OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Räätälöinti takaisin kunniaan: vintage-vaatteiden tuunaus on vastaisku pikamuodille

Löysitkö kirpputorilta laadukkaan bleiserin, joka on melkein sopiva? Menneiden vuosikymmenten kokoluokitukset ja vaatteiden leikkaus poikkeavat usein siitä, mikä on juuri nyt valtavirtaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö upeat vaatteet ansaitsisi uutta elämää. Vintage-keräilijä Sami Miro, jonka asiakkaisiin lukeutuvat julkkikset Imaan Hammamista Bella ja Gigi Hadidiin sekä Dua Lipaan, tietää, että vanhoista second hand -aarteista saa tuunattua täydellisesti istuvia vaatekaapin suosikkeja räätälöimällä.

– Jo pienetkin muutokset saavat aikaan valtavan muutoksen. Kun löydän XXXL-kokoisen nahkatakin, annan hartioiden ja hihojen olla, mutta otan vyötäröä sisään, jolloin saan tyyliin seksikkyyttä, hän selittää Vogue UK:lle.

Miro metsästää vintage-vaatteita ympäri maailmaa ja tuunaa niistä nykypäivään sopivia. Hän uskoo, että räätälöinti on nouseva trendi ja isku pikamuotia vastaan. Vaikka Miron omat asiakkaat ovat pääasiassa A-luokan julkkiksia, se ei tarkoita, että räätälöinti olisi vain varakkaiden etuoikeus.

– Olen jo pitkään sanonut, että vintagen räätälöinti sopii jokaiselle. Minusta meidän tulisi tehdä kaikki se, mikä vain lisää vaatteen pitkäikäisyyttä ja elinkaarta, Miro huomauttaa lehdessä.

Räätälöinti onkin kasvattamassa suosiotaan kestävyyttä arvostavien kuluttajien keskuudessa. Vaikka räätälöinnin juuret löytyvät menneisyydestä, nuori Z-sukupolvi on löytämässä sen uudestaan. TikTokissa nimimerkillä Wandythemaker tunnettu Andrew Burgess seuraajineen kuuluu uuteen sukupolveen, jonka mielestä vaatteiden upcycling on suorastaan kansalaisvelvollisuus.

– Kun aloin valmistaa vaatteita käytetyistä materiaaleista, se oli yksinkertaisesti jatkumoa sille, että hankin paljon vaatteita second handina. Ajan myötä aloin herätä pikamuodin negatiivisiin ympäristövaikutuksiin ja siihen, miten paljon kestävämpi vaihtoehto vaatteiden kierrätys on. Se kannusti minua jatkamaan kierrätettyjen tekstiilien käyttöä ja hyödyntämään alustaani kestävän muodin edistämisessä, hän selittää.

Helppoa ja kestävää

Brittiläisen Voguen mukaan peräti 60 prosenttia maan asukkaista kokee, että heidän kaapissaan roikkuu turhia vaatteita. Vaatteiden kierrättäminen ja räätälöinti ovatkin tärkeitä työkaluja ympäristöystävällisemmän muotimaailman rakentamisessa. Itse asiassa räätälöinti on peruja ajalta, jolloin muoti oli luonteeltaan kestävämpää. Isovanhempiemme vaatteet tehtiin kestämään ja monet niistä ovat käyttökelpoisia yhä tänä päivänä. Moni nuori räätälöikin nyt juuri omien vanhempien tai isovanhempien vaatekaapeista löytyneitä aarteita.

Räätälöinnin ei tarvitse olla monimutkaista tai kallista. Taiteilija ja malli Ana Kraš on suosinut vaatteiden räätälöintiä aina. Hänen Belgradissa asuva ystävänsä on ommellut hänelle vaatteita vuosikaudet. Krašin mukaan on tärkeää, että sinulla on selkeä käsitys siitä, mitä haluat. On myös hyvä etsiä räätäli, johon voit luottaa ja joka oppii tuntemaan makusi.

– Perheystävämme Duška on uskomaton räätäli ja ompelija, joka on tehnyt minulle vaatteita säännöllisin väliajoin. Vuosien varrella hän on ommellut minulle varmaan yli 40 vaatetta housuista takkeihin, pukuihin ja mekkoihin. Se, että olen saanut tehdä hänen kanssaan yhteistyötä jo vuosikymmenen ajan, on hyvin erityistä, Kraš toteaa.

Paitsi että vaatteiden räätälöinti nostaa tyylisi uusiin ulottuvuuksiin, se on myös loistava tapa tukea paikallisia pienyrittäjiä.

Lähde: Vogue UK