OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Helsinki Pride juhlii ihmisoikeuksien moninkertaisia merkkipaaluja – viikon teema ja virtuaalikulkue muistuttaa vielä tehtävästä työstä

Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma, sateenkaariyhteisöä ja yhdenvertaisuutta juhliva Helsinki Pride -viikko järjestetään jälleen 28.6.–4.7. Tänä vuonna fokuksessa ovat saavutukset ihmisoikeuksien puolesta: muun muassa 50 vuotta sitten Suomen laista poistettiin homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi. Helsinki Priden virallisena suojelijana toimii viime vuoden tapaan pääministeri Sanna Marin.

Marin: “Muutokset eivät tapahdu itsestään”

Pride-viikon tarkoitus on tehdä näkyväksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt sekä heidän oikeutensa ja kokemuksensa. Vuosi 2021 on Suomen sateenkaariyhteisölle erityinen: 50 vuotta sitten laista poistettiin homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi, 40 vuotta sitten homoseksuaalisuus poistettiin virallisesta tautiluokituksesta ja 30 vuotta sitten perustettiin Helsingin Seudun Seta eli nykyinen Helsinki Pride -yhteisö. Viimeisin merkittävä voitto saavutettiin, kun 10 vuotta sitten transvestisuus poistettiin sairausluokituksesta.

– Helsinki Pride juhlii tänä vuonna monia merkittäviä saavutuksia. Lainsäädännön sekä asenneilmapiirin muutokset eivät ole tapahtuneet itsestään, vaan ne ovat määrätietoisen ihmisoikeustyön tuloksia. Tämä työ jatkuu yhä, kertoo pääministeri Sanna Marin

Helsinki Pride 2021 -stream, konsertti ja virtuaalikulkue kutsuvat kaikki mukaan 

Helsinki Pride toteutetaan tänä vuonna hybriditapahtumana: noin 200 erilaista ohjelmaa ja tapahtuma levittäytyy sekä Helsingin kaduille että verkkoon koko viikon ajaksi. Myös Pride-kulkueeseen voi osallistua tänä vuonna ympäri Suomea ja maailmaa, sillä se järjestetään jälleen virtuaalisena. Sosiaalisen median välityksellä jokainen voi osallistua ja jakaa Pride-sanomaa yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta.

– Takanamme on useita voittoja ihmisoikeuksien puolesta. Näitä merkkipaaluja sekä ihmisiä niiden takana on syytä juhlia ja kunnioittaa. Meidän kaikkien on kuitenki toimittava nyt, jotta voimme tulevaisuudessakin juhlia historiaamme ylpeinä. Tarvitsemme edelleen muutosta sekä rakenteiden että asenteiden tasolla. Työ ihmisoikeuksien eteen ei lopu siihen, kun sateenkaarilippu lasketaan salosta Pride-viikon päätteeksi, sanoo Aaro Horsma, Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja. 

Helsinki Pride -viikko huipentuu konserttiin, jota voi seurata lauantaina 3.7. klo 15–17.15. suorana lähetyksenä sekä Pride-striimissä että Yle Teemalla. Konserttilavalla nähdään SANNITuure Boelius, YeboyahBenjaminNikoLa ja Pola Ivanka, ja konsertin juontavat Cristal Snow ja Lola Lorenzo. Yle Teeman lähetyksen juontavat Henkka Remes ja Joonas Pesonen. Kokonaisuus on katsottavissa jälkikäteen Yle Areenasta.  

Pride-viikkoa vietetään Helsingin lisäksi eri puolilla maailmaa, ja kesäkuu on kansainvälisesti tunnustettu Pride-kuukausi. Helsinki Pride -viikko tuotetaan Helsinki Pride -yhteisön työntekijöiden, useiden kymmenien kumppaniyritysten ja -organisaatioiden sekä vapaaehtoisten yhteisvoimin. Poikkeusoloista huolimatta Pride-viikolla on tänäkin vuonna mukana suuri määrä kumppaneita, yhteensä 126 erikokoista yritystä ja yhdistystä.

Lähde: Miltton