OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Vältä punaiset näpyt sheivaamisen jälkeen

Sheivaaminen sujuu useimmilta rutiininomaisesti, mutta yksinkertaisisissakin askareissa voi aina parantaa. Monesti iholle ilmestyy karvojen ajelemisen jälkeen punaisia näppyjä. Yleinen vaiva on onneksi vältettävissä. Ihotautilääkärit Lily Talakoub ja Elyse Love, sekä GLO Spa NY: n perustaja Sai Demirovic kertovat Harper’s Bazaar-lehdessä, kuinka vältät virheet sheivatessa ja ennaltaehkäiset ikävät näpyt.

Miten näpyt syntyvät?

Loven mukaan karvojen poiston jälkeen iholle nousevien näppyjen taustalta löytyy kaksi mahdollista selitystä.

– Ensimmäinen on ihoärsytys, jota voi ilmetä karvojen ajelemisen yhteydessä ja erityisesti silloin, jos sheivaamisessa käytetään tylsää terää tai se tehdään ilman vaahtoa. Tällöin iho tuntuu karhealta ja ärtyneeltä. Toisaalta näpyt saattavat olla sisäänkasvaneita karvoja. Sisäänkasvanut karva syntyy, kun karva alkaa kasvaa ihon pintakerroksen alle ja aiheuttaa tulehduksen. Tällöin karvatupen ympärille ilmestyy punainen tai ihonvärinen näppy, hän selittää lehdessä.

Talakoubin mukaan näppyjä syntyy herkimmin kainaloihin ja intiimialueelle, sillä ihon taitekohtiin kertyy yleensä kosteutta. Demirovic lisää, että myös karvan tekstuuri vaikuttaa näppyjen todennäköisyyteen. Näppyjä esiintyy useimmin alueilla, jossa karvat ovat karkeampia, kuten intiimialueella.

– Karvalla, joka kasvaa luonnollisesti kiharaan, on suurempi riski jumittua ihon alle, hän huomauttaa.

Sisäänkasvaneen ihokarvan aiheuttama karvatupen tulehdus paranee yleensä itsestään. Valitettavasti paranemiseen voi kulua parikin viikkoa, joten jos karvoja ajellaan usein, saattaa näpyistä tulla jatkuva vaiva.

Kuinka näpyistä pääsee eroon?

Ihon säännöllinen kuorinta auttaa pitämään ihon siloisena. AHA- ja BHA-happoja sisältävät tuotteet kuorivat ihoa hellävaraisesti ja auttavat sisäänkasvaneiden karvojen ennaltahkäisyssä ja hoidossa. Jo syntyneitä näppyjä voi hoitaa luonnollistaan antibakteerisilla ja anti-inflammatorisilla aineilla, kuten teepyyöljyllä tai ihoa kosteuttavalla ja rauhoittavalla karitevoilla.

– Tulehdusta ehkäisevät ainesosat ovat hyviä. Myös reseptivapaa hydrokortisoni voi toimia hoidossa, mutta jos vaiva ei parane muutaman päivän kuurilla, kannattaa mennä ihotautilääkärin vastaanotolle, Love ohjeistaa.

Vaikeissa tapauksissa sisäänkasvaneita karvoja voidaan hoitaa reseptillä saatavilla voiteilla, jotka sisältävät kortisonia. 

– Parasta olisi kuitenkin ehkäistä ihoärsytys käyttämällä terävää höylää ja sheivausvaahtoa, Love neuvoo.

Kuinka näppyjä voi ennaltaehkäistä?

Muistatko, koska viimeksi vaihdoit höyläsi? Karvojen ajelemisessa tulisi aina käyttää puhdasta ja terävää höylää. Jos terä on tylsä tai siinä näkyy ruostetta, on korkea aika heittää se pois. Höylää ei pitäisi myöskään säilyttää kosteissa tiloissa, kuten suihkussa, sillä bakteerit ja home viihtyvät kosteassa ympäristössä.

Hyvien työkalujen ohella myös oikeanlainen tekniikka on tärkeä näppyjen ehkäisyssä. Jos iho reagoi herkästi, neuvoo Talakoub ajelemaan karvat niiden kasvusuuntaan päin. Karvat kannattaa ajella suihkun tai saunan jälkeen, jolloin ne ovat pehmeämmät. Karvoja voi myös pehmittää hauduttamalla ihoa ennen sheivausta. Sheivaamisen jälkeen voimakkaita kosmetiikkatuotteita kannattaa välttää, mutta ihoa voi rauhoittaa aloe veralla.

Jos näppyjä tuntuu kaikista maailman ohjeista huolimatta ilmestyvän, kehottaa Demirovic harkitsemaan karvojen poistoa laserilla.

– Se tuhoaa karvan tyveä myöten. Kun karva ei kasva, ei se voi myöskään kasvaa ihon sisään. Lisäksi laser voi auttaa häivyttämään sisäänkasvaneiden karvojen aiheuttamaa hyperpigmentaatiota ja arpia, hän sanoo.

Lähde: Harper’s Bazaar