OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Vältä intiimialueen vaivat kesällä

Kesä on vuoden parasta aikaa; upea sää ja kauan odotetut lomat piristävät mieltä ja antavat energiaa pitkän talven jälkeen. Yksi vähemmän ihana kesäkaveri on jatkuva hikoilu. Lämpötilojen kivutessa kosteutta kertyy helposti paikkoihin, joihin sitä ei toivoisi, ja siksi myös intiimialueen vaivat yleistyvät kesäaikaan. Elämäntapasivu Poosh muistuttaakin, että intiimialueen hygieniaan kannattaa panostaa kesäisin.

Puhdista oikein

Monet alapään ongelmat voi välttää huolehtimalla hygieniasta. Se ei kuitenkaan tarkoita yletöntä suihkuttelua ja saippualla läträämistä. Vesi kuivattaa limakalvoja ja tavallinen suihkusaippua voi ärsyttää herkkää aluetta.

– Emätin on itsepuhdistuva elin. Jotkut tuotteet sopivat intiimialueen puhdistamiseen ja hiivatulehduksen hoitoon, mutta tuotteiden liikakäyttö voi häiritä emättimen luontaista toimintaa, selittää Speaking of Autumn-perustaja Autumn Morris sivustolla.

Kesällä laukkuun voi sujauttaa vaikka mietoja puhdistusliinoja, joilla alapäätä (ja toki muitakin kehonosia) voi tarvittaessa freesata. Jos harrastat hikiliikuntaa, on alue syytä puhdistaa välittömästi kuntoilun jälkeen. Mieti myös, millaisia alusvaatteita käytät. Puuvillaiset, hengittävät alusvaatteet eivät haudo alapäätä samalla tavalla kuin pitsihepenet. Se kannattaa muistaa etenkin, jos joudut istumaan pitkiä aikoja esimerkiksi töissä.

Tarkista ruokavaliosi

Ruokavalio vaikuttaa koko kehoon, myös emättimen terveyteen. Emättimen normaali pH-arvo on hieman muuta kehoa happamampi, noin 3,5–4,5. Kun emättimen oma mikrobiomi on tasapainossa, se kykenee torjumaan tehokkaammin haitallisia bakteereja. Esimerkiksi maitohappobakteereja sisältävä jogurtti on hyvä lisä ruokavalioon.  

Sheivaa varovasti

On makuasia, haluaako omaa karvoitusta trimmata. Jos niin haluaa tehdä, kannattaa se tehdä 24 tuntia ennen auringossa oleilua tai uimista. Näin herkkä alue saa toipua rauhassa.

Jos sheivaat, käytä aina puhdasta ja terävää terää. Kuori alue tarvittaessa ennen karvojen ajelemista; kuolleen ihosolukon poistaminen auttaa ennaltaehkäisemään sisäänkasvaneita karvoja. Muista kuitenkin käyttää ainoastaan mietoja tuotteita, sillä esimerkiksi tujuja happoja sisältäviä kuorintoja ei ole tarkoitettu intiimialueelle. Kuorinnan sijaan voit myös kokeilla hellävaraista kuivaharjausta ennen suihkua.

Ennaltaehkäise ongelmat

Emättimellä on oma mikrobiominsa, jonka tasapainosta huolehtiminen on tärkeää sen hyvinvoinnin kannalta. Markkinoilta löytyy maitohappobakteereita sisältäviä tuotteita, jotka auttavat pitämään emättimen pH:n ja bakteerikannan tasapainossa. Tämä auttaa ennaltaehkäisemään hiivatulehduksen kaltaisia vaivoja.

Lähde: Poosh