OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Lähes jokainen suomalainen aikoo suunnata museoon, teatteriin tai elokuviin – laaja kyselytutkimus kertoo kulttuurinnälästä

Museokortin ja MIELI ry:n yhteistyössä toteuttaman Kulttuurin hyvinvointivaikutukset -kyselyn vastauksista heijastuu korona-ajan aiheuttama henkinen tyhjiö. Kyselyyn vastasi maaliskuussa yli 8 000 henkilöä.

Taide- ja kulttuuripalvelujen avautumista odotetaan malttamattomina. Tutkimuksen tulokset kertovat korona-ajan synnyttämästä patoutuneesta tarpeesta taide- ja kulttuurielämyksille. Kyselyyn vastanneista 88 prosenttia ajattelee elämästä puuttuvan jotain olennaista ilman museoita. Peräti noin 95 prosenttia vastaajista kertoo aikovansa suunnata museoon, teatteriin tai elokuviin heti, kun se on mahdollista. Sama määrä vastaajia kertoo olevansa täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että taide ja kulttuurin vaikuttavat positiivisesti heidän omaan hyvinvointiinsa ja jaksamiseensa.

– Kulttuuriharrastukset ovat tarjonneet osalle vastaajista jopa ainoan syyn nousta sängystä. Rajoitusten vuoksi suljettujen kulttuuripalveluiden luoma henkinen aukko on merkittävän suuri, muistuttaa Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen.

Hän uskoo, että palveluiden avautuessa ihmiset suorastaan ahmivat kulttuuria.

– Patoutunut tarve taide- ja kulttuurielämyksille on tämänkin kyselyn perusteella valtava. Odotettavissa on kaikkien aikojen kulttuuriryntäys, kun palvelut jälleen laajasti avautuvat.

Museokortti kysyi asiakkailtaan myös, millaisia suunnitelmia heillä on tulevalle kulttuurikesälle. Museoihin on jo suuri kaipuu. Vastauksissa korostuivat myös aikeet yhdistää kotimaanmatkailu ja museoissa käyminen.

– Kesälomareissulla olisi tarkoitus käydä matkan varrelta löytyvissä monissa kiinnostavissa museoissa ympäri Suomen, vastauksissa todettiin.

Museokortti pyrkii helpottamaan museoiden löytämistä ympäri Suomea. Uusi Matkavinkit-palvelu kokoaa yhteen kotimaan kiinnostavimmat museot, paikalliset nähtävyydet ja luontoelämykset. Valmiiden kierrosten valikoimasta löytyy kaupunkikierroksia, viikonloppumatkoja sekä pidempiä kulttuurilomia eri puolille Suomea. Palvelussa voi myös suunnitella oman kierroksen ja löytää parhaat vinkit oman reitin varrelle.

Verkkokyselyyn osallistui 8200 henkilöä maaliskuussa 2021.

Lähde: Kulttuurin hyvinvointivaikutukset -kysely, maaliskuu 2021. MIELI ry ja Museokortti.