OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

7 luonnollista lääkettä akneen, joita et ole vielä kokeillut

Jos kärsit aknesta, olet luultavasti kokeillut kaikkia apteekista ja kosmetiikkahyllystä löytyviä lääkkeitä. Varmasti jo tiedätkin, että bentsoyyliperoksidi ja salisyylihappo ovat kaksi yleisimmin aknen hoidossa käytettyä tehoainetta. Koska ne tuhoavat tehokkaasti aknea aiheuttavia bakteereja, kokee moni saavansa niistä apua. Kaikille ne eivät kuitenkaan sovi. Voimakkaat aineet voivat aiheuttaa ärsytystä etenkin herkälle iholle.

Onneksi tutkijat ovat löytäneet monia luonnollisia aineita, jotka saattavat olla hyödyllisiä aknen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Allure listasi seitsemän vähemmän tunnettua asetta aknea vastaan, jotka hoitavat ihoa hellävaraisesti.

Probiootit ja prebiootit

Tiedetään, että suoliston ja ihon terveyden välillä on yhteys. Siksi monet ihonhoitobrändit, kuten Aurelia Skincare ja Ellis Day Skin Science, ovat valjastaneet vatsaa hellivien probioottien ja prebioottien voimat käyttöönsä.

Probiootit ovat niin sanottuja “hyviä” bakteereita, jotka auttavat suolistoa voimaan hyvin. Jos suoliston bakteerikanta on epätasapainossa, heijastuu se terveyteen. Myös iholla on oma mikrobiominsa.

– Jos ihon mikrobiomi on epätasapainossa, eli hyvät bakteerit eivät ole kohdillaan, voi se heikentää ihon luonnollista suojakykyä. Tämä aiheuttaa inflammaatiota, joka voi puolestaan ​​johtaa kroonisten ihosairauksien, kuten aknen, ekseeman, ruusufinnin tai psoriaasin puhkeamiseen, selittää ihotautilääkäri ja The Beauty of Dirty Skin-kirjan kirjoittaja Whitney Bowe sivustolla.

Kun ihon mikrobiomi on tasapainossa, se pitää pahat, aknea aiheuttavat bakteerit poissa.

Aknen hoidossa paljon käytetty bentsoyyliperoksidi tuhoaa bakteereja valikoimatta. Siksi se tuhoaa iholta myös hyvät bakteerit.

– Suosittelen bentsoyyliperoksidia potilailleni harvoissa tapauksissa ja vain siten, että iholle levitetään välittömästi prebiootteja sisältävää kosteusvoidetta. Se ei korvaa retinolia tai salisyylihappoa, mutta prebiootteja voidaan käyttää korjaamaan ihoa ja palauttamaan iholle terve mikrobiomi, Bowe selittää.

Timjami ja oregano

Tutkimukset ovat osoittaneet, että eteeriset timjami- ja oreganoöljyt ovat luonnon omia tehoaseita aknea aiheuttavia bakteereja vastaan.

Ihotautilääkäri Hadley King huomauttaa, että antibioottien liikakäytön myötä jotkin yleiset aknea aiheuttavat bakteerikannat ovat muuttuneet resistenteiksi antibiooteille. Edellä mainituilla eteerisillä öljyillä on voimakkaita antibakteerisia ominaisuuksia, jotka auttavat tuhoamaan sellaisia aknea aiheuttavia bakteereja, kuten Propionibacterium acnes ja Staphylococcus epidermidis. Siinä missä antibiootit voivat järkyttää suoliston luonnollista mikrobiomia, oreganoöljyä käytetään yleisesti myös ruoansulatuselinten hyvinvoinnin edistämiseen.

– Eteeriset öljyt voivat mahdollisesti auttaa jo olemassa olevien aknen oireiden hoidossa, sekä ennaltaehkäistä uusien oireiden puhkeamista, King toteaa.

Munkinpippuri

Munkinpippurinakin tunnettu siveydenpuu vaikuttaa hormonitoimintaan ja sitä kautta ihon talintuotantoon. Asiantuntijoiden mukaan se saattaakin tarjota apua sellaisiin hormonitoimintaan liittyviin iho-ongelmiin, kuten akneen.

– On vielä paljon sellaista, mitä emme ymmärrä hormonien toiminnasta. On kuitenkin perustietoa, että testosteroni kiihdyttää talintuotantoa, mikä johtaa ihohuokosten tukkeutumiseen, selittää ihotautilääkäri Dennis Gross Cosmopolitanissa.

Aknen hoidossa hormonitoiminnan tasapainottaminen on avainasemassa. Hormonitasapainon palauttamiseen on olemassa useita luonnollisia keinoja. Siveydenpuuta voi hyödyntää hormonimontaa tukevana lisänä terveellisten elämäntapojen ohella.

Propolis ja hunaja

Kuva: pexels.com

Propolis ja hunaja ovat luonnon omia ihmelääkkeitä, jotka ovat suosittuja myös flunssan hoidossa. Molempia voidaan käyttää myös aknen oireiden hillitsemiseen. Esimerkiksi korealaisessa ihonhoidossa propolis on ollut tuttu ainesosa jo pitkään.

– Sekä propolis-uutteella että hunajalla on antibakteerisia ominaisuuksia, joten ne voivat auttaa tappamaan aknen taustalla vaikuttavia bakteereita, King sanoo.

Lisäksi niillä on kosteuttavia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka rauhoittavat ärtynyttä ihoa ja edesauttavat ihon parantumista.

Lähde: Allure