OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Talven liukkaat yllättävät erityisesti yli 60-vuotiaat

Kaatumisia sattuu eniten talvikuukausina, ja yleisimmin kaatuessa vammautuvat polvi, olkapää, ranne, nilkka tai pää. Kaatumisvahinkoja tapahtuu erityisesti yli 60-vuotiaille, joille vammoja myös korvataan eniten. 

Pohjola Vakuutuksen kyselyn mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista liikkuu arjessa pääasiallisesti kävellen. Nyt liikkumisessa saa olla erityisen varovainen, sillä kaatumisia ja liukastumisia sattuu eniten talvikuukausina. 

Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan kaatumisen seurauksena vammoja syntyy eniten polveen, nilkkaan, ranteeseen, olkapäähän tai päähän. Polvivammat ovat yleisimpiä kaatumisvammoja ympäri vuoden, mutta talvikuukausina olkapäävammat yleistyvät ja nilkkavammoja sattuu vähemmän.

– Talvikuukausina korostuvat liukastumisesta aiheutuneet vammat. Viime vuonna Etelä-Suomessa oli erittäin leuto talvi, mikä näkyi myös meillä matalampana piikkinä kaatumisvahingoissa, kertoo Pohjola Vakuutuksen korvauspalveluista vastaava johtaja Sari Styrman.

Ikä yhteydessä kaatumisiin

Pieniä lapsia lukuun ottamatta kaatumisvahinkojen määrä korreloi iän kanssa. Korvauksia maksetaan eniten vanhemmille vakuutetuille, ja tilastoissa on nähtävissä piikki 61–70-vuotiaiden kohdalla. Vanhemmilla ihmisillä keskivahingon määrä euroina on myös suurempi.

Kaatumisista aiheutuneista kuluista Pohjola Vakuutus on korvannut viime vuosina rahallisesti eniten leikkauksia, ja niistä korvattu keskivahinko on useita tuhansia euroja. Kappalemäärinä korvauksia maksetaan eniten lääkäri- ja erikoislääkärikäynneistä.  

– Vakuutus tuo turvaa tässäkin asiassa, mutta ennen kaikkea on tärkeää keskittyä varovaisuuteen ja vahinkojen estämiseen liikkumisessa. Iäkkäämmille läheisille on hyvä hankkia nastat kenkiin ja liukkailla keleillä mennä mahdollisuuksien mukaan tueksi esimerkiksi kävelylenkeille, Styrman muistuttaa.  

Vähiten kaatumisvahingoista korvauksia maksetaan 1–10-vuotiaille, vaikka vahinkoja ilmoitetaan eniten 1–2-vuotiaiden osalta.

– Pienten lasten kohdalla on nähtävissä vanhempien huoli ja ilmoituksia tehdään todennäköisesti suurimmalta osin varmuuden varalta. Toki kaaduttaessa lapset myös tippuvat matalammalta, jolloin vammoja ei synny samalla tavalla, selittää Styrman.