OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Paholaisen laskiaispulla on tämän laskiaisen hittiherkku

Laskiaissunnuntaina juhlitaan myös ystävänpäivää

Laskiaisperinteisiin kuuluvat mäenlaskun lisäksi runsas ruokatarjoilu ja riehakas ilonpito. Laskiaisen juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai. Useissa maissa ilonpito on kolmipäiväinen, sillä sunnuntain ja tiistain välillä juhlitaan ruusumaanantaita. Tänä vuonna laskiaissunnuntai on varsinainen tuplajuhlapäivä, koska samana päivänä, 14. helmikuuta vietetään myös ystävänpäivää. Perinteisiä laskiaisherkkuja ovat hernekeitto ja laskiaispullat. Viime vuosina nämä ovat saaneet erilaisia herkullisia variaatioita, kuten laskiaisdonitsit tai -pitko. Tänä vuonna laskiaisen yllätysherkku on paholaisen laskiaispulla, joka sopii mainiosti myös ruusumaanantain herkuksi.

Paholaisen hillo sopii nimestään huolimatta herkuksi myös ystäville

HKScanin kokit päättivät ideoida laskiaiseen ihan uudenlaisen herkun, paholaisen laskiaispullan. Helppo täyte sämpylän väliin syntyy kahdesta raakamakkarasta. 

  • HK Maakarit raakamakkaran kuoreen tehdään viilto, makkaran täytteestä muotoillaan käsin ohut pihvi, joka paistetaan pannussa. Hillona on makean tulinen paholaisen hillo. Tämä uudenlainen laskiaisherkku viimeistellään vielä paistetulla häränsilmäkananmunalla ja srirachamajoneesilla, kertoo HKScanin ruokasisällön tuottaja Timo Turkka.

RESEPTI: Paholaisen laskiaispulla

1 pkt HK Maakarit® Raakamakkara Livornon Luigi
2 kananmunaa
4 rkl paholaisen hilloa 
2 briossisämpylää
rypsiöljyä paistamiseen
suolaa
 
Srirachamajoneesi
1 dl majoneesia 
2 rkl srirachaa
rouhittua mustapippuria
 
Sekoita kaikki srirachamajoneesin ainekset keskenään ja anna maustua hetki jääkaapissa.
 
Viillä makkaroiden kuoriin pitkät viillot päästä päähän ja poista kuoret. Sekoita hieman makkaroiden massaa kulhossa ja muotoile siitä kaksi ”burgeri”pihviä. Yhteen pihviin käytetään kaksi makkaraa.
 
Paista pihvit rypsiöljyssä keskilämmöllä noin 6 minuuttia välillä käännellen, kunnes ne ovat kauttaaltaan kypsiä.
 
Paista kananmunat pannulla pienessä määrässä rypsiöljyä. Jätä keltuaiset ehjiksi. Mausta suolalla. Nosta paistetut munat makkarapihvien päälle odottelemaan.
 
Paahda sämpylät pannulla molemmin puolin.
 
Voitele paahdettujen sämpylöiden pohjat srirachamajoneesilla. Kokoa päälle pihvit, kananmuna ja paholaisenhilloa. Laita kansi päälle ja nauti.

Ennen vanhaan laskiaisena syötiin oikein rasvaista ruokaa

Laskiaisena tarjottiin perinteisesti paljon ruokaa, jonka piti olla mahdollisimman rasvaista. Tällä uskottiin varmistettavan ruoan saatavuus seuraavaksi vuodeksi. Mitä enemmän rasva kiilsi syöjien sormissa ja suupielissä, sitä enemmän siat lihoivat ja lehmät lypsivät. Ruokien runsauden uskottiin jatkuvan koko vuoden, kun tarjoomusten annettiin olla pöydässä koko päivä. (Lähde: Ruokatieto-yhdistys)

  • Nykyään laskiaisen ruokavalinnoissa kriteerinä on tuskin enää ruoan rasvaisuus. Sen sijaan ruokavalinnoissa painottuvat vahvasti suomalaisuus, puhtaat raaka-aineet ja ennen kaikkea hyvä maku. Arjen ruoanlaiton tärkeät kriteerit ovat näiden lisäksi helppous ja nopeus, kertoo HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen.