OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Herkkä vai herkistynyt iho – pilaatko ihosi ihonhoidolla?

Ihon kotihoidossa on otettu valtavia harppauksia aivan lyhyen ajan sisällä. Markkinoille on tullut lukematon määrä tehokkaita retinolituotteita, voimakkaita happoja ja seerumeita. Nykyään monen arki-ihonhoitorutiini muistuttaakin kaikessa monimutkaisuudessaan koulun kemiantunteja. Ongelma on, että koska emme ole ihonhoidon ammattilaisia, emme aina tiedä, mikä on oikeasti ihollemme hyväksi.

Glamour-lehden artikkelin mukaan kotona käytettävien tuotteiden kehityksen ja ihon herkkyyden esiintyvyyden välillä on korrelaatio. Vuonna 2019 julkaistussa lääketieteellisessä tutkimuksessa havaittiin, että peräti 60-70 prosenttia naisista kokee ihonsa olevan herkkä. Herkälle iholle tunnusomaisiksi piirteiksi tutkimuksessa katsottiin kutina, polttelu ja kirvely, sekä ihon kireys ja kuivuus.

– Meillä on todisteita siitä, että itseraportoitujen ihoherkkyyksien esiintyvyys on lisääntynyt tasaisesti ajan myötä, tutkimuksessa todetaan.

On syytä huomata, että tutkimuksessa nojattiin naisten omiin arvioihin. Asiantuntijoiden mukaan se, mitä moni tavallinen tallaaja luulee herkäksi ihoksi, onkin todellisuudessa usein jotain aivan muuta.

– Herkkä iho on luontaisesti reaktiivinen iho. Jos ihosi ärtyy tietyistä elintarvikkeista, siitepölystä tai laukaisevien ainesosien seurauksena, se on todennäköisesti herkkä, selittää samannimisen kosmetiikkabrändin perustaja Kate Somerville lehdessä.

Mikä tahansa ihotyyppi voi herkistyä

Oikeasti herkkä iho on synnynnäinen tekijä. Sen sijaan mikä tahansa ihotyyppi voi herkistyä. Herkistynyt iho on vahingoittunut ja syypää löytyy usein juuri kosmetiikan ja kosmeettisten hoitojen väärinkäytöstä.

– Herkistynyt iho on seurausta ylistimulaatiosta. Laserit, kuorinnat ja jopa retinolit voivat vahingoittaa ihoa, Somerville selittää.

Erilaiset retinolit ja hapot kuorivat ihoa ja nopeuttavat solujen uusiutumista. Tehoaineet ovat hyödyllinen lisä ihonhoitorutiiniin, sillä ne voivat näkyvästi parantaa ihon kuntoa, kunhan niitä käytetään maltillisesti. Aktiiviset aineet tulisi aina ottaa käyttöön hitaasti ja varovasti. Iho tarvitsee usein aikaa, ennen kuin se oppii sietämään voimakkaita aineita ja liian shokeeraava aloitus voi aiheuttaa ärsytystä iholla. Myös, jos hoitorutiiniin kuuluu liian monia voimakkaita tuotteita, saattaa ihon oma suojakyky järkkyä. Tällöin se on korjattava rauhoittavilla tuotteilla.

Palauta oikeilla ainesosilla

Perinnöllistä herkkää ihoa ei voi juurikaan muuttaa, mutta herkistynyt iho voidaan palauttaa rauhoittavien ainesosien avulla. Aloita poistamalla hoitorutiinista tuotteet, jotka aiheuttavat ihon herkistymisen.

– Etsi sellaisia ainesosia, kuten keramidit, peptidit ja omegat. Ne suojaavat ihoa luomalla ihon pinnalle nestemäisen “toisen ihon” ja auttavat vahvistamaan ihon omaa suojavaippaa, Somerville selittää.

Opettele reagoimaan nopeasti ja oikein, jos ihosi ärtyy uudelleen. Vaihda kuivattavat ja kuorivat tuotteet ihoa rauhoittaviin ja hoitaviin tuotteisiin.

– Kun iho on stressaantunut, älä käytä rajuja pesuaineita, jotka sisältävät sulfaatteja tai hajusteita, jotka voivat järkyttää ihon mikrobiomia, Somerville neuvoo.

Ei lienekään sattumaa, että probioottien ja cican kaltaiset rauhoittavat ainesosat ovat ampaisseet suosituimpien ainesosien kärkeen ihonhoidossa. Tehoaineita ei kuitenkaan tarvitse karsia pois, kunhan ihonhoidossa muistetaan edetä ihon hyvinvointi ja tasapaino edellä.

Lähde: Glamour