OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lähde: pexels.com

Naistenklinikan gynekologisten syöpäleikkausten jonoa on saatu lyhennettyä, mutta hoitoon hakeutuvien määrä huolestuttaa

Helsingin yliopistollisen sairaalan Naistenklinikka on saanut talven aikana purettua koronavirusepidemian vuoksi syntynyttä gynekologisten syöpien leikkausjonoa. Nyt ollaan kuitenkin huolissaan hoitoon hakeutuneiden määrän laskusta.

HUSin tiedotteen mukaan viime keväänä koronavirusepidemian ensimmäisessä aallossa lähetteiden määrä gynekologisten syöpien leikkauksiin Naistenklinikalle laski. Syksyllä tilanne alkoi normalisoitua, mutta viivyttely hoitoon hakeutumisessa näkyi jo leikkaussaleissa.

– Syksyllä vaikutti siltä, että leikkaamissamme syövissä oli enemmän laajalle levinneitä tapauksia, kertoo HUSin naistentautien leikkauslinjan vs. osastonylilääkäri Anna Kanerva Naistenklinikalta.

Keväällä kertynyttä hoitovelkaa alettiin purkaa joulukuussa ja helmikuussa jonoja oli saatu purettua jo hyvin. Nyt pahentuneen koronatilanteen pelätään kuitenkin jälleen vaikuttavan negatiivisesti hoitoon hakeutuvien määrään.

– Alkuvuodesta meille on taas syntynyt vaikutelma lähetteiden vähentymisestä. Kun lähetteiden määrä jojoilee näin, voi kyse olla siitä, etteivät oireista kärsivät hakeudu ajoissa hoitoon, Kanerva huomauttaa.

Gynekologisiin syöpiin sairastuu vuosittain liki 1900 suomalaista. Kanervan mukaan lääkärin vastaanotolle tulisikin hakeutua matalalla kynnyksellä.

– Oireita voivat olla esimerkiksi vatsakipu ja turvotus, verinen vuoto, virtsaamisen tihentyminen, suolen toiminnan äkilliset muutokset, poikkeava laihtuminen tai väsyminen. Ennuste on parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä havaitaan, hän muistuttaa.

Lähde: HUS