OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Finnejä ei tarvi enää häpeillä: Aknepositiivisuus valtaa alaa somessa

Instagramin aikakaudella kaikki tavoittelevat täydellistä ihoa. Vaikka finnit ja juonteet eivät lähtisi ihonhoidolla, poistetaan ne kuvankäsittelysovellusten tai filttereiden avulla. Kun malli ja aktivisti Adwoa Aboah julkaisi jokin aika sitten meikittömän kuvan, jossa hän antoi aknensa näkyä, olivat seuraajat iloissaan. Reaktio paljasti ihmisten olevan lopen kyllästyneitä täydelliseksi hiottuihin, epärealistisiin kuviin. Sellaiset aihetunnisteet, kuten #acnepositive, #skinpositive ja #acnesolutions ovatkin viime vuosina kasvattaneet suosiotaan sosiaalisessa mediassa.

Häpeää ja leimaamista

NHS:n mukaan jopa 95 prosentilla 11-30-vuotiaista on henkilökohtaista kokemusta aknesta. On järjetöntä, että niinkin yleiseen ongelmaan liittyy yhä häpeää.

– Akne voi olla hyvin näkyvä ongelma, joka voi häiritä merkittävästi jokapäiväistä elämää seurustelusta työntekoon, sanoo konsultoiva ihotautilääkäri Sharon Wong Voguessa.

Akne mielletään usein teini-ikäisten ongelmaksi, mutta siitä voivat kärsiä myös aikuiset.

– Siihen liittyy uskomuksia, joiden mukaan syynä olisivat huono hygienia tai ruokavalio. Aikuisten akneen liittyy valtavasti turhautumista, häpeää ja leimaantumista, tohtori Wong jatkaa.

British Journal of Dermatology-lehden tutkimus on osoittanut, ettei akne ole ainoastaan pinnallinen ongelma, vaan sillä voi olla negatiivinen vaikutus jopa mielenterveyteen. Juuri siksi iho-ongelmien normalisoiminen on ensisijaisen tärkeää.

Muutoksen tuulet

Aknepositiivisuusliike on kasvattanut suosiotaan tasaiseen tahtiin viimeisten viiden vuoden aikana. Sen pyrkimyksenä on vähentää akneen liittyviä negatiivisia asenteita ja muistuttaa, etteivät iho-ongelmat katso yhteiskunnallista tai taloudellista asemaa.

Kampanja syntyi vastaiskuksi sosiaalisen median silotellulle valtavirralle. Yksi liikkeen alullepanijoista oli Em Ford, jonka vuonna 2015 julkaistua YouTube-videota nimeltä You Look Disgusting on katsottu yli 34 miljoonaa kertaa. Vaikka video kohtasi myös kritiikkiä, valtaosa palautteesta tuli helpottuneilta somettajilta, jotka kiittelivät Fordin aitoutta, kauneutta ja ennen kaikkea rohkeuttaa näyttää iho, joka oli realistinen. Videota pidettiin uraauurtavana taistelussa epärealistisia kauneusihanteita vastaan. Tänä päivänä acnepositivity-aihetunnisteella löytyy Instagramissa lähes 150 000 julkaisua, jotka todistavat, ettei finnejä haluta enää piilotella.

Kuva: Instagram / freethepimple

Tällä hetkellä yksi Instagramin näkyvimmistä hahmoista taistelussa kuvankäsittelyä vastaan on Lou Northcote. Hänen @freethepimple-tilillään on yli 26 000 seuraajaa. Se on täynnä tavallisten ihmisten meikittömiä selfieitä, joissa iho-ongelmia ei yritetä peitellä.

– Olin malli ja menetin urani aknen takia. Kenelläkään tutullani ei ollut aknea ja koska kukaan ei julkaissut siitä kuvia sosiaalisessa mediassa, luulin, ​​ettei kukaan muu koko maailmassa kärsi siitä. Akne hallitsi elämääni ja tunteitani. Se esti minua tapaamasta ihmisiä, käymästä ulkona ja yliopistolla ja jopa syömästä, Northcote kuvailee omaa kamppailuaan Voguelle.

Niin syntyi #freethepimple, jonka tavoitteena on normalisoida finnit.

Ihopositiivisuus

Fordin, Northcoten, Aboahin ja malli Winnie Harlow‘n kaltaisten naisten ansiosta asenteet ovat hitaasti muuttumassa. Vielä hetki sitten tuntui lähes mahdottomalta ajatukselta, että malli tai vaikuttaja voisi puhua avoimesti aknesta, ruusufinnistä tai valkopälvistä. Nyt yhä useampi julkisuuden henkilö on kieltäytynyt osaltaan ylläpitämästä kuvankäsittelyn luomaa harhaa. Edessä on vielä pitkä matka, mutta avoimuus ja monimuotoisuuden hyväksyminen valtaavat jatkuvasti enemmän alaa sosiaalisessa mediassa.

– Liike on auttanut normalisoimaan hyvin yleisiä iho-ongelmia sekä rohkaissut ihmisiä ottamaan tilanteen haltuunsa ja kieltäytymään siitä, että heidät määritellään ihonsa kautta, tohtori Wong ylistää.

Tie kohti iho-ongelmien hyväksyntää kulkee käsi kädessä muiden kehopositiivisuusliikkeiden kanssa. Avoimuuden ja monimuotoisuuden puolesta puhuvat sometilit haastavat Instagramin kapeaa käsitystä kauneudesta ja hylkäävät suodattimet juhlistaakseen oikeita vartaloita, ihoja ja kasvoja.

– On tärkeää näyttää todellisuus. Aikakauslehtien, mainosten, elokuvien ja Instagramin kuviin kuuluu paljon silmänlumetta. Me kaikki haluamme näyttää jonkin kuvan henkilöltä, vaikka hän ei edes itse näytä siltä. Meille väitetään, että meillä täytyy olla virheetön iho, vaikka sellaista ei ole edes olemassa. On vapauttavaa unohtaa suodattimet ja olla vain oma itsensä, Northcote sanoo.

Lähde: Vogue, Instagram