OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Koiralle vaaralliset jouluherkut

Jouluruoka on tärkeä osa joulun odotusta sekä joulunviettoa. Moni koiranomistaja haluaa hemmotella koiraansa jouluna ja antaa myös koiralle jouluherkkuja. Monet joulupöydän antimista ovat kuitenkin koiralle vaarallisia, eli turvallisin vaihtoehto on antaa vain koirille tarkoitettuja herkkupaloja ja sijoittaa koiralle myrkylliset jouluherkut koiran ulottumattomissa. Agria Eläinvakuutus listaa koiralle sopimattomia jouluruokia.

Suklaa

Ole erityisen tarkkana joulusuklaiden kanssa, sillä suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Tumma suklaa sisältää korkean kaakaopitoisuutensa takia paljon teobromiinia, ja siksi se on koiralle vaarallisin.

Suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen koira, joka painaa 10 kg voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–200 g maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata.

Jos koira on syönyt suklaata, tarkkaile sen vointia ja ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla ilmenee jotain myrkytyksen oireita. Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä.

Joulukinkku ja luut

Joulukinkku olisi monen koiran mieleen, mutta se sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi. Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi – sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Joulukinkku kannattaa sijoittaa jäähtymään koiran ulottumattomiin. Itse kinkun lisäksi myös kinkun ympärillä oleva verkko voi olla koiralle vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa suolistotukoksen. Varmista myös, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita roskiksesta.

Rusinat, pähkinät ja taikinat

Erilaiset hiivaa sisältävät taikinat eivät myöskään ole hyväksi koiralle, sillä niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Taikinoiden sisältämät muut ainekset eivät myöskään ole koiralle hyväksi ja voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Pähkinät eivät myöskään ole koiran vatsalle sopivia, sillä koiran elimistö ei pysty pilkkomaan niitä.

Glögin sekaan lisättävät rusinat eivät ole koiralle sopivaa syötävää, sillä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa koiralle munuaisten vajaatoimintaa. Sijoita siis glögilisukkeet koiran ulottumattomiin.

Koirille vaarallisia jouluherkkuja

  • Tumma suklaa
  • Suolainen ja rasvainen joulukinkku
  • Taikina
  • Pähkinät
  • Rusinat
  • Sipuli

Tarkkaile koiran vointia

Jos koiran vointi heikkenee tai koira alkaa oksennella tai ripuloida, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Suklaan aiheuttaman myrkytyksen oireet näkyvät ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat muun muassa oksentelu, ripuli, tärinä, pidätysongelmat, vatsakivut sekä lisääntynyt syljentuotanto ja janontunne.

Jos haluat hemmotella koiraasi joulupyhinä, anna sille puruluita tai koiranameja ihmisten jouluherkkujen sijaan ja sijoita kaikki ihmisille tarkoitetut jouluruoat ja muut herkut koiran ulottumattomiin. Myös ruoka-aineet, jotka eivät ole koiralle vaarallisia voivat aiheuttaa koiralle ikäviä vatsavaivoja.