OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ammattilaisten vinkeillä eroon mustapäistä

Mustapäät ovat yleinen riesa. Niiden hoito vaatii kärsivällisyyttä ja valitettavasti vaivalla on taipumus tulla takaisin. Hyvä uutinen on, että itsepintaisistakin mustapäistä voi päästä eroon. Allure kysyi ihotautilääkäreiltä, miten mustapäistä pääsee lopullisesti.

Mitä ihmeen mustapäitä?

Ennen kuin yrität päästä eroon mustapäistä, on hyvä ymmärtää, miten ne syntyvät. Mustapäät ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan tukkeutuneita ihohuokosia. Kun huokosiin kertyy talia, kuollutta ihosolukkoa ja bakteereita, iholle syntyy niin sanottuja valkopäitä. Jos iho aukeaa ja tali pääsee kosketuksiin ilman kanssa, se tummuu. Tuloksena on mustapää.

Väristään huolimatta mustapäällä ei varsinaisesti ole mitään tekemistä lian kanssa.

– Altistuminen ilmalle saa ne hapettumaan ja muuttumaan mustiksi. Mustapäät eivät tarkoita, että ihollasi on likaa, selittää sertifioitu ihotautilääkäri Rachel Nazarian sivustolla.

Kuinka mustapäistä pääsee eroon?

Vaikka mustapäät eivät ole varsinaisesti haitallisia, moni haluaa niistä eroon kosmeettisista syistä. Vaikeissa tapauksissa kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle, mutta mustapäiden hoitoon löytyy myös useita kotikonsteja.

1. Kokeile salisyylihappokuorintaa

– Jos sinulla on mustapäitä, salisyylihappo on luottotuotteesi. Tämä beetahydroksihappo auttaa poistamaan ylimääräisen talin ja kuorii kuolleen solukon ihon pinnalta, neuvoo sertifioitu ihotautilääkäri Joshua Zeichner.

Salisyylihappoa voi käyttää oman ihon kunnon ja sietokyvyn mukaan. Yleinen suositus on, että rasvainen tai sekaiho sietää kolme kuorintaa viikossa, mutta herkkä iho kannattaa kuoria vain kerran viikossa. Markkinoilta löytyy myös lempeämpiä, salisyylihappoa sisältäviä puhdistusaineita, jotka soveltuvat päivittäiseen käyttöön.

2. Kokeile itsepäisempiin mustapäihin retinodeja

– Retinoidit voivat auttaa mustapäiden ja tukkeutuneiden ihohuokosten hoidossa, sillä ne ehkäisevät tukkivien solujen kertymistä huokosiin ja nopeuttavat ihon uusiutumista, selittää ihotautilääkäri Shari Marchbein.

Reseptillä saatavat retinoidituotteet ovat yleensä tehokas hoito vaikeampiin mustapäihin. Koska voimakkaat retinoidit saattavat ärsyttää herkkää ihoa, kannattaa hoito-ohjelma suunnitella ammattilaisen avustuksella ja oman ihon kunnon mukaan. Yleensä herkkäkin iho sietää retinoideja, kun käytössä on oikea tuote.

3. Aknelääkitys voi olla tarpeen

Jos kaikki kotikonstit epäonnistuvat, ihotautilääkäri saattaa määrätä suun kautta otettavan aknelääkityksen.

– Jos ulkoisesti käytettävät lääkkeet eivät tehoa, ehkäisypillerit tai spironolaktoni vähentävät talin tuotantoa ja hoitavat mustapäät tehokkaasti, tohtori Zeichner sanoo.

Lääkitys myös ehkäisee uusien mustapäiden syntymistä. On kuitenkin syytä muistaa, että lääkehoito on tarkoitettu potilaille, jotka kärsivät vaikeista iho-ongelmista. Satunnaisia ​​mustapäitä kannattaa hoitaa lempeämmin keinoin.

4. Älä unohda kosteuttaa

Usein ajatellaan, että rasvoittuva ja epäpuhtauksiin taipuvainen iho ei kaipaa kosteuttavia tuotteita. Tämä on harhaluulo, sillä kosteuttaminen on tärkeä osa jokaista ihonhoitorutiinia.

Kaikki yllämainitut menetelmät poistavat iholta talia ja voivat kuivattaa ihoa. Siksi myös mustapäistä kärsivä iho kaipaa säännöllistä kosteutusta. Ihon tasapainosta huolehtiminen on ihonhoidon ensisijainen tehtävä.

Lähde: Allure