OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Näin nujerrat finnin yhdessä yössä

Finnit tuntuvat aina ilmestyvän pahimmalla mahdollisella hetkellä, eikö? Todennäköisesti se nousee esiin juuri ennen tärkeää työhaastattelua, ensitreffejä tai isoja kekkereitä. Valitettavasti finniä ei saa taiottua pois tunneissa, mutta oikeilla konsteilla sen voi rauhoittaa yön aikana lähes huomaamattomaksi.

Ellen asiantuntijat kertovat, miten finni nujerretaan pikavauhtia. Pysy siis rauhallisena, äläkä sorru puristelemaan näppylöitä, sillä todennäköisesti päädyt vain pahentamaan tilannetta.

Valitse oikeat ainesosat

Finni syntyy, kun talirauhanen tukkeutuu ja tulehtuu. Ihotautilääkäri ja Visha Skincare -yrityksen perustaja tohtori Purvisha Patel kertoo, että finniä kannattaa alkaa hoitaa heti alkuvaiheessa, ennen kuin tulehdus ehtii pahenemaan. Takeita siitä, että finni talttuu heti alkuunsa, ei toki ole, mutta tehokkaat ainesosat jouduttavat tulehduksen paranemista tehokkaasti.

Tohtori Patel suosittelee levittämään ongelma-alueelle bentsoyyliperoksidia, rikkihappoa tai teepuuöljyä sisältäviä tuotetta ennen nukkumaanmenoa. Ne tuhoavat bekteereja ja auttavat kuivattamaan näppylän yön aikana.

– Näiden tuotteiden käytön jälkeen näppylä on aamulla vähemmän näkyvä, tohtori Patel selittää lehdessä.

Myös salisyylihappo on erinomainen aine taistelussa finnejä vastaan.

– Salisyylihappoa sisältävät tuotteet eivät ainoastaan ​​kuivata näppyä, ne myös tappavat mikrobit ja kuorivat ihoa, jolloin talirauhaseen kertynyt töhnä pääsee ulos, tohtori Patel sanoo.

Vaikeissa tapauksissa Westside Mount Sinai Dermatology Faculty Practicea johtava tohtori Angela J. Lamb kehottaa kokeilemaan klindamysiiniä tai minosykliiniä sisältäviä reseptilääkkeitä.

Pese hyvällä putsarilla

Kunnollinen puhdistus on avainasemassa taistelussa ihon epäpuhtauksia vastaan. Yllä mainittuja ainesosia, esimerkiksi salisyylihappoa sisältävän puhdistusaineen säännöllinen käyttö auttaakin sekä finnien hoidossa että niiden ennaltaehkäisyssä.

– Kuorivat puhdistusaineet ovat täydellinen valinta akneiholle, koska ne auttavat avaamaan tukkeutuneet huokoset, sanoo tohtori Patel.

Pysy kaukana syötävistä ainesosista

Kookosöljy, oliiviöljy ja manteliöljy ovat luonnollisia ainesosia, joiden ravitsevat ominaisuudet ovat tehneet niistä suosittuja kauneudenhoidossa. Valitettavasti niillä on myös taipumus tukkia ihohuokoset ja ne saattavatkin pahentaa aknea. Tohtori Patelin nyrkkisääntö on välttää syötäviä ainesosia, jos kamppailet näppyjen kanssa.

– Jos sinä voit syödä tuotetta, niin voivat bakteerit ja sienetkin. Tästä voi aiheutua entistä enemmän näppylöitä, hän varoittaa.

Käytä täsmätuotteita

Markkinoilta löytyy useita täsmähoitotuotteita finneihin. Tohtori Lamb suosittelee kokeilemaan esimerkiksi aknelaastareita, joista “ei ole haittaakaan”. Myös rakkolaastarina tuttavallisemmin tunnettu hydrokolloidilaastari hoitaa tulehtunutta ihoa. Happoja tai bentsoyyliperoksidia sisältäviä tuotteita on syytä käyttää maltilla, sillä ne voivat ärsyttää ihoa. Rakkolaastarit puolestaan eivät kuivata tai ärsytä ihoa.

Kokeile kotikonsteja

Monen kotoa löytyy monia yllättäviäkin apuvälineitä finnien hoitoon. Esimerkiksi murskattu aspiriini auttaa rauhoittamaan tulehduksen iholla. Hammastahna taas kuivattaa näppylät yön aikana. Jääpala puolestaan saa verisuonet supistumaan ja auttaa näin nopeasti finnin punoitukseen.

Kokeile hätätilanteessa hydrokortisonia

Hydrokortisonia käytetään usein hyttysen puremiin, mutta se auttaa rauhoittamaan myös punoittavat finnit. Hoito on yleensä tehokas, mutta tohtori Patel muistuttaa, että tuotetta voi käyttää enintään kolmena iltana peräkkäin. Älä myöskään levitä paksua kerrosta iholle, sillä voide tukkii ihohuokoset helposti.

Lähde: Elle