OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Onko ihosi pH kohdillaan?

Olet varmasti tietoinen siitä, että kehon pH vaikuttaa terveyteen monella tapaa, mutta myös ihon pH-arvoon on syytä kiinnittää huomiota. Kun pH-tasapaino on kohdillaan, iho voi paremmin ja näyttää terveeltä.

– pH:ta mitataan asteikolla 1-14, jossa 7 on neutraali ja sitä alhaisempi luku on hapan ja korkeampi puolestaan emäksinen. Kaikilla kehon osilla on oma ihanteellinen pH-arvonsa. Tasapainossa olevan ihon pH suojaa meitä bakteereilta, ympäristötekijöiltä ja toksiineilta samalla, kun se pitää ihon kosteutettuna ja auttaa sitä varastoimaan ravinteita, selittää lääketieteen asiantuntija Mehmet Oz Good Housekeeping-sivustolla.

Mutta mikä on iholle ihanteellinen pH ja miten pH-tasapainosta voi huolehtia?

Mikä on ihon pH?

Naisen iholle ihanteellinen pH on 4,5 – 5,5, eli iho on luonnostaan hieman hapan. Ihon pH kuitenkin muuttuu jatkuvasti ympäristön, ruokavalion, unenlaadun ja kosmetiikan mukaan. Myös oma ihotyyppi vaikuttaa pH-arvoon.

– Rasvoittuvan ihon pH on yleensä happamampi, 4-5,2, kun taas kuiva iho on usein yli 5,5, selittää ihotautilääkäri Onyeka Obioha sivustolla.

Tasapainossa oleva pH suojaa ihoa ja estää kosteuden haihtumista. Vesijohtovesi ja monet puhdistustuotteet ovat ihon makuun liian emäksisiä. Jos ihon pH-arvo nousee pesuaineiden käytön myötä liian emäksiseksi, ihon lipidikerros järkkyy ja iho kuivuu. Epätasapainossa oleva iho myös ärtyy herkemmin ja on alttiimpi ihotulehduksille.

Kuva: pexels.com

Mistä tiedän ihoni pH-arvon?

Markkinoilta löytyy useita testipaketteja, joilla ihon pH:n voi tarkistaa. Tohtori Obiohan mukaan epätasapainon voi kuitenkin tunnistaa ilman mittauksiakin.

– Yksi tapa tarkistaa, ovatko ihon suojavaippa ja pH-tasapaino järkkyneet, on tunnustella, miltä iho tuntuu puhdistukseen jälkeen. Sen ei pitäisi tuntua kuivalta tai kireältä, hän ohjeistaa.

Tasapainoinen iho voi hyvin. Liian emäksinen iho taas kuivuu ja siihen ilmestyy juonteita. Liian hapan pH taas oireilee tulehduksina iholla.

– Akne, kuivuminen ja psoriaasi voivat kaikki olla merkkejä siitä, että ihon pH on epätasapainossa, tohtori Oz sanoo.

Miten palautan ihoni pH-tasapainon?

Elämäntapojen ohella oman ihonhoitorutiinin tarkistaminen on tehokas tapa vaikuttaa ihon pH-arvoon. Rajut pesuaineet, kuorintatuotteet ja alkoholia sisältävät tuotteet rasittavat ihoa.

– Vältä voimakkaita puhdistusaineita, pese iho korkeintaan kaksi kertaa päivässä ja pyydä ihotautilääkäriä suosittelemaan ihotyypillesi sopivia tuotteita, tohtori Oz neuvoo.

Pesuaine, joka on lähellä ihon omaa pH-arvoa, on hellävarainen vaihtoehto iholle. Usein tuotteen pH selviää pakkausselosteesta.

– Aina tuotteissa ei mainita tarkkaa pH-arvoa, mutta paketissa voi lukea esimerkiksi “pH balancing“, tohtori Obioha selittää.

Joka ikistä purnukkaa ei kuitenkaan tarvitse valita pelkän pH-arvon perusteella, kunhan ihonhoito kokonaisuudessaan tukee oman ihon hyvinvointia.

Lähde: Good Housekeeping