OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Swappie

Kesä voi koitua puhelimen kohtaloksi – älypuhelin kuuluu kiertoon eikä roskikseen

Kesäriennoissa puhelimelle voi käydä köpelösti. Rikkinäinen puhelin ei kuitenkaan kuulu sekajätteeseen, vaan se pitää kierrättää asianmukaisesti. Suomalainen Swappie, joka ostaa ja kunnostaa käytettyjä iPhoneja, muistuttaa, että rikki menneen puhelimen voi korjata, tai sen osia voi hyötykäyttää ja kierrättää.

Arvokkaasta älypuhelimesta kannattaa huolehtia arjessa. Esimerkiksi panssarilasi ja suojakuori auttavat suojaamaan puhelinta kolhuilta. Koska älypuhelin kuitenkin kulkee mukana kaikkialle, on selvää, että sille voi käydä vahinkoja. Jos puhelin ei kesäisten kommellusten jälkeen käynnisty, heittää moni puhelimensa roskiin, pahimmillaan sekajätteen joukkoon.

– Älypuhelimen kuuluu kiertää, eikä sen paikka ole missään nimessä sekajätteessä. Esimerkiksi me Swappiella ostamme monenlaisessa kunnossa olevia iPhone-puhelimia, mutta ainakin puhelin kannattaa viedä SER-keräykseen, jossa se kierrätetään asianmukaisesti, muistuttaa Swappien kuluttajaostoliiketoiminnasta vastaava Mikko Hagelberg yrityksen tiedotteessa.

Puhelimen kunnostaminen on ympäristöteko, koska älypuhelimen valmistus aiheuttaa 85–95 prosenttia laitteen hiilijalanjäljestä. Tämä johtuu siitä, että valmistukseen ja siihen tarvittavien metallien louhintaan kuluu huomattava määrä energiaa.

Suomessa kehitetty huoltoteknologia pienentää jätevuorta

Swappie vakuuttaa, että myös enemmän elämää nähneet iPhonet voidaan usein kunnostaa. Rikkinäisiä osia voidaan vaihtaa ja korjata. Jos puhelimesta ei saa toimivaa, voidaan siitä kuitenkin hyödyntää osia ja kierrättää harvinaiset maametallit.

Suomalaisille älypuhelimen omistajille Hagelbergillä on kaksi vinkkiä. Panssarilasi on halpa vakuutus näytölle, joka voi hajota puhelimen pudotessa. Suojakuori suojaa puolestaan puhelimen runkoa siihen kohdistuvilta iskuilta. Jos iPhone ei suostu lataamaan, löytyy siihenkin kätevä kotikonsti. Puhdistukseen voi käyttää puista hammastikkua.

– Moni säilyttää puhelinta taskussa tai laukussa, jolloin puhelimen latausporttiin kertyy muun muassa nukkaa, pölyä ja muuta likaa. Tämä voi joskus estää puhelimen lataamisen. iPhonen latausporttia voi puhdistaa hellin ottein puisella hammastikulla. Käytämme näitä myös Swappien huollossa, vinkkaa Hagelberg.

Lähde: Swappie