OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tosipelit lähestyvät – Näin SM-liigassa ollaan tähän mennessä kiekkoiltu

Kevät lähestyy kovaa vauhtia ja näin maaliskuun alkupuolta elettäessä, myös jääkiekon SM-liigassa edetään vauhdilla kohti kevään tärkeitä pelejä. Runkosarjaa ollessa enää noin kolmannes jäljellä, onkin hyvä aika katsahtaa, miten joukkueet ovat tällä hetkellä sarjassa asettuneet.

Kuluvaa kautta on monien muiden lajien sekä sarjojen tapaan varjostanut maailmalla vallitseva koronaviruspandemia, eikä SM-liigakaan ole tämän aiheuttamilta vaikutuksilta välttynyt. Liigakausi oli kokonaan katkolla 3.-19.2.2020 välisenä aikana, jonka jälkeen sarjan ottelut on pelattu kokonaan ilman yleisöä vallitsevien rajoitusten takia. 

Kärki alkaa hahmottua

Liigan piikkipaikalla on tällä hetkellä Rauman Lukko, joka johtaa yhdeksän pisteen erolla ennen toisena tulevaa Helsingin IFK:ta. Mikään ei tosin ole vielä runkosarjan voittoa silmällä pitäen kirkossa kuulutettu, sillä helsinkiläiset tulee tällä hetkellä todella kovaa takaa. Edellisen 15 ottelun otannalla HIFK on kerännyt sarjassa eniten pisteitä ja näin ollen päässyt vuodenvaihteen jälkeen oikein hyvään lentoon.

Raimo Helmisen luotsaamaan TPS:ään ei ladattu ennen kauden alkua paljoa odotuksia, mutta “Raipe” on saanut joukkueensa mukavaan lentoon ja turkulaiset ovatkin nousseet tässä vaiheessa sarjassa jo kolmanneksi. Sijoitus on hyvä, mutta erittäin tasaisessa liigassa pieniinkään notkahduksiin ei tällä hetkellä ole varaa, sillä sijoilla 3-8 olevat joukkueet ovat kaikki kuuden pisteen sisällä toisistaan. Neljännellä sijalla oleva KalPa on ollut tasainen suorittaja, vaikka heilläkin parannettavaa löytyisi ennen kaikkea kotihallissaan pelaamistaan otteluista. Siinä missä kuopiolaiset ovat olleet sarjan paras vierasjoukkue, niin kotikaukalossa pelatuista 21 ottelusta he ovat onnistuneet vain seitsemän kertaa ottamaan täyden pistepotin haltuunsa.

Kestomenestyjät saavat koneitaan käyntiin

Viidentenä on ehkä hieman yllättäen sarjassa viime kaudet vakuuttavasti esiintynyt Oulun Kärpät. Oululaiset ovat saaneet vuodenvaihteen jälkeen pelaamistaan parempaan kuosiin ja näin ollen kova vastus jälleen kerran kevään pudotuspelejä ajatellen. Kuudentena lymyilee Lahden Pelicans, joka on etsinyt peliään ykköshyökkääjä Ryan Laschin siirryttyä tammikuun lopussa Lahdesta Sveitsin pääsarjassa pelaavan Zürich Lionsin riveihin. Tehokas jenkkihyökkääjä paukutti 26 pelaamassaan ottelussa hurjat tehopisteet 20+27=37 ja jätti suuren aukon Pelicansin hyökkäyspelaamiseen. Lahtelaisten pelaamisessa onkin viime aikoina nähty valonpilkahduksia ja viime aikoina on pistepussikin karttunut mukavasti, kun edellisestä viidestä ottelustaan he ovat onnistuneet voittamaan neljä. 

Seitsemänneltä sijalta löytyy Tappara, joka pelasi vuodenvaihteen jälkeen huiman jakson, jonka aikana tamperelaisilla oli muun muassa yhdeksän ottelun voittoputki päällä. Tappara onkin ilmoittautunut tahmean alkukauden jälkeen jälleen kerran mestaruuskamppailuun mukaan. Liigan tamperelaisjoukkueet löytyvätkin tällä hetkellä peräkkäisiltä sijoilta, sillä Tampereen Ilves on kahdeksantena. Ilves aloitti kauden erittäin hyvävireisesti, mutta joukkueen lainapelaajien (Lukas Dostal, Arttu Ruotsalainen, Juuso Välimäki, Barret Hayton ja Lassi Thomson) lähdettyä NHL-kauden alkamisen myötä Pohjois-Amerikkaan, on suunta alaspäin ollut huolestuttavan jyrkkä. Edellisen 20 ottelun otannalla Ilves on sarjan neljänneksi heikoin joukkue ja onnistunut vain kuusi kertaa nappaamaan voiton varsinaisella peliajalla.

Yhdeksäntenä majailee Kouvolan KooKoo, jolla on Ilveksen tapaan ollut viime aikoina hankaluuksia saada voittoja tililleen. KooKoo pelaa ajoittain todella hyvää lätkää, mutta joukkuetta vaivaa tällä hetkellä pieni tehottomuus maalipaikoissa. Kouvolalaisryhmää ei silti kannata sulkea missään nimessä pois laskuista, kun mietitään kevään mahdollisia menestyjiä, sillä Jussi Ahokkaan valmentamassa ryhmässä on runsaasti ulosmitattavaa potentiaalia. 

Pudotuspeliviivan yläpuolelle on tunkua

Viimeisessä pudotuspelipaikassa on tällä hetkellä kiinni ehkä hieman yllättäen Vaasan Sport, mutta tasaisuutta vaaditaan myös heiltä, sillä vain kahden pisteen päässä lymyää todella ailahtelevan kauden pelannut Porin Ässät, joka varmasti mielii myös jatkaa pelejään runkosarjan jälkeenkin. 

Sarjataulukossa sijalla 12. on HPK, joka on ehditty jo moneen otteeseen julistaa tämän kauden kriisiseuraksi. Hämeenlinnan Pallokerho ehti vuodenvaihteen tienoilla pelata 18 ottelua ilman yhtäkään voittoa varsinaisella peliajalla ja monet heittivätkin jo siinä vaiheessa heidän kautensa romukoppaan. Kerho on kuitenkin uskonut omaan tekemiseensä ja alkanut saamaan tuloksia aikaan, päästen viime aikoina oikein mukavaan lentoon. Pudotuspelipaikkakaan ei ole enää vain haave, sillä kymmenentenä olevaan Sportiin ei ole enää kuin kahdeksan pistettä matkaa.

Sarjan häntäpäässä alkaa homma olemaan aikalailla taputeltu pudotuspelien osalta, sillä kolme viimeistä sijaa miehittävillä SaiPalla, JYPillä ja Jukureilla on todella suuri takamatka pudotuspelipaikoille. Toki ihmeitä on nähty ennenkin, mutta hurjia voittoputkia pitäisi näiden joukkueiden alkaa takomaan, mikäli halutaan edes jatkopeleistä haaveilla. 

SM-liigan runkosarja on tarkoitus saada päätökseen 13. huhtikuuta, jolloin tosipelien äärellä lähdetään etsimään tämän kauden Suomen mestaria. Viime kaudella mestaruutta ei jaettu koronapandemian keskeytettyä kauden. 

Liigaa pelataan seuraavan kerran keskiviikkona, jolloin ohjelmassa on neljän ottelun kierros.