OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Pohjola Vakuutuksen tutkimus: Suomalaiset haaveilevat yksinkertaisista asioista

Pohjola Vakuutuksen teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset haaveilevat varsin arkisista asioista. Suursiivouksen ohella suomalaisten haaveissa siintävät mökkiloma sekä puuhailu läheisten kanssa.

Pohjola Vakuutus teetti tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten tämän vuoden bucket-listoja eli sitä, mistä suomalaiset haaveilevat nyt. Näin koronan aikaan ei ole mikään yllätys, että yli 70 prosenttia suomalaisten tämän vuoden haaveista liittyy hyvinvointiin ja parempaan elämään. Lähes yhtä paljon haaveillaan elämästä nautiskelusta (70 prosenttia) ja kotimaan matkailusta (67 prosenttia). Puolet haaveista liittyy ulkomaan matkailuun ja neljännes extreme-kokemuksiin.

Tutkimuksen mukaan suursiivouksesta tai tavaroiden karsimisesta haaveilee 32 prosenttia vastaajista, mökkilomasta 29 prosenttia ja läheisten kanssa yhdessä tekemisestä 28 prosenttia. Erityisesti naiset ja opiskelijat haaveilivat suursiivouksesta tai tavaroiden karsimisesta, kun taas miesten ykköshaaveena on keikalla tai konsertissa käyminen. Myös mökkiloma löytyy kaikkien vastaajaryhmien listan kärjestä.

– Suomalaisten bucket-listoilta löytyy hyvin maltillisia ja aika arkisiakin unelmia. Kunhan koronarokotteet etenevät ja elämä normalisoituu, suomalaiset pääsevät toteuttamaan unelmiaan vapaammin, kertoo korvauspalveluiden johtaja Sari Styrman Pohjolan tiedotteessa.

Toteutettavissa olevia unelmia

Myös Aalto-yliopiston tutkija, hyvinvoinnin psykologian dosentti Frank Martela on nähnyt saman suuntaisia tuloksia pyytäessään opiskelijoitaan kirjoittamaan unelmistaan. Opiskelijoiden haaveet liittyvät usein perheeseen tai omaan kotiin.

– Media nostaa esiin henkilöitä, joilla haave tai visio on jotain suurta ja erilaista. Kuitenkin suurin osa suomalaisista haaveilee aika tavallisista asioista. Myös se, että jopa 57 prosenttia Pohjola Vakuutuksen kyselyyn vastanneista uskoo toteuttavansa kaikki haaveensa, kertoo hyvin tavoitettavissa olevista asioista, Martela toteaa tutkimustuloksista.

Haaveiden toteutumisen esteenä on lähes puolella vastaajista raha. Myös oma laiskuus ja epävarma maailman tilanne koetaan esteenä unelmien toteuttamiselle.

– Koronapandemian estämät haaveet eivät nousseet tässä tutkimuksessa erityisesti esiin. Vasta neljäntenä listalla ovat keikat ja konsertit, joiden toteutuminen ei ole ollut mahdollista korona-aikana, Martela toteaa.

Kun vastaajilta kysyttiin minkä haaveen he aikoivat todennäköisimmin toteuttaa, listan kärjessä ovat haaveet urheilutapahtumaan osallistumisesta, kirjojen lukemisesta, hyväntekeväisyyslahjoituksista, sekä matkustamisesta jollain muulla tavalla kuin lentäen. 70 prosenttia suursiivouksesta haaveilevista aikoo todella siivota haaveensa mukaan. Mökkiloman aikoo toteuttaa 72 prosenttia vastaajista ja perheen jäsenten kanssa yhdessä puuhailun 80 prosenttia.

– Todennäköisimmin toteutettavat haaveet ovat harrastuksia ja aiheita, joihin henkilöt ovat myös hyvin sitoutuneita, Martela summaa.

Lähde: OP Vakuutus