OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Rohtoja ja voimanaisia: Kirja-arvostelussa Paluu jumalattaren luontoon

Eeva Maria Leino: Paluu jumalattaren luontoon. Viisas Elämä, 2021

Luonto on vahvasti läsnä suomalaisessa mytologiassa ja kansantarinoissa. Kasviasiantuntija ja hyvinvointivalmentaja Eeva Maria Leinoa kiinnostavat voimat, joita luontoon ja kasveihin on kansanperinteessämme liitetty. Luonnonvaraisia kasveja ja oman maan yrttejä on aina osattu hyödyntää erilaisissa lääkkeissä ja rohdoissa. Koska kasveihin liittyvä tietotaito on perinteisesti kulkenut sukupolvelta toiselle naisten parissa, haluaa Leino johdattaa myös nykyajan naiset löytämään yhteyden luontoon. Paluu Jumalattaren luontoon on hänen esikoisteoksensa.

Paluu Jumalattaren luontoon esittelee 26 naishahmoa suomalaisesta mytologiasta. Kirjassa käydään perusteellisesti läpi erilaisia jumalattaria ja hengettäriä, josta monet lienevät ainakin nimellisesti lukijalle tuttuja. Leino pohtii, millaisia voimia kuhunkin hahmoon liittyy ja mitä nykynaiset voivat näiltä hahmoilta oppia. Lisäksi jokainen jumalatar on saanut omannäköisensä arsenaalin kasveja, kiviä ja eteerisiä öljyjä, joita lukija pääsee hyödyntämään kirjasta löytyvissä resepteissä ja rituaaleissa. Oman hauskan lisänsä tutustumisleikkiin tuovat kirjan mukana tulevat jumalatar-kortit, jotka on kuvittanut Tytti Leiwo.

Vaikka kirjassa kerrotaan myyttisistä olennoista, ei kyseessä ole satukirja. Se on opas Pohjoisen luonnon antimista. Kirjahyllyn sijaan Paluu jumalattaren luontoon sopiikin säilytettäväksi käden ulottuvilla keittiössä, jossa sen pariin voi palata aina nippelitiedon tarpeessa. Kirja on yllättävä, jopa hämmentävä yhdistelmä mystiikkaa ja toisaalta varsin käytännönläheisiä ohjeita sienten ryöppäämisestä ja jokamiehen oikeuksien kunnioittamisesta. Kansien välistä löytyy paljon yleishyödyllistä tietoa, mutta teos vaatii taikamaailmalle antautumista, sillä kyynikolle kuukylvyt ja metsätanssit ovat kova pala purtavaksi.

Paluu jumalattaren luontoon istuu nykyiseen wellness-ilmapiiriin kuin nakutettu. Se herättelee lukijaa arvostamaan luontoa ja kutsuu hidastamaan tahtia. Se muistuttaa, miten tärkeää on välillä rauhoittua teekupposen äärelle kuuntelemaan omia ajatuksiaan. Ja epäilemättä se innostaa myös testaamaan paria pikku taikaa täyden kuun aikaan.

Paluu jumalattaren luontoon

Muu, suomi, 2021

Eeva Maria Leino

Lähde mytologiselle matkalle kasvien valtakuntaan
ja löydä sisäiset voimavarasi

Eeva Maria Leinon teos johdattaa lukijansa naiseuden alkuvoimien lähteille, takaisin kotiin. Siellä odottaa kiehtova ja ajaton jumalattarien maailma, joka ammentaa voimaa ympäröivästä luonnosta. Muinaissuomalaisesta tarustosta tutut naishahmot heräävät eloon Tytti Leiwon kuvittamina kortteina, joista jokainen avaa uuden oven sisäisten voimavarojemme oivaltamiseen. Nämä 26 jumalatarta vievät meidät muinaisten viisauksien äärelle hyvin käytännönläheisellä tavalla eri harjoitusten, reseptien ja rituaalien muodossa. Opas antaa tietoa muun muassa villiyrteistä, parantavista öljyistä ja lemmenrohdoista sekä luomisvoimaa ja intuitiota vahvistavista harjoitteista – palauttaen samalla muistiin jotain ikiaikaista ja tuttua.

Osta kirja tästä.

Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!