OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: iStock

Kissan ylipainon riskit & 3 vinkkiä kissan painonhallintaan

Ylipaino on yleinen vaiva monella sisäkissalla. Kissat lihovat samasta syystä kuin ihmisetkin, eli jos ne syövät liikaa ja saavat liian vähän liikuntaa. Liikkumattomuudesta tulee usein ikävä kierre: kissa, joka liikkuu liian vähän, laiskistuu helposti ja liikkuu sitäkin vähemmän. Ylipaino lisää monien sairauksien riskiä eli kissa kannattaa pyrkiä pitämään normaalipainoisena. Agria Eläinvakuutus listaa ylipainon aiheuttamia terveysriskejä kissalle sekä jakaa vinkkejä, miten kissan saa pysymään sopivanpainoisena.

Ylipaino lisää riskiä sairauksille

Monien sairauksien riski nousee huomattavasti, jos kissa on ylipainoinen. Diabetes eli sokeritauti on yksi ylipainoisilla kissoilla yleinen sairaus, johon ainoa hoitomuoto on loppuelämän kestävä päivittäinen lääkitys ja verensokeritasojen seuraaminen.Ylipainoisen kissan on usein vaikeampi pestä itseään kaikkialta, mistä voi aiheutua kissalle ihovaivoja. Nivelvaivat ovat myös yksi yleinen ylipainoisten kissojen vaiva. Ylipainoisen kissan nivelet rasittuvat tavallista enemmän painon takia ja liikkumisesta tulee vaivalloisempaa, mikä voi johtaa siihen, että kissa liikkuu sitäkin vähemmän.

Normaalipaino ja painon tarkkailu

Mistä sitten tietää milloin kissa on normaalipainoinen tai ylipainoinen? Normaalipainoisella kissalla kylkiluiden tulisi tuntua tunnustellessa – ei kuitenkaan näkyä selvästi, sillä silloin kissa voi olla alipainoinen. Kun kissaa katsoo ylhäältäpäin, tulisi kissalla näkyä tai tuntua hieman kapeneva vyötärö. Sivusta katsottuna/tunnusteltuna kissan vatsan tulisi kaartua ylöspäin takajalkoja kohti, eikä olla tasapaksu. Jos kissalla on paksu ja pitkä turkki, muodot eivät välttämättä näy päällepäin eli silloin kissa on hyvä tunnustella käsin.

Kissan lihominen tapahtuu usein pikkuhiljaa ja huomaamatta. Varsinkin kissoilla, joilla on pitkä ja paksu turkki, lisäkilo tai pari eivät välttämättä näy heti. Siksi kissan painoa kannattaa tarkkailla tasaisin väliajoin, jotta huomaat mahdollisen painonnousun ajoissa. Kannattaa siis ottaa tavaksi punnita kissa esimerkiksi kuukausittain tai neljä kertaa vuodessa.

Jos kissa on todella ylipainoinen tai lihonut paljon lyhyessä ajassa, ota ensin yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii kissan ja varmistaa, ettei painonnousu johdu jostain sairaudesta.  Eläinlääkäri voi myös auttaa laatimaan sopivan painonpudotussuunnitelman kissalle.

Vinkkejä kissan painonhallintaan

Vähemmän herkkuja

Yksi helppo tapa pienentää päivittäistä kalorimäärää on vähentää turhia makupaloja. Esimerkiksi kissanamien sijaan voit palkita kissaa lelun tai kissanmintun avulla, tai antamalla herkun sijaan palan kuivamuonaa. Voit myös kysyä eläinkaupasta vähäkalorisia nameja tai antaa pienemmän herkkupalan, esimerkiksi puolikkaan normaalista.

Sopiva annoskoko

Mittaa kissan ruoka-annokset tarkkaan ja seuraa ruokapaketin annosteluohjetta. Kissalle kannattaa antaa ruoka säännöllisesti eikä jättää ruokaa esille, jotta voit tarkkailla kuinka paljon kissa syö päivän aikana ja varmistaa ettei kissa syö liikaa.

Steriloidun tai kastroidun kissan aineenvaihdunta on hieman hitaampi ja siitä syystä päivittäistä ruokamäärää tulisi pienentää noin 30%. Jos annoskoon pienentäminen ei onnistu ilman, että kissalle jää nälkä ja se kerjää lisää ruokaa, kannattaa kokeilla vaihtaa light- tai vähäkalorisempaan ruokaan.

Lisää liikuntaa

Tehokkain tapa pitää kissa normaalipainoisena tai pudottaa painoa hieman on lisätä liikuntaa. Muista siis leikkiä kissasi kanssa päivittäin, jotta kissa pysyy aktiivisena. Varmista, että kotonasi on paljon kiipeilymahdollisuuksia, sillä kiipeily ja paikasta toiseen hyppiminen tekevät hyvää kissan lihaksille. Seuraavan kerran, kun haluat hemmotella kissaasi, osta sille herkkujen sijaan joku uusi hauska lelu, jonka kanssa voitte leikkiä yhdessä.

Voit myös mahdollisuuksien mukaan viedä kissan ulkoilemaan valjaissa ja hihnassa.