OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ifin tilastot: murtumat ovat lasten yleisimpiä kesätapaturmia

Vauhdikkaat kesäaktiviteetit näkyvät lasten tapaturmissa, joista suurin osa johtaa onneksi kotihoidolla hoituviin haavoihin ja mustelmiin. Ifin tilastojen perusteella lasten lääkärikäyntiä vaativista tapaturmista yleisimpiä olivat viime kesänä käden murtumat. Vahinkoja sattuu esimerkiksi trampoliinilla hyppiessä.

– Kesällä asfaltti-ihottuma ja erilaiset ruhjeet lisääntyvät etenkin pienemmillä lapsilla, kun suojaavaa vaatetta on vähemmän. Haavat myös tulehtuvat tavallista helpommin, joten on erityisen tärkeää huolehtia huolellisesta haavanpuhdistuksesta ja pitää lapsi poissa uimasta, kunnes haava on parantunut, muistuttaa Ifin henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto.

Ifin tilastoista käy ilmi, että lääkärikäyntiä vaatineista alle 12-vuotiaille sattuneista tapaturmista yleisimpiä olivat kesällä 2020 erilaiset ranteen, sormen ja käsivarren murtumat, sekä nilkan nyrjähdykset.

– Murtumia tapahtuu esimerkiksi trampoliinilla, kun alastulossa käsivarsi vääntyy vartalon alle. Aikuisen tulisikin aina valvoa myös isompien lasten hyppimistä. Vahinkoja sattuu etenkin tilanteissa, joissa trampoliinilla on yhtä aikaa useita erikokoisia hyppijöitä, Koivisto huomauttaa.

Myös pään kolahdukset ja tärähdykset ovat lapsilla yleisiä: pienet lapset putoavat tuolilta, rattaista tai leikkipaikan telineiltä, isommat kolauttavat päänsä esimerkiksi urheillessa tai rajuissa leikeissä. Näissä yhteyksissä tapahtuu välillä myös hammasvammoja.

– Potkupyöräilyn, temppupotkulautailun ja parkourin suosio näkyy tällä hetkellä Ifin vahinkotilastoissa. Huolehdi vanhempana, että lapsella on aina laudalla tai pyörällä liikkuessa kypärä päässä, painottaa Koivisto.

Milloin tarvitaan lääkäriä?

Tyypillisiin kesällä sattuviin vahinkoihin kannattaa varautua kotiapteekilla, joka kulkee mukana myös reissussa tai mökillä. Siitä on hyvä löytyä ainakin haavanhoitotarvikkeet, hydrokortisoni, mahdolliset allergialääkkeet, lapselle sopivaa särkylääkettä, punkkipihdit sekä kyypakkaus.

Lääkäriin kannattaa lähteä välittömästi, jos lapsi menee tajuttomaksi tai vuotaa paljon verta. Jos tilanne näyttää vakavalta, mutta et ole varma, miten toimia, soita aina hätänumeroon 112, Ifiltä neuvotaan.

– Jos lapsen raajat ovat selvästi väärässä asennossa tai epäilee murtumaa, kannattaa mennä heti lääkärin tutkittavaksi. Lapsen jalka saattaa olla murtunut, jos hän ei pysty varaamaan painoa jalalle ollenkaan. Haava vaatii puolestaan lääkärin apua, jos se on iso, tulehtunut tai alkaa märkiä, Koivisto luettelee.

Lähde: If Vakuutus