotteet myös hillitsevät talineritystä. On syytä muistaa, että aikuisiän aknessa ei usein ole kyse ihon rasvoittumisesta, vaan hormoneista. Siksi näppyjä vastaan ei pidä taistella liian kuivattavilla tuotteilla.

– Kuulostaa kenties vaistonvastaiselta, mutta kannattaa valita hellävarainen, kosteuttava puhdistusaine, joka ei jätä ihoa kiristävän ja kuivan tuntuiseksi, sanoo tohtori Hextall.

Millaisia ainesosia tuotteissa tulisi suosia?

Ihon puhtaanapito on tärkeää, mutta kosmetiikkamarkkinoilta löytyy myös tehokkaita tuotteita, jotka auttavat aknen hoidossa.

– Bentsoyyliperoksidi, retinoidit, salisyylihappo ja niasiiniamidi ovat ainesosia, joiden avulla syväpuhdistat ihohuokoset, ehkäiset tulehduksia ja rauhoitat ärtynyttä ihoa, tohtori Hextall luettelee.

Kuorivat, salisyylihappoa sisältävät tuotteet poistavat kuolleen ihosolukon ja syväpuhdistavat ihohuokoset. Markkinoilla on laaja valikoima putsareita ja kasvovesiä, jotka sisältävät salisyylihappoa. Paikallishoitoon tarkoitetut salisyylihappolaastarit kuivattavat finnin parissa tunnissa. Niasiiniamidia sisältävä kosteusvoide tai seerumi puolestaan auttaa rauhoittamaan ihoa ja palauttamaan rasvoittuvan ihon tasapainoon.

Reseptin vaativat retinoidit ja bentsoyyliperoksidi ovat tujumpia hoitoja vaikeaan akneen.

– Ne ovat tehokkaita aineita, mutta ne voivat myös kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Suosittelen levittämään iholle rauhoittavaa ja kosteuttavaa voidetta puoli tuntia näiden aineiden käytön jälkeen, neuvoo tohtori Hextall.

Miksi iholle jää arpia?

Usein, vaikka itse finnit ovat kadonneet, iholle jää jälkiä, joiden haalistuminen vie pitkän aikaa. Pinnallinen akne ei yleensä jätä varsinaisia arpia.

– Ne, mitä ihmiset usein luulevat arviksi, ovat itse asiassa aknen jättämiä pigmenttimuutoksia, jotka haalistuvat ajan kanssa, tohtori Hextall rauhoittelee.

Hyvä uutinen on, että pigmenttimuutoksia voidaan hoitaa kotikonstein.

– Aknen hoidossa muutenkin käytettävät retinoidit voivat ehkäistä muutoksia pigmenttihäiriöille alttiissa ihossa. Suosittelen myös C-vitamiinin ulkoista käyttöä sekä aurinkovoidetta, joka ei tuki ihohuokosia, neuvoo tohtori Hextall.

Voinko estää aknea pahenemasta?

Ennaltaehkäisy on aina parempi lähestymistapa ihonhoidossa kuin vaurioiden korjaaminen jälkikäteen. Yleensä mitä varhaisemmassa vaiheessa akneen puututaan, sitä lievemmäksi oireilu jää.

– Jos aknea voidaan hoitaa varhaisessa vaiheessa tuotteilla, jotka vähentävät tulehdusta ja puhdistavat tukkeutuneet ihohuokoset, se voi auttaa ehkäisemään finnien syntyä, vahvistaa tohtori Hextall.

Jos et ole varma siitä, ovatko omat näpyt aknea, kannattaa asiassa kääntyä lääkärin puoleen, joka osaa laatia oikean ja yksilöllisen hoitosuunnitelman.

Lähde: Cosmopolitan