OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kaikki mitä sinun tulee tietää ruusufinnistä

Rosacea eli ruusufinni on paljon päänvaivaa aiheuttava, mutta varsin yleinen vaiva. Krooninen ihotauti ilmenee yleensä kasvojen alueella punoituksena, ihon kuivuutena, tai aknea muistuttavina näppyinä.

Ruusufinni voi alkaa koska tahansa, mutta useimmiten sitä ilmenee aikuisiällä. Se on yleisempi naisilla kuin miehillä. Ruusufinnin tarkkaa syytä ei tiedetä ja oireet laukaisevaa tekijää voi joskus olla vaikea määrittää. Esimerkiksi suuret lämpötilan vaihtelut, stressi ja alkoholi saattavat pahentaa oireita.

– Niinkin pieni asia, kuin kokouksesta myöhästyminen, voi saada kasvoni helottamaan niin, että päivä on pilalla. Muita tekijöitä ovat minun kohdallani suora auringonvalo ja lämpö. Mieheni kutsuu minua vampyyrivaimokseen, koska kipitän kesällä varjosta toiseen, kuvailee 21-vuotiaana diagnoosin saanut Lex Gillies Stylist-lehdessä.

Kuva: Instagram / talontedlex

Mikä ihmeen ruusufinni?

Ruusufinni on yleinen tulehduksellinen ihosairaus, joka koskettaa useimmiten 30-60-vuotiaita naisia. Valitettavan usein se jää tunnistamatta, tai sen hoito puutteelliseksi, koska se leimataan helposti pelkästään kosmeettiseksi ongelmaksi. Todellisuudessa etenkin ruusufinnin vaikeammat muodot voivat olla hyvin epämukavia ja kivuliaitakin.

– Emme ymmärrä ruusufinnin tarkkaa patofysiologiaa, mutta prosessin taustalla vaikuttavat ihon tulehdus sekä kasvojen verisuonten hyperaktiivisuus. Geeneillä, sekä immuunijärjestelmään ja ympäristöön liittyvillä tekijöillä on kaikilla roolinsa. Yleisiä laukaisevia tekijöitä ovat altistuminen auringolle, stressi, alkoholi, mausteiset ruoat, lämpötilan muutokset, liikunta ja jotkin ihonhoitotuotteet, luettelee The Skincare Bible: Your No-Nonsense Guide to Great Skin-kirjan kirjoittaja, ihotautilääkäri Anjali Mahto lehdessä.

Mahton mukaan on syytä muistaa, etteivät esimerkiksi herkkäihoisuus tai näpyt välttämättä tarkoita ruusufinniä. Myöskään punoitus tai punastuminen eivät automaattisesti liity ruusufinniin, eikä kaikilla potilailla ilmene kaikkia oireita. Diagnoosin tekee lääkäri.

Kuinka ruusufinniä hoidetaan?

Ruusufinniä hoidetaan usein väärin. Tämä saattaa johtua esimerkiksi oikean diagnoosin puutteesta. Maallikon silmin ruusufinni on helppo tulkita akneksi, mutta aknen ja ruusufinnin hoito poikkeavat toisistaan Jos oireilevan ihon itsehoito ei auta, on syytä hakeutua lääkäriin.

Hoitosuunnitelmaa laadittaessa on tärkeää, että ihotautilääkäri ottaa huomioon yksilön tarpeet ja räätälöi hoitosuunnitelman juuri edessään istuvalle henkilölle. Esimerkiksi kasvojen liiallista punoitusta hoidetaan hyvin eri tavalla kuin aknea muistuttavia oireita.

Kuva: Instagram / talontedlex

Koska ruusufinni on krooninen, sen oireita voidaan hillitä, mutta sitä ei voida varsinaisesti parantaa. Hoitosuunnitelma on yleensä yhdistelmä elämäntapamuutoksia ja lääketieteellisiä konsteja. Oireita voidaan yrittää lievittää muun muassa ihonhoidon, ruokavalion, lääkevoiteiden sekä valo- tai laserhoitojen avulla.

– Aurinkosuojaa kannattaa käyttää joka päivä. Yli 80 prosenttia ruusufinnistä kärsivistä potilaista kokee UV-säteilyn aiheuttavan kasvojen punoitusta. Valitse mineraalipohjainen aurinkovoide, sillä kemiallinen voide voi todennäköisemmin aiheuttaa ihoärsytystä, tohtori Mahto neuvoo.

Ihonhoidosta on myös syytä karsia turhat tuotteet. Liian voimakkaat aineet sekä kova kemikaalikuormitus voivat laukaista oireet. Esimerkiksi Avenen ja La Roche Posayn tuotteet sopivat tohtori Mahton mukaan yleensä hyvin ruusufinnistä kärsivälle iholle.

– Hoidon tavoitteena on, että potilas hallitsee omaa ihoaan, eikä anna iho-ongelmien hallita itseään, tohtori Mahto muistuttaa.

Lähde: Stylist, Instagram