OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Asiantuntija neuvoo: Näin suojaat hiuksia nukkuessasi

Se, miten nukut, vaikuttaa myös hiusten kuntoon. Tyynyä vasten hankaaminen voi vahingoittaa hiuksia ja viedä niistä kiillon.

– Kun nukut, hiukset joutuvat kohtaamaan kitkaa ja venymistä, jota aiheutuu, kun kääntyilet yön aikana, sanoo hiusklinikkaa Cranley Clinicilla Lontoossa johtava tohtori Ophelia Veraitch Stylist-sivustolla.

Ilman suojaavia toimenpiteitä hiukset saattavat katkeilla yön tunteina. On syytä muistaa, että hiusten ohenemisen tai huonokuntoisuuden taustalla saattaa vaikuttaa myös muita ongelmia, joita pelkkä tyynyliinan vaihto ei korjaa. Tohtori Veraitch kuitenkin vakuuttaa, että omien iltarutiinien tuunaamisella voi saada aikaan näkyviä muutoksia.

Hän käy läpi suositukset ja harhaluulot, joita nukkumiseen ja hiusten kuntoon liittyy.

Suojaako silkkinen tyynyliina hiuksia?

Tyynyliinojen materiaalilla on väliä. Karhea materiaali hankaa hiuksia, tehden niistä pörröiset ja kiillottomat. Silkkinen tyynyliina on hellävaraisin vaihtoehto hiuksille.

– On olemassa jonkin verran todisteita siitä, että silkkinen tyynyliina voi todella suojata hiuksiasi. Suuri osa hiustenlähdöstä, erityisesti afrohiuksessa, liittyy juuri kitkaan. Silkkinen tyynyliina antaa hiusten liikkua ja liukua vapaasti, joten se auttaa ehkäisemään hankaukseen liittyviä, tarpeettomia vaurioita, tohtori Veraitch selittää sivustolla.

Silkkinen tyynyliina myös imee itseensä kosteutta, joten hiukset eivät ole aamulla hikiset ja rasvaisen tuntuiset.

Tarvitseeko hiukset suojata silkkiliinalla?

Toinen vaihtoehto on kietaista hiusten suojaksi silkkinen huivi, kuten ennen vanhaan oli tapana tehdä.

– Silkkiliina toimii samalla tavalla kuin silkkinen tyynyliina. Sen idea on vähentää hiusten ja tyynyliinan välistä kitkaa, tohtori Veraitch toteaa.

Kuuluuko hiukset sitoa kiinni yöksi?

Jokainen asiantuntija tuntuu olevan eri mieltä siitä, olisiko parempi nukkua hiukset auki vai kiinni. Tohtori Veraitch sanoo, että silkkiliina ratkaisee tämän ongelman, sillä se pitää hiukset suojassa läpi yön.

Mikäli hiukset haluaa ehdottomasti sitoa kiinni, tulisi kampauksen olla mahdollisimman löysä.

– Kehotan välttämään kuminauhamaisia hiuslenkkejä nukkuessa. Se kohdistaa hiusten tyveen ja pituuksiin rasitusta, joka voi aiheuttaa tarpeetonta katkeilua. Jos haluat ehdottomasti käyttää ponnaria, valitse hellävarainen materiaali, kuten silkki tai satiini, tohtori Veraitch neuvoo.

Pitääkö hiukset harjata ennen nukkumaanmenoa?

– On hyvä ajatus harjata hiuksesi ennen nukkumaanmenoa. Näin takut eivät pääse pahenemaan yön aikana, tohtori Veraitch kehottaa.

Tapa voi helpottaa hiusten selvittämistä aamuisin. Hiusten kasvuun tai hiustenlähtöön sillä ei kuitenkaan tohtorin mukaan ole vaikutusta.

Saako märillä hiuksilla mennä nukkumaan?

Nukkumaan ei pitäisi koskaan mennä märillä hiuksilla. Hiukset voi pestä illalla, kunhan ne viitsii kuivata huolellisesti ennen sänkyyn menemistä. Kosteat hiukset nimittäin vaurioituvat paljon helpommin.

– Märkänä hius on heikoimmillaan. Silloin on suurempi riski, että hiukset katkeilevat, kun pyörit unissasi, tohtori Veraitch varoittaa.

Märkiä hiuksia ei saisi myöskään laittaa kiinni.

– Jos teet letin tai ponnarin hiusten ollessa märät, se lisää hiuksiin kohdistuvaa rasitusta. Jos et malta kuivata hiuksia ennen nukkumaanmenoa, kehottaisin jättämään hiukset auki, lisää tohtori Veraitch.

Lähde: Stylist