OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tutkimus selvitti: tässä ovat suomalaisten yleisimmät syyt auton vaihtoon – vain alle viidesosa ei edes harkitse nykyisestä luopumista

Nykyisen auton huonokuntoisuus sekä käyttömukavuutta ja turvallisuutta tuovien ominaisuuksien puute ovat suurimmat syyt sille, että suomalainen haluaa laittaa menopelin vaihtoon. Asia käy ilmi Kamuxin teettämästä, yli tuhannen vastaajan Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimuksesta.

Auton vaihto on asia, jota moni suomalainen parhaillaan harkitsee. Kamuxin tutkimukseen osallistuneista vain 18 prosenttia ilmoittaa, ettei ole halukas vaihtamaan autoaan tällä hetkellä. Useampi kuin kahdeksan kymmenestä siis ainakin harkitsee auton vaihtamista. Vaihtosuunnitelmien taustalta löytyy useita eri syitä. Vastausten perusteella yleisimmät syyt ovat nykyisen auton huono kunto (21 %), sekä käyttömukavuutta ja turvallisuutta edistävien ominaisuuksien kaipuu (21 %). Myös nykyisen auton ylläpidon kalleus (19 %) ja puhdas vaihtelunhalu (18%) korostuivat vastauksissa. Muita mahdolliseen vaihtoon vaikuttavia tekijöitä olivat muun muassa nykyisen auton ikä (16%) ja puutteet ympäristöystävällisyydessä (12%).

– Vastauksissa näkyy selkeästi suomalaisen autokannan ikääntyneisyys. Mitä vanhemmalla kiesillä ajaa ja mitä enemmän markkinoille tulee uudemmalla teknologialla varustettuja autoja kilpailukykyiseen hankintahintaan, sitä enemmän alkaa punnita päivitetymmän vaihtoehdon hyviä puolia, kommentoi Kamuxin Suomen aluepäällikkö Jani Saarinen.

Se, että niin harva aikoo vakaasti pitäytyä nykyisessä autossaan, ei tule Saariselle yllätyksenä.

– Pandemia-ajan sivuvaikutus autokaupoilla tuntuu olevan, että ihmisillä on käsissään aiempaa enemmän aikaa ja tavallisten virikkeiden puuttuessa mieli tykkää antautua haaveiluun. Siinä moni saattaa alkaa pohtia, josko ylimääräisen käteen jäävän rahan voisi sijoittaa nykyistä parempaan autoon, jolla on entistä kätevämpi taittaa matkoja aikana, jolloin lähikontaktit pyritään pitämään minimissään, hän arvioi.

Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus toteutettiin 28.1.–3.2.2021. Tutkimukseen osallistui 1005 vastaajaa.

Lähde: Kamux