OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Alessandro Rampazzo

Lappajärven jääsaunassa nautitaan lempeistä löylyistä

On sanomattakin selvää, että sauna kuuluu suomalaiseen arkeen ympäri vuoden. Lappajärvelle kuitenkin nousi tällä viikolla erikoisempi sauna, joka kestää käytössä vain talvipakkasten ajan. Samalla, kun kraatterijärven jäälle rakennettiin maailman suurinta jääkarusellia, nousi sinne myös jääsauna, joka keräsi ainakin ensimmäisiltä testaajilta ihastusta osakseen.

– Ollaan kavereiden kanssa näitä rakenneltu aiemminkin, eli kyseessä ei ole ihan ensimmäinen jääsauna meille. Meille on tullut tällainen tapa, että jos on tarpeeksi jäätä ja hyvä talvi, niin jääsauna rakennetaan. Sitten kun tuli tällainen jääkaruselli ja mahdollisuus, että sen sisälle pystyttäisiin rakentamaan, niin totta kai otettiin ideasta koppi, selittää OHO TV:n haastattelema Matti Perkkiö LämpöYkkönen Oy:sta.

Rakennusmateriaali on tietenkin peräisin Lappajärven jäästä, josta Perkkiö tiimeineen sahasi samankokoisia kuutioita, kunnes seinät olivat kasassa. Vaikka rakenteet on valmistettu jäästä, lauteet ja kiuas ovat perinteistä mallia. Perkkiö kertoo, että saunaan asennettiin kiukaan lisäksi ilmalämpöpumppu, joka pitää myös pukeutumistilat mukavan lämpöisinä. Illan tullen sauna valaistaan sinertävillä valoilla, jotta saunoa näkee vielä hämärän laskeuduttua. Se, että sauna ei tule näkemään kesää, ei Perkkiötä juurikaan haittaa.

Kuva: Alessandro Rampazzo

– Kyllähän moni pitää meitä hulluna, että mitä järkeä lähteä rakentamaan tuollaista, kun kyseessä on kuitenkin parin päivän mittainen projekti. Mutta kun saunan on kerran tehnyt, niin se on ihan pakko rakentaa uudestaan aina, kun se vain on mahdollista, hän naureskelee.

“Kosteat löylyt”

Vastikään jäälle noussutta saunaa on vasta harva ehtinyt testaamaan. Ensimmäiset reaktiot olivat kuitenkin yllättyneen positiivisia.

– Höyryä muodostuu todella reippaasti. Seinistä hohkaava kylmä ilma luo mielenkiintoisen kontrastin, joukosta kommentoitiin.

Perinteiseen saunaan verrattuna löylyt ovat varsin lempeät. Lämpötila ei pääse nousemaan kovin korkeaksi, mutta jäästä haihtuva kosteus tekee löylyistä ainutlaatuiset.

– Jääsaunassahan oikeestaan isoin juttu on se, että se on tosi kostea. Elikkä tuolla jään keskellä saapi tosi hyvät löylyt ja ilmanvaihto on todella hyvä. Jos tykkää sellaisista kosteista löylyistä, niin tällainen sauna on kyllä siihen paras mahdollinen, Perkkiö lupaa.

Sauna seisoo Lappajärvellä, yhdessä jääkarusellin ja jäänveiston SM-kilpailun puitteissa valmistettujen veistosten kanssa. Vaikka koronasta johtuen paikan päällä ei järjestetä suurta yleisötapahtumaa, on turvaväleistä järven jäällä helppo huolehtia ja halukkaat pääsevät myös löylyttelemään – ainakin kunnes sauna sulaa.