OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kotimainen kosmetiikkayritys purkitti metsän hyödyt: Testissä Luonkosin metsäkakut

Kun kolme suomalaisnaista turhautui kosmetiikan vaikeatajuisiin ainesosaluetteloihin ja valtavaan muovijätteen määrään, syntyi Luonkos. Miia, Jonna ja Piritta perustivat arvolähtöisesti toimivan yrityksen, joka tarjoaisi mahdollisimman puhtaita ihonhoitotuotteita luontoa kunnioittaen.

– Luomme monitoimituotteita, jotka mahdollistavat sen, että ihmiset pääsevät eroon muovipurkkimerestä kylppärissä. Kaikki tuotteemme on luotu asiakaslähtöisesti ja vastuullisesti. Valmistamme tuotteita, joita itsekin haluamme käyttää, kertoo yrityksen viestinnästä vastaava Piritta Fors OHO TV:lle.

Kauneudenhoidon saralta löytyy yrittäjiä ja tuotteita pilvin pimein. On selvää, että kilpailu on kovaa. Kiinnostus kestäviä ja luonnonläheisiä arvoja kohtaan on kuitenkin nousussa ja Piritta uskookin, että ihmiset haluavat tehdä entistä parempia valintoja sekä oman terveytensä että ympäristön kannalta. Siitä Luonkos on löytänyt itselleen markkinaraon.

– Yrityksemme uskoo siihen, että valitsemalla oikein voi menestyä. Emme halua tehdä kompromisseja vastuullisuudessa, emmekä laadussa. Kaikki valinnat tehdään arvopohjasta lähtien. Haluamme valmistaa laadukkaita tuotteita kotimaassa ja ekologisesti pakattuina. Haluamme inspiroida ihmisiä valitsemaan vastuullisemmin, Piritta selittää.

Ympäristökuorma minimiin

Luonkos valmistaa kosmetiikkaa luonnon raaka-aineista. Tuotteet eivät sisällä säilöntä-aineita, eikä pesuveden mukana kulkeudu viemäriin mikromuoveja. Vaikka näitä kakkuja ei ehkä kannata lähteä syömään, on ainesosaluettelo verrattain lyhyt ja selkeä.

– Meillä raaka-aineet ovat täyttä tavaraa. Missään ei ole fuskattu, eikä yritetty säästää vaihtamalla halvempaan. Käytämme luomulaatuisia, kylmäpuristettuja öljyjä ja eko-sertifioituja raaka-aineita. Ostamme kaiken minkä löydämme pieniltä lähituottajilta, Piritta hehkuttaa.

Luonkos toimii zero waste-periaatteella. Tuotteet valmistetaan käsityönä Naantalissa, vihreää sähköä ja mahdollisimman vähän vettä käyttäen. Tuotteiden kennomaiset pakkaukset ovat muovittomia ja luonnollisesti biohajoavia.

– Yleisin pakkausmateriaalimme tulee Kotkamillsiltä. Heidän innovatiivista kartonkiaan käytetään myös muovittomissa kertakäyttöisissä kahvikupeissa. Öljytuotteet vaativat pakkauksiin “barrierin“, joka on yleensä muovia, mutta tässä materiaalissa sekin on biohajoava, Piritta selittää.

Kokeilussa Luonkosin metsätuotteet

Metsän terveyttä edistävät vaikutukset ovat suomalaisille tuttuja. Uusin tulokaspari Luonkosin tuotevalikoimassa valjastaa metsän hyödyt ja lupaa palauttaa myös kaupunkilaisen ihon mikrobiomin tasapainoon. Metsätuotteita löytyy valikoimasta kaksi; Vitality-vartaloöljykakku ja Infinity-öljypuhdistuskakku. OHO TV sai tuotteet testattavaksi.

– Nämä olivat maailman ensimmäiset metsämikrobituotteet ja kesäkuussa meille tulee vielä kaksi uutta metsämikrobituotetta, Piritta paljastaa.

Kun ihmisten luonnossa oleilu vähenee, myös mikrobialtistus vähenee. Metsän mikrobeilla on tutkitusti vastustuskykyä vahvistava vaikutus ja siksi päiväkotien pihaankin on Suomessa kärrätty metsämaata. Luonkosin metsäkakut tuovat metsän terveelliset mikrobit iholle ja niiden kerrotaan “edistävän ihmisten yhteyttä luontoon”. Tuotteiden lupaukset nojaavat Suomessa kehitettyyn Reconnecting Nature™-metsäuutteeseen. Raaka-aine on peräisin kotimaisesta metsästä ja uute valmistetaan niin, että vain hyvät mikrobit jäävät eloon. (Tutkimustuloksista voi lukea lisää osoitteessa www.uutescientific.com.)

Öljy irtoaa kakuista hieromalla käsien välissä, joskin viileässä huoneessa tuotteen kanssa saa kamppailla hetken aikaa. Toisaalta aurinkoon tai saunaan kakkua ei pidä jättää, koska tuote sulaa herkästi. Ensimmäisillä kerroilla öljyisen kakun kanssa puuhaaminen tuntuu hieman sottaiselta touhulta, mutta niin kai metsäleikkien kuuluukin. Ei hätää, hommaan tottuu nopeasti. Puhdistuskakusta irronnut öljy pyyhitään pois liinalla tai sienellä, jonka jälkeen iho tuntuu todella pehmeältä. Herkkä ihoni ei tunnu kuivalta eikä ärtyneeltä. Mahtavaa.

Vartaloöljykakkua ei tietenkään puhdisteta iholta pois. Myös se pehmentää ihoa tehokkaasti, mutta huomaan miettiväni, tukkiiko täyteläinen öljy ihohuokoset. Tuotteen pääraaka-aine on kaakaovoi, joka on tunnetusti komedogeeninen. Ehkäpä tuote sopiikin paremmin ajoittaisiin hemmotteluhetkiin kuin jokapäiväiseen käyttöön.

Joihinkin Luonkosin tuotteisiin on lisätty tuoksuja. Yksi metsätuotteiden parhaista puolista on kuitenkin, että niihin tuoksuja ei ole lisätty, joten ne sopinevat myös herkkäihoisille ja tuoksuherkille. Pirittan mukaan myös metsäuute sopii kaikille ihotyypeille ja on turvallinen käyttää “vauvasta vaariin”.

Tänä vuonna, kun desinfiovilla aineilla on läträtty ennätyksellisen paljon, metsäkakut ovat erittäin tervetullut innovaatio. Vaikka käsidesi tuhoaa taudinaiheuttajat tehokkaasti, tuhoaa se myös hyviä bakteereja iholla.

– Metsämikrobikakkua voikin käyttää vaikka pelkästään käsiin korjaamaan mikrobikantaa käsidesin jäljiltä, Piritta vinkkaa.