OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

OP:n kysely: Asumisessa tuhat euroa monille kipuraja – omakotitalohaave pitää yhä pintansa

Suomalaiset ovat valmiita maksamaan hyvästä asunnosta ja sijainnista, mutta asumisen kulut halutaan pitää kurissa. Edullisemmat asumiskustannukset ja lisääntynyt etätyö houkuttavat miettimään unelmien omakotitalon hankkimista kaupungin laitamilta. Miesten innostus myös maalla asumiseen on kasvanut.

Yli puolet OP:n asumisen unelmia kartoittaneeseen kyselyyn vastanneista kertoo maksavansa asumiskuluja alle tuhat euroa kuukaudessa. Kohtuuhintaista asumista arvostavat etenkin 18–34-vuotiaat, yksin asuvat ja opiskelijat. Eniten asumiskulut koettelevat lapsitalouksia, joista 34 prosenttia pitää nykyisiä asumiskulujaan kalliina. Edullisempien asumiskustannusten takia osa on myös valmis muuttamaan kauemmaksi kaupungin keskustasta.

– Eniten työpaikkoja on tarjolla kasvukeskuksissa, mutta asumisen kalleus aiheuttaa monille suomalaisille haasteita. Vaikka asumiskustannukset nousisivat oman kipurajan yli, ei muuttaminen syrjemmäksi edullisemman asunnon perässä ole kaikissa elämäntilanteissa mahdollista. Lisääntynyt kiinnostus kasvukeskusten reuna-alueisiin ja kehyskuntiin on kuitenkin ollut yksi kuluvan vuoden ilmiöistä, toteaa OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.

Koronan myötä lisääntynyt etätyö on saanut yhä useamman haaveilemaan asunnosta rauhalliselta alueelta kaupungin laitamilta. Erityisesti miesten innostus myös maalla asumiseen on kasvanut. Lähes 40 prosenttia vastaajista haaveilee muutenkin etätöihin paremmin soveltuvasta asunnosta ja lisäneliöistä.

– OP Kodissa voimakkaimmin ovat tänä vuonna kasvaneet rivi- ja paritalojen kaupat, joita on vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana tehty noin viidennes enemmän parin edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna, kertoo Palovaara.

Omakotitalohaave pitää yhä pintansa – harva omakotitaloasuja katuu valintaansa

OP:n kyselyyn vastanneista lähes kolmannes arvioi, että korona on vaikuttanut asumisen unelmiin. Vuosi sitten näin ajatteli 23 prosenttia vastaajista. Silti suomalaisten asumisen unelmat ovat yhä ennallaan, sillä 59 prosenttia vastaajista ilmoittaa omakotitalon unelmien kodikseen.

Omakotitalosta haaveilevat etenkin nuoret aikuiset ja lapsiperheet, joista 67 prosenttia asuisi mieluiten omakotitalossa. Omakotitalossa jo asuvat ovat myös erittäin tyytyväisiä kotiinsa, sillä peräti 88 prosenttia omakotitaloasujista ilmoittaa asuvansa unelmien kodissaan.

Omakotitalon lisäksi suomalaiset arvostavat kodissaan riittävää tilaa ja omaa pihaa. Lisätilan tarve korostuu nyt myös omakotitalossa jo asuvilla, mutta samalla lisääntynyt kotona oleilu on saanut suomalaiset pohtimaan myös asunnon energiatehokkuutta. Omakotitaloasujista lähes viidennes toivoo kodiltaan energiatehokkaampia ratkaisuja asumisen kustannusten hillitsemiseksi.

Unelmien omakotitalon lisäksi suomalaiset viettävät yhä mielellään aikaa omalla kesämökillä. Kakkosasunnon omistaa 32 prosenttia vastaajista, ja lähes 90 prosenttia ilmoittaa käyttävänsä sitä perheen vapaa-ajan asuntona. Kakkosasuntojen käyttöaste on noussut selkeästi vuoden aikana, ja nyt niistä vain neljä prosenttia on tyhjillään, kun vastaava luku vuonna 2020 oli 10 prosenttia.

OP:n Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastasi verkkopaneelissa toukokuussa 1 045 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista. Vastaava tutkimus toteutettiin myös kesällä 2020.

Lähde: OP