OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Nirvana haastettiin oikeuteen käytettyään luvatta ”Jumalainen näytelmä” -klassikkoteoksen piirrosta oheistuotteissaan

Nirvana on joutunut osaksi erikoiselta vaikuttavaa tekijänoikeusrikkomusoikeudenkäyntiä, kun yhtye on haastettu oikeuteen käytettyään luvatta brittiläisen taiteilija C.W.Scott-Gilesin kuvitusta Dante’s Infernon -kirjasta omissa oheistuotteissaan maailmanlaajuisesti.

Nirvanan oheistuotteissa on pitkään näkynyt kuvio, joka on käytännössä Charles Wilfrid Scott-Giles piirtämä kartta helvetin kerroksista. Kyseinen piirustus on kaavio ylä helvetistä, eli sen viidestä ensimmäisestä ympyrästä, joista Dante pääsee etenemään Infernossa oppaansa, roomalaisen runoilija Virgiluksen kanssa. Kaavio piirrettiin alun perin osaksi Dorothy L. Sayersin vuoden 1949 käännöstä Dante Alighierin ”Jumalainen näytelmä” -klassikkoteoksesta.

Brittiläisen taiteilijan C.W. Scott-Gilesin lapsenlapsi Jocelyn Susan Bundy on haastanut oikeuteen Nirvana LLC:n, Live Nation Merchandise LLC:n, Merch Traffic LLC:n sekä Silva Artist Management LLC:n kuvan luvattomasta painamisesta ja myymisestä oheistuotteissa ympäri maailmaa.

Bundyn mukaan yhtye on käyttänyt luvatta Scott-Gilesin tekemää piirrosta omissa oheistuotteissaan jo vuosikymmenien ajan. Tarkkaan ottaen kuvaa on käytetty Nirvanan paidoissa ja muissa oheistuotteissa ensimmäisen kerran jo vuonna 1989 ja vakituisemmin 90-luvulta lähtien.

”Tammikuussa 2021 asianomistaja sai tietää, että vastaajat Nirvana ja Live Nation Merchandise ovat lisensoineet, promotoineet, myyneet, valmistaneet ja jaelleet vinyylilevyjä, t-paitoja, puseroita, huppareita, mukeja, hihamerkkejä ja muita oheistuotteita, joissa esiintyy käytännössä identtinen kuva”, kanteessa todetaan.