OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Joko tiedät, mitä ihon rewilding tarkoittaa?

Rewilding, eli villiinnyttäminen, on termi, jota käytetään yleensä luonnonsuojelussa. Viime aikoina sana on kuitenkin ilmestynyt myös ihonhoitokeskusteluun. Sillä tarkoitetaan ihon tasapainottamista, sen palauttamista “luonnolliseen” tilaan.

Monesti ajatellaan, että kaikki bakteerit ovat pahasta. Todellisuudessa iholla elää miljoonia hyviä bakteereja, jotka suojaavat ja ravitsevat ihoa. Kun saippuoimme ihoa päivittäin ja ladomme sille kerroksittain kosmetiikkaa, tulemme helposti järkyttäneeksi sen mikrobiomia.

– Viimeiset kaksi miljoonaa vuotta ihmiset ovat olleet läheisissä kosketuksessa luonnon kanssa. Näin eläessämme iho altistuu joka päivä hyvin suurelle määrälle mikrobeja. Jos tarkastellaan metsästäjä-keräilijä-yhteisöjä, niissä esiintyy hyvin vähän esimerkiksi aknea, alle kahdella prosentilla väestöstä. Todella syrjäisissä yhteisöissä sitä ei ole lainkaan. Sen sijaan meidän joukossamme, jotka noudatamme moderneja elämäntapoja, teini-ikäisistä jopa 85 prosenttia kokee aknea, selittää probioottisen ihonhoitobrändi Essen perustaja Trevor Steyn Voguelle.

Ei ole sattumaa, että luonnosta erkaantuneissa yhteisöissä, joissa eletään stressin ja näyttöjen keskellä, myös iho-ongelmat ovat yleisempiä. Aknen ohella krooniset ihosairaudet, kuten ruusufinni ja psoriaasi ovat yleistyneet merkittävästi länsimaissa. Rewilding pyrkii palauttamaan ihon mikrobiomin luonnolliseen tilaansa. Kun mikrobiomi on monimuotoinen ja hyvinvoiva, kykenee iho suojelemaan itseään tehokkaammin.

Kuva: pexels.com

Länsimaisessa kauneudenhoidossa liiallinen puhdistaminen ja kemikaaleilla kuormittaminen ovat varsin yleisiä syntejä. Steyn huomauttaa, että aknea pelätessämme pyrimme usein hinkkaamaan kaiken talin iholta voimakkaiden puhdistustuotteiden avulla. Tämä on väärä lähestymistapa, sillä juuri luontaiset rasvat ravitsevat ihon mikrobiomia.

– Jos tuhoat mikrobiomin monimuotoisuuden, jäljelle jää ehkä yksi tai kaksi hallitsevaa lajia. Se tarkoittaa, että jos paha, patogeeninen mikrobi, kuten staphylococcus aureus, saapuu tällaiseen monokulttuuriin, sen on helppo asettua taloksi, Steyn selittää.

Sellaisten iho-ongelmien, kuten aknen ja ekseeman taustalla ovatkin juuri “pahat” bakteerit, kuten C. acnes ja S.aureus. Hyvä uutinen on, että omaan mikrobiomiin voi vaikuttaa. Ruokavaliolla ja kosmetiikalla on valtava merkitys mikrobiomin tasapainottamisessa ja Steynille paluu luonnollisempaan ihonhoitoon onkin avain modernin ajan iho-ongelmiin.

Vogue listasi viisi askelta ihon “villiinnyttämiseen”.

Syö mikrobiomin hyvinvointia tukevia ruokia

Suoliston ja ihon hyvinvointi ovat yhteydessä toisiinsa. Toisin sanoen se, mitä laitamme kehoomme, heijastuu ihon kuntoon. Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää paljon kuitua ja fermentoituja elintarvikkeita, on iholle mieleinen.

Pese vähemmän

Vaikka säännöllinen käsienpesu on välttämätöntä juuri nyt, jatkuva peseminen ja hinkkaaminen järkyttävät ihon mikrobiomia. Vältä siis turhia, pitkiä suihkuja ja suosi hellävaraisia puhdistustuotteita. Steyn muistuttaa myös, että nyt olisi korkea aika kyseenalaistaa yleisesti hyväksytty käsitys siitä, että tali on ihon vihollinen.

– On äärimmäisen ylimielistä uskoa, että meidän kehittämämme ratkaisut voittaisivat kahden miljoonan vuoden evoluution, hän toteaa.

Hellävarainen puhdistus poistaa meikin ja lian vahingoittamatta ihon omaa suojavaippaa.

Syö omegaa

Kuten sanottu, ruokavaliolla on merkittävä rooli ihon hyvinvoinnissa. Ihon luonnolliset rasvat ovat elintärkeitä mikrobiomille, joten omega-3- ja omega-6-rasvahappojen riittävästä saannista kannattaa huolehtia.

Vietä aikaa ulkona

Me kaikki tiedämme, että ulkoilu on hyväksi sekä henkiselle että fyysiselle hyvinvoinnillemme. Lisäksi se on tärkeää ihon mikrobiomin monimuotoisuuden kannalta. Steyn uskoo, että olosuhteet, joissa ihminen on vuosituhannet elänyt, ovat ihanteelliset myös iholle.

– Oleilen joka päivä puutarhassa tai teen jotain muuta ulkona ja uskon sen olevan todella tärkeää. Voimme yrittää jäljitellä luonnon monimuotoisuutta ihonhoitotuotteiden avulla, mutta se ei ole helppoa, hän toteaa.

Levitä iholle pre- ja probiootteja

Pre- ja probiootit auttavat lisäämään ihon bakteerikannan monimuotoisuutta, sekä vahvistamaan ihon omaa luontaista suojakykyä. Niitä tulisikin sisällyttää sekä ruokavalioon että kosmetiikkaan tukemaan ihon mikrobiomin hyvinvointia.

Lähde: Vogue