OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Automyyjä varoittaa: moni suomalainen autoilija kokee tänäkin vuonna hikisen yllätyksen kesällä – 5 asiaa, jotka autosta kannattaa tarkistaa ilmojen lämmitessä

Yllättävän moni tajuaa tarkastaa autonsa ilmastoinnin toimivuuden vasta, kun on liian myöhäistä, varoittaa Kamux Espoo Niittykummun myymälävastaava Roope Sipilä. Monien muiden huoltotoimien aika on nyt, eikä vasta kesällä.

Automyyjän mukaan moni tuudittautuu ilmojen lämmetessä mukavampiin ajokeleihin ja jättää samalla tärkeitä huoltotoimenpiteitä ja tarkastuksia liian myöhäiseksi. Yksi näistä on oman auton ilmastoinnin tarkastaminen, jonka häiriöt usein huomataan vasta kun tuskanhiki virtaa automatkan aikana kesän helteillä.

– Aika usein esimerkiksi ilmastointilaite testataan vasta kun helteet alkavat ja etenkin sesonkiaikana viallisen ilmastointilaitteen huollattamiseen voi olla pitkätkin jonot, jolloin vian korjaaminen ei olekaan niin nopeaa. Puutteellinen kylmäainemäärä ilmastointijärjestelmässä voi myös rikkoa esimerkiksi ilmastoinnin kompressorin. Ilmastoinnin kunto kannattaa siis tarkistaa hyvissä ajoin. Ilmastointia tarkistettaessa on tärkeää kokeilla sekä sen kylmyys että kierto, Sipilä neuvoo.

Hän muistuttaa, että autoon on hyvä tehdä muutenkin kunnollinen kevättarkastus.

– Väärän kauden rengastus tai puutteet ja viat auton kunnossa heikentävät ajomukavuutta sekä turvallisuutta. Puhtaalla, huolletulla ja kunnossa olevalla autolla ajat mukavammin ja turvallisemmin. Tämä koskee myös uuden auton ostajia. Vaikka olet juuri ostanut auton, tulee silti varmistaa, että auto on ajokauteen sopivassa kunnossa.

Kun autoa aletaan laittaa kesäkuntoon, esimerkiksi auton puhdistaminen ja nestemäärien tarkastus on helppo tehdä itse. Sipilä kuitenkin muistuttaa, että epävarmoissa tilanteissa kannattaa mieluummin konsultoida ammattilaista kuin ”tehdä itse ja säästää”.

– Auton ohjekirjasta löytyy hyvät ohjeet siihen, mitkä toimenpiteet pystyt suorittamaan itse ja mitkä tulee jättää ammattilaisen tehtäväksi. Ammattilaisen puoleen tulee kääntyä etenkin silloin, kun ei varmasti tiedä mitä on tekemässä, Sipilä summaa.

Kamux listasi viisi asiaa, jotka autossa kannattaa tarkastaa.

1. Kesärenkaiden vaihto. Renkaiden kunto ja rengaspaineet kannattaa tarkistaa jo ennen vaihtoa. Talvirenkaat kannattaa pestä ennen säilytykseen vientiä.

2. Auton pesu ja vahaus. Talvikauden päätteeksi kannattaa pestä autosta talven liat ja suolat pois. Pesun jälkeen auton maalipinta on hyvä suojata vahaamalla.

3. Auton sisätilojen puhdistus. Auton hyvä sisäpuhdistus lisää turvallisuutta ja ajomukavuutta. Etenkin talven jälkeen auton sisätiloihin on saattanut kertyä reilusti pölyä ja hiekkaa. Myös ikkunat kannattaa puhdistaa säännöllisin väliajoin.

4. Ilmastointilaitteen testaus. Ilmastointilaite kannattaa testata jo ennen kesän helteitä. Jos puhallus tai viilennysteho on heikko, tulee tarkistuttaa raitisilmasuodattimen ja ilmastointilaitteen kunto.

5. Jarrujen tarkistus. Jarrujen kunto on hyvä tarkistaa talvikauden jälkeen. Jos jarrupolkimen tuntuma on heikko tai jarrut pitävät ääntä, tulee jarrut tarkastuttaa ammattilaisen toimesta.

Lähde: Kamux