OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Kamux

Automyyjä paljastaa millaisia ja minkä hintaisia autoja suomalaiset ostavat nyt lahjaksi – sekä kuinka välttää ikävät lisäkustannukset lahja-autoa hankkiessa

Joulun lahjasesonki on päällä ja joissain perheissä lahjaksi on saatettu harkita myös auton ostamista. Kamux Raision automyyjän Emilia Rintalan mukaan suomalaisten ostaessa autoa lahjaksi korostuvat tietyt seikat.

Lahja-autokaupoille suuntaavaa Rintala kehottaa ensimmäiseksi miettimään tarkkaan hankittavan auton hintaa, sillä se voi tuottaa ikäviä lisäkustannuksia.

”Lahjan antamisessa pitää aina huomioida verottajan ohjeet ja mahdollinen lahjavero, joka koskee lahjoja 5 000 eurosta ylöspäin. Muuten saattaa tulla yllättäviä kustannuksia.”

Rintalan mukaan lahjaksi ostetut autot ovat yleensä pienen kokoluokan bensiinikäyttöisiä ja automaattivaihteisia autoja. Tavallinen lahjaksi ostetun auton arvo onkin alle 10 000 euroa. Hän kehottaa hinnan ohella huomioimaan myös muutaman muun asian ostotilanteessa.

”Huollot ja katsastusajankohta kannattaa tarkistaa. Hiljattain huollettu ja katsastettu auto tuottaa vähiten yllätyksiä saajalle. Suomalainen kiinnittääkin järkevästi yleensä huomiota edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi auton renkaiden kuntoon. Kaikki muunlainen tuunaus jätetään lahjan saajalle.”

Lahjan saaja yleisimmin nuori

Rintala toteaa, että autokaupassa ei varsinaisesti näy niin sanottua ”lahjapiikkiä” tiettynä aikana vuodesta. Kuitenkin koska auton lahjaksi saava on yleensä nuori, joulu ja ylioppilasjuhlien ajankohta hiukan korostuu.

”Toisaalta autoja hankitaan myös ympäri vuoden sitä tahtia, kun nuoret saavat kortteja. Vaikka autokauppa ei ole varsinaista joulukauppaa, niin välipäivät ovat yleensä aikaa, jolloin ihmiset tykkäävät liikkua autokaupalla siihen ajoittuvista vapaapäivistä johtuen.”

Ostamassa autoa lahjaksi? Näin valitset oikean menopelin

Rintalan mukaan on luonnollista olla hiukan epävarma, kun lähtee ostamaan autoa toiselle lahjaksi. Hän kehottaa ottamaan haltuun muutaman nyrkkisäännön ennen autokauppaan tulemista.

”Kannattaa yrittää selvittää auton saajan tarpeita ja toiveita. Jollain voi olla autoon liittyvä merkkisuosikki sekä paljon erilaisia väri- tai lisävarustetoiveita. Toinen taas arvostaa näppärää menopeliä, jolla liikkua paikasta toiseen sen suuremmitta erityistoiveitta. Kolmas saattaa haluta auton sopivan omiin arvoihin tai omaan persoonaan.”

Kamuxin Emilia Rintalan suositukset lahja-autoiksi ovat esimerkiksi suositut Toyota Yaris tai Volkswagen Polo. Hiukan enemmän investoiva voi valita myös A-sarjan Mercedes Benzin.

”Jos väristä on epävarma, niin suosittelen joululahjaksi ilman muuta punaista autoa. Näin lahjansaaja muistaa kesälläkin, että ajelee rakkaan ihmisen antamalla joululahjalla.”

5 vinkkiä lahja-auton ostoon

  1. Selvitä lahjan saajan toiveet ja tarpeet ennen ostamista.
  2. Mieti kuinka paljon olet valmis käyttämään autoon rahaa. Muista myös, että yli 5 000 euron lahjoista tulee maksaa lahjaveroa.
  3. Kiinnitä huomiota auton huoltohistoriaan, katsastusajankohtaan sekä renkaiden kuntoon.
  4. Jätä auton tuunaaminen lahjan saajalle. Oma auto on aina yksilöllinen, eikä kannatta väkisin tuputtaa omaa näkemystään esimerkiksi wunderbaumien muodossa.
  5. Jos olet epävarma, kysy myyjältä suosituksia.