OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Näin valitset renkaat ja vanteet sähköautoon tai hybridiin

Sähköauton tai hybridin renkaita ja vanteita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin, jotta ajaminen olisi turvallista, valitut tuotteet kestäisivät mahdollisimman pitkään ja ajomukavuus olisi paras mahdollinen. Tuotevalinnoilla voi vaikuttaa myös ajamisen ympäristöystävällisyyteen.

Vaikka sähköauto tai hybridi olisi saman kokoinen kuin perinteinen polttomoottoriauto, sekä renkaiden että vanteiden kantavuuden täytyy olla sähköautossa isompi. Tämä johtuu siitä, että akkujen tuoma lisäpaino tekee ajoneuvosta raskaamman kuin vastaavan kokoinen polttomoottoriauto. Auton rekisteriotteesta löytyy ajoneuvon massa, jonka perusteella määritellään vanteen kantavuus ja renkaiden kuormitusluokka. Autoon tulee valita vähintään vaaditun kuormitusluokan renkaat, sillä muuten renkaat kuluvat tavallista nopeammin ja voivat vaurioitua ajettaessa.

– Kuormitusluokaltaan sopivan renkaan valitseminen on helppoa, sillä renkaan kantavuus on merkitty renkaan sivupintaan. Rengasmerkinnän viimeinen numero kertoo renkaan kuormitusluokan, neuvoo autonhuolto- ja rengasketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen.

Auton alla pyörivät renkaat vaikuttavat myös ajamisen taloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Mitä alhaisempi vierintävastus renkaalla on, sitä pidemmälle yhdellä latauksella pääsee. Sähköautoilijan ajomukavuutta lisää myös renkaan hiljaisuus.

– Renkaita vertaillessa EU-rengasmerkinnät auttavat löytämään hiljaiset ja vierintävastukseltaan alhaiset renkaat. Merkinnästä saa myös tietoa kesärenkaan märkäpidosta, joka vaikuttaa oleellisesti renkaan turvallisuuteen, muistuttaa Laitinen.

Renkaan pitoon ja siten turvallisuuteen erityisesti sadekelillä vaikuttaa myös kulutuspinnan urasyvyys. Lain mukaan kesärenkaissa tulee olla urasyvyyttä vähintään 1,6 millimetriä, mutta käytännössä renkaan kyky vastustaa vesiliirtoa heikkenee merkittävästi jo silloin, kun urasyvyyttä on jäljellä 4 millimetriä. 

Vanteen kestävyys punnitaan ääritilanteissa

Polttomoottoriautoissa tuumakooltaan isot renkaat ovat yleensä leveämpiä, ja useimmat halkaisijaltaan isot vanteet on tehty niitä varten. Monissa sähköautomalleissa tuumakooltaan isot renkaat kuitenkin ovat kapeita. Siksi sähköautojen vannevalikoima on rajallisempi, koska vanteen täytyy sopia renkaan kokoon mutta myös kantavuuden täytyy olla riittävä.

– Vanteiden kantavuuksia ei yleensä kerrota esimerkiksi verkkokaupoissa. Jos vanteen valinta tuntuu hankalalta, rengasliikkeiden myyjät osaavat auttaa kantavuudeltaan sopivien vanteiden löytämisessä, Laitinen sanoo. 

Jos vanteen kantavuus ei ole riittävä, vanteeseen voi käytössä tulla hiusmurtumia, ja ääritilanteessa vanne voi hajota. Myös vanteiden valmistustekniikka kannattaa ottaa huomioon. 

– Kevyemmät vanteet ovat hyvä valinta sähköautoon, Laitinen vinkkaa.

Lähde: Vianor