OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Rauhoita stressaantunut iho näillä vinkeillä

Herkuttelu ja tissuttelu kuuluvat monen lomanviettoon. Valitettavasti epäterveellisiin houkutuksiin sortuminen näkyy nopeasti kehossa ja ihossa. Jatkuva herkuttelu nimittäin kiihdyttää ihon vanhenemista. Kohonnut verensokeri häiritsee ihon kunnon kannalta tärkeän kollageenin tuotantoa, mikä johtaa elastisuuden katoamiseen. Kun ihon joustavuus heikkenee, iho veltostuu ja pintaan alkaa muodostua ryppyjä. Sen lisäksi, että iho menettää kimmoisuutensa, se myös kuivuu ja muuttuu karheammaksi. Kuivuuteen iho reagoi lisäämällä talin tuotantoa, mikä taas saattaa aiheuttaa finnejä.

Myös alkoholi on ikävä aine iholle.

– Alkoholi on diureetti, eli sen nauttiminen kuivattaa kehoa. Se saa ihon verisuonet laajenemaan, mikä aiheuttaa lehahduksia, punoitusta ja turvotusta. Alkoholin tiedetään myös olevan yksi ruusufinnin ja psoriaasin mahdollisista laukaisijoista, selittää HCA The Shardin konsultoiva ihotautilääkäri Zainab Laftah Vogue-lehdessä.

Kuva: pexels.com

Mental Health Foundationin kyselyn mukaan kolmannes briteistä oli joulun alla stressaantunut ja yli puolet kantoi huolta läheistensä jaksamisesta. On sanomattakin selvää, että stressi heijastuu ihon kuntoon.

– Stressi lisää stressihormoni kortisolin tuotantoa ja aiheuttaa kehossa inflammaatiota, joka pahentaa tulehduksellisia ihosairauksia, kuten aknea, ruusufinniä, ekseemaa ja psoriaasia, kertoo Skin+Me:n lääketieteellinen johtaja Jason Thomson.

Kortisoli vaikuttaa talirauhasten toimintaan, joten myös akne voi alkaa oireilla entistä pahemmin. Samoin kuin sokeri, stressi vaikuttaa negatiivisesti kehon kollageenivarastoihin ja ihon kimmoisuuteen. Ennen kaikkea, stressi saa meidät tekemään huonompia valintoja ruokavalion, liikunnan ja ihonhoidon suhteen.

– Emme saa aliarvioida stressin vaikutusta päivittäiseen ihonhoitoomme. Ihomme nauttii rutiineista ja jos ne järkkyvät stressin takia, iho-ongelmat voivat pahentua, sanoo L’Oréal Parisin konsultoiva ihotautilääkäri Ophelia Veraitch.

Vaikka iho kykenee jossain määrin suojaamaan itseään ulkoisia ärsykkeitä vastaan, asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että pienet muutokset päivittäisessä rutiinissa auttavat kovalle rasitukselle altistunutta ihoa. Jos joulunaikana tuli laistettua rutiineista, on nyt oivat hetki tehdä korjaava liike. Vogue listasi viisi tapaa palauttaa iho tasapainoon.

1. Aloita kaksoispuhdistus

Jos ihoa ei puhdisteta huolellisesti, epäpuhtaudet ja tukkeutuneet huokoset oireilevat muun muassa finneinä ja ihon sameutena. Myöskään tehoaineet eivät pääse imeytymään puhdistamattomalle iholle, jolloin kalliit seerumit ja voiteet menevät hukkaan.

Kaksoispuhdistusta hehkutetaan, eikä suotta. Kaksivaiheinen puhdistus on tehokas, mutta hellävarainen tapa poistaa ihon pinnalta meikkijäämät ja epäpuhtaudet. Syvälle tunkeutuva puhdistusöljy tai balmi liuottaa lian ja meikin. Maitomainen putsari tai misellivesi viimeistelee puhdistuksen.

2. Tarkista rutiinisi

Yksipuolinen ruokavalio, unen puute ja stressi näkyvät iholla. Finnit, ärtynyt iho ja ennenaikaiset ikääntymisen merkit kielivät siitä, että ihoon kohdistuu rasitusta. Jopa oma kauneudenhoitorutiini voi vaikuttaa ihon kuntoon negatiivisesti, jos ihoa aletaan ylihoitaa.

– Liiallinen happojen ja tehoaineinen käyttö herkistää ja ärsyttää ihoa, sekä järkyttää sen suojatoimintoa. Jos kärsit herkästä ja ärtyneestä ihosta, ylimääräisten tuotteiden käytön lopettaminen ja paluu hellävaraiseen hoitorutiiniin on detox-kuuri, jota ihosi kaipaa, sanoo Skin+Me:n konsultoiva ihotautilääkäri Malvina Cunningham.

Kuva: pexels.com

3. Huolehdi suolistosta

On selvää, että kokonaisvaltainen hyvinvointi heijastuu sisältä ulospäin. Kun ruokavalio ja elämäntavat ovat kunnossa, hehkuu ihokin terveenä.

– Terveellinen ruokavalio on tärkeä sekä suoliston että ihon hyvinvoinnille, Laftah muistuttaa.

Esimerkiksi alkoholi aiheuttaa kehossa tulehdusreaktion ja heikentää ruoansulatusta. Siksi alkoholin nauttiminen olisi syytä jättää juhlapyhinäkin minimiin.

4. Kosteuta

Sokeri, alkoholi ja stressi kuivattavat ihoa. Kuiva iho on kiristävä, samea ja teksuuriltaan epätasainen. Juonteet korostuvat ja iho saattaa hilseillä. Nesteytyksestä kannattaakin huolehtia sekä ulkoisesti että sisäisesti.

– Muista juoda paljon vettä, jotta elimistö pysyy nesteytettynä. Kehomme suurimman elimen, ihon, kohdalla riittävä vedensaanti tarkoittaa, että ihosolut pysyvät nesteytettyinä, mikä vähentää ihon kuivumista ja parantaa elastisuutta, Veraitch neuvoo.

Kuivan ihon hoidossa on syytä etsiä kosteuttavia ainesosia, kuten hyaluronihappoa, joka palauttaa kosteuden ja auttaa korjaamaan ihon suojavaippaa, jota liika juhliminen on saattanut järkyttää.

5. Priorisoi uni

Etenkin lomilla on helppo unohtua Netflixin ääreen ja nukahtaa sohvalle aamuyön pikkutunteina. Riittävä, laadukas uni on kuitenkin kehon ja ihon hyvinvoinnin kannalta elintärkeää. Kun nukumme, solujen uusiutuminen kiihtyy ja ihomme korjaa päivän aikana syntyneitä vaurioituneet. Jos yön arvokkaat tunnit menevät hukkaan, ihon tärkeä huoltotyö jää väliin.

Lähde: Vogue