OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Viisi vinkkiä kestävämpään vaatekaappiin

Muotibisnes tuottaa kaatopaikoille vuosittain kymmeniä miljoonia tonneja jätettä. Hurjien lukujen valossa on selvää, ettei vaatetuotanto ole nykyisellään kestävää. Viime vuosina kuluttajat ovat alkaneet kiinnittää entistä enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen, mikä pakottaa myös brändit miettimään toimintatapojaan uudestaan.

Ekologisuutta korostavien yritysten määrä kasvaa koko ajan ja kuluttajalla on entistä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa lompakollaan. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikilla henkilökohtaisilla teoilla on väliä ja monet tärkeät valinnat tehdään kotona oman vaatekaapin äärellä. Stylist listasi viisi askelta kestävämmän vaatekokoelman rakentamiseen.

1. Harkitse ja sijoita

Heräteostoksien teko on nykyään uskomattoman helppoa. Monesti hetken mielijohteesta tehty ostos kuitenkin unohtuu käyttämättömänä kaapin perälle. Yksi kestävyyden peruspilareista on se, kuinka monta kertaa vaatetta käytetään. Eco Age-perustaja Livia Firth sanoo, että kutakin vaatetta pitäisi käyttää noin 30 kertaa. Siksi ostohetkellä on tärkeää harkita, tuleeko vaatetta oikeasti käytettyä. Kysy itseltäsi, tuletko käyttämään ostosta 30 kertaa. Jos vastaus on kieltävä, jätä se suosiolla väliin.

Vaatteita ostaessa myös laatuun on hyvä kiinnittää huomiota, sillä laadukas vaate kestää käytössä. Mieti, mitä vaatekaapistasi puuttuu ja sijoita klassisiin vaatekappaleisiin, joita voit käyttää vuosikaudet.

2. Aloita pienin askelin

Älä yritä olla heti täydellinen. On helpompi edetä pienin askelin kuin muuttaa kaikkea kerralla. Astettaiset muutokset on helpompi omaksua osaksi arkea. Aloita kestävyys perusasioista, kuten alusvaatteista.

Tutustu vaatebrändien tuotantoketjuihin ja etsi ympäristöystävällisiä kankaita, kuten lyocellia. Paitsi että lyocellin valmistamiseen kuluu paljon vähemmän vettä kuin puuvillan valmistukseen, se on myös biohajoavaa.

3. Huolla vaatteita

Hoito vaikuttaa merkittävästi vaatteen käyttöikään. Mieti, miten säilytät vaatteita ja kuinka usein peset niitä. Tuuletus ja paikallinen tahrojen poisto auttavat säilyttämään vaatteen hyväkuntoisena pidempään. Kun vaate on pestävä, valitse mahdollisimman ekologinen pesuaine. Kuivausrumpu käyttää valtavasti energiaa, joten anna vaatteiden kuivua luonnollisesti aina, kun mahdollista. Myös silittäminen kuluttaa vaatetta. Vaatehöyrystin on hellävaraisempi vaihtoehto.

4. Korjaa

Pienten vikojen korjaaminen on vanha ja hyväksi havaittu tapa pidentää vaatteen käyttöikää. Nykyään uusien vaatteiden ostaminen on niin nopeaa ja helppoa, ettei korjaaminen välttämättä tunnu tarpeelliselta, mutta vanhat arvot ovat hiljalleen palaamassa pinnalle. Tee kuten isoäiti ja parsi villasukat sen sijaan, että heittäisit ne pois yhden pienen reiän takia.

Jos et itse ole kätevä käsistäsi, värvää avuksesi paikallinen suutari ja ompelija.

Kuva: pexels.com

5. Älä osta uutta

Älä osta uusia vaatteita silloin, kun se ei ole välttämätöntä. Nykyään on olemassa lukuisia muita vaihtoehtoja. Kirpputorit sekä vintage-liikkeet ovat täynnä kierrätettyjä aarteita.

Viime vuosina myös vaatteiden ja asusteiden vuokraus on yleistynyt. Vuokraus maksaa murto-osan uuden merkkilaukun tai juhlapuvun hinnasta, joten älä tuhlaa omaisuutta asuun, jota tulet käyttämään kerran tai pari. Mikä parasta, vuokraus toimii myös toiseen suuntaan. Voit siis ansaita taskurahaa tarjoamalla oman kaappisi klassikoita vuokralle.

Lähde: Stylist